Η Ελλάδα κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος και υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τον χάρτη που παρουσίασε την Τετάρτη η Ελλάδα με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, ενώ παράλληλα η χώρα μας επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας καθώς και τον διάλογο με τη γειτονική χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Τουρκίας και τη σχεδόν ταυτόχρονη παρουσίαση ενός υπό κατάρτιση τουρκικού χάρτη που μοιράζει στα δύο το Αιγαίο, μιλώντας στον Σκάι έδειξε τη Χάγη ως τον μόνο δρόμο επίλυσης των διαφορών: «Θέλω να τονίσω ότι εάν αυτή τη στιγμή έχουμε δύο διαφορετικές εκδοχές, μία ελληνική και μία τουρκική, υπάρχει μία οδός που θα μπορούσε να το επιλύσει, και αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού να επιλυθεί η διαφορά αυτή για τον καθορισμό της ΑΟΖ, και αυτό είναι πάντοτε που η Ελλάδα τηρεί».
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε στην Τουρκία ότι η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της με βάση το Διεθνές Δίκαιο. «Υπάρχει μια διαφορετική αφετηρία, η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της προς εξυπηρέτηση του εθνικού της συμφέροντος με βάση αποκλειστικά και μόνο το Διεθνές Δίκαιο. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει τη δική της αντίληψη. Η αντίδραση ήταν αναμενόμενη, καθώς είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας», είπε συγκεκριμένα.
Να σημειώσουμε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός των θαλάσσιων ζωνών αποτελεί για τη χώρα μας την επίσημη προβολή του μάξιμουμ των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κινείται πολύ κοντά στον χάρτη της Σεβίλης του 1997, ο οποίος περιλάμβανε το μέγιστο της έκτασης θαλασσίων ζωνών που μπορεί να έχει η χώρα. Δηλαδή, με πλήρη επήρεια όλων των νησιών, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου. Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια διατηρείται ως αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για το μέλλον, αν και ο χάρτης είναι σχεδιασμένος με βάση τα 6 ν.μ.
Όπως υποστήριξε ο Γιώργος Γεραπετρίτης «η Ελλάδα ψηλώνει και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα. Για πρώτη φορά βρίσκονται καταγεγραμμένα σε χάρτη τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βεβαίως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο επιβάλλει για τον καθορισμό ΑΟΖ να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών που έχουν ακτές δίπλα ή απέναντι». Τόνισε επιπλέον ότι «πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας κείμενο για την Ελλάδα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, διότι αφενός καθορίζει την ανθρωπογενή δραστηριότητα που συντελείται στον θαλάσσιο χώρο, προσδιορίζονται δηλαδή οι ανθρώπινες δράσεις, και από την άλλη πλευρά προσδιορίζεται για πρώτη φορά το γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο ασκείται αυτή η δραστηριότητα».
Προς επίρρωση των λεγομένων του κ. Γεραπετρίτη και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου μιλώντας στον Σκάι χαρακτήρισε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό ως μία «κίνηση του μέλλοντος μέσω της τακτοποίησης εκκρεμοτήτων» και προσέδωσε ευρωπαϊκό χαρακτήρα στον χάρτη (ΘΧΣ) που παρουσίασε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η χώρα μας παρουσίασε τους χάρτες σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία όπου αποτυπώνονται τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). «Οι εθνικές θέσεις πλέον αποκτούν ευρωπαϊκή διάσταση, άρα η χώρα δημιουργεί ένα θετικό ευρωπαϊκό κεκτημένο και αυτό δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε τρίτου», ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηβασιλείου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ενισχύεται διπλωματικά, γεωπολιτικά και θέτει ταυτόχρονα το πλαίσιο προστασίας του θαλασσίου φυσικού της πλούτου».
Όσον αφορά τις αντιδράσεις της τουρκικής κυβέρνησης, και ο υφυπουργός Εξωτερικών παρέπεμψε την Τουρκία στη Χάγη. «Είτε συζητούν οι δύο χώρες που έχουν παρακείμενες και αντικείμενες ακτές είτε καταφεύγουν στη διεθνή δικαιοδοσία. Το είπε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Ας έρθει η Τουρκία να συζητήσουμε και αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, ας συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη», κατέληξε και υποστήριξε ότι ο χάρτης που παρουσίασε η χώρα μας αποτυπώνει την ελληνική θέση περί πλήρους επήρειας και των νησιών μας αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Εφημερίδα Απογευματινή