Στο φόντο των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, στην κυβέρνηση τονίζουν ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυνητικές επιπτώσεις της νέας κρίσης στο Μεσανατολικό, είτε αυτές αφορούν το γεωπολιτικό πεδίο και το Μεταναστευτικό είτε την οικονομία.
Είναι σαφές ότι το διεθνές περιβάλλον εγκυμονεί κινδύνους για την ευστάθεια των ευρωπαϊκών οικονομιών, καθώς η πληγή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία παραμένει ακόμη ανοιχτή -το ίδιο και οι επιπτώσεις στην ενεργειακή ακρίβεια-, παρά τα διεθνή εύσημα που εξακολουθεί να αποσπά η ελληνική οικονομία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς, ιδίως αυτές που αφορούν την καταπολέμηση της ακρίβειας, είτε αυτή εκδηλώνεται στο ράφι του σουπερμάρκετ είτε αφορά την ενέργεια, καθώς ο πρωθυπουργός αναγνώρισε και μέσω της πρόσφατης συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 τις εισαγόμενες εν πολλοίς ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων ως τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» των ελληνικών νοικοκυριών και κατ’ επέκταση της ίδιας της κυβέρνησης.
Ασφαλείς πληροφορίες της «Α» αναφέρουν πως και χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε σύσκεψη στην πρωθυπουργική έδρα με τους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Θόδωρο Σκυλακάκη, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες -δημοσιονομικές και όχι μόνο- συνέχισης κάποιας μορφής στήριξης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και μετά την 1/1/2024. Με το δεδομένο ότι η ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα υπαγορεύει τερματισμό της οριζόντιας οικονομικής στήριξης των νοικοκυριών έναντι των «τσιμπημένων» τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο από τις αρχές του έτους, στην κυβέρνηση βάζουν κάτω τα δεδομένα προκειμένου να μη μείνουν αβοήθητοι όσοι το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Φόρμουλα
Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί πως στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου – υπουργείο Οικονομικών – υπουργείο Ενέργειας επεξεργάζονται τη φόρμουλα μίας πιο στοχευμένης οικονομικής στήριξης, βασιζόμενης ως επί το πλείστον σε οικογενειακά αλλά και γεωγραφικά κριτήρια.
Και μολονότι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται προσεχώς από τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, η άσκηση είναι ιδιαιτέρως απαιτητική. Έτερη κυβερνητική πηγή επιμένει πως η εικόνα στις αρχές Δεκεμβρίου θα είναι πραγματικά καθοριστική για το εύρος της στήριξης, αλλά και την περίμετρο των δικαιούχων που αυτή θα αφορά, καθώς θα πρέπει μεταξύ άλλων να προσμετρηθούν διάφοροι παράγοντες, όπως η δεδομένη υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, οι οικονομικές επιπτώσεις της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, καθώς και το ύψος του κονδυλίου που θα απαιτηθεί για το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα στους πλέον ευάλωτους, που αναμένεται να δοθεί προς στο τέλος του έτους.
Παραμένει, εξάλλου, εν πλήρη ισχύι το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι υπάρχουν οι δημοσιονομικές εφεδρείες με την επισήμανση, πάντως, να μη χρειαστεί αυτές να δαπανηθούν εξολοκλήρου. Στο κυβερνητικό επιτελείο προβληματίζονται έντονα και για την ακρίβεια στο ράφι. Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να αντιμετωπίσουν το εν λόγω πρόβλημα αλλά και να περιορίσουν όσο αυτό είναι δυνατόν το φαινόμενο τα ίδια προϊόντα να εμφανίζουν αυξημένη τιμή στην Ελλάδα σε σύγκριση με χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» στην κυβέρνηση επιδιώκουν να εντάξουν στην ετικέτα του 5% ακόμη περισσότερα προϊόντα, ενώ είναι βέβαιο πως οι έλεγχοι στην αγορά θα ενταθούν και θα είναι εξονυχιστικοί.
Δείπνο του του πρωθυπουργού με Λαγκάρντ και τραπεζίτες, μάχη στη σύνοδο κορυφής
Εν μέσω θετικών για την ελληνική οικονομία εξελίξεων, ελέω της νέας αναβάθμισης από τον οίκο Standard & Poor’s αλλά και λόγω της επένδυσης της UniCredit στην Alpha Bank, ο πρωθυπουργός παρενέβη πρώτη φορά στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που φιλοξενείται στην Ελλάδα παρουσία της προέδρου της, Κριστίν Λαγκάρντ, στο χθεσινό επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στον στόχο τιθάσευσης του πληθωρισμού στο 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, επαναβεβαίωσε την αυστηρή προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στη δημοσιονομική πειθαρχία και την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ώστε να πλησιάσει η χώρα μας τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Ούτως ή άλλως, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ήτοι το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σήμερα στη Σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα τάσσεται υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τονίζει, όμως, ότι θα πρέπει να επιδειχθεί η απαιτούμενη ευελιξία, ώστε κάθε χώρα να ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η σημερινή Σύνοδος πραγματοποιείται υπό τη σκιά της μεσανατολικής κρίσης, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να διαμηνύουν πως πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί γενίκευση της σύρραξης αλλά και να αποσοβηθεί μια μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστική κρίση.
«Παράδειγμα ανθεκτικότητας»
Μια στο καρφί και μια στο πέταλο ήταν η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στις δημόσιες τοποθετήσεις της χθες με αφορμή την παρουσία της στην Ελλάδα όπου συνεδριάζουν τα μέλη της κεντρικής τράπεζας.
Κατά την ομιλία της στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν της η Τράπεζα της Ελλάδος στην Αθήνα χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «παράδειγμα ανθεκτικότητας απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις», ενώ αναγνώρισε ότι τα μνημόνια που επιβλήθηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης είχαν εξαιρετικά βαρύ τίμημα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ απέδωσε στην πολύ σκληρή δουλειά, στις μεταρρυθμίσεις και την προσήλωση στους οικονομικούς στόχους την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ έστειλε το μήνυμα ότι, παρά τα πολύ θετικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα έχει ακόμη δουλειά να κάνει για να απελευθερωθεί η αναπτυξιακή δυναμική της. Για την ακρίβεια εκτίμησε ότι οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Μιλώντας στο MEGA σχολίασε πάλι τη θεαματική βελτίωση της οικονομίας, ενώ προέτρεψε τους καταθέτες να διαπραγματεύονται με τις τράπεζες και να πιέζουν ώστε να πετυχαίνουν καλύτερους όρους για τις καταθέσεις τους.
Με τον Λέτα για Ευρώπη, Ουκρανία και Ισραήλ
Με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ και πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, συναντήθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Επί τάπητος τέθηκαν επίσης οι εξελίξεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, με φόντο τις εστίες πολέμου σε Ουκρανία και Ισραήλ και τους κινδύνους μιας γενικότερης ανάφλεξης αλλά και τη θέση της Ευρώπης έναντι αυτών των προκλήσεων. Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας προχθές στο συνέδριο του «Economist» είχε αναφερθεί στη μη αυτάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή τη φάση και των εξαρτήσεών της από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή και την τεχνολογία της Κίνας. Τόνισε δε πως αν η Ευρώπη θέλει να είναι παραγωγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη στη διάσταση της δημοσιονομικής δυνατότητας.