«Η Ελλάδα ψηλώνει και μεγαλώνει το διπλωματικό της αποτύπωμα στη βάση του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Έκανε λόγο για σπουδάι μέρα για την Ελλάδα σχετικά με την περάτωση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού που ανακοίνωσαν τα υπ. Εξωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
«Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας κείμενο για την Ελλάδα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, διότι αφενός καθορίζει την ανθρωπογενή δραστηριότητα που συντελείται στον θαλάσσιο χώρο, προσδιορίζονται δηλαδή οι ανθρώπινες δράσεις, και από την άλλη πλευρά προσδιορίζεται για πρώτη φορά το γεωγραφικό πλαίσιο στο οποίο ασκείται αυτή η δραστηριότητα», τόνισε.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι στο πλαίσιο ευρωπαϊκού κεκτημένου η Ελλάδα καταγράφει τη μέγιστη δυνατότητά της στις θαλάσσιες ζώνες και αυτό πλέον αποτελεί την ελληνική τοποθέτηση πάνω στα ζητήματα θαλασσίων ζωνών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά βρίσκονται καταγεγραμμένα σε χάρτη τα απώτατα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βεβαίως στη βάση του διεθνούς δικαίου το οποίο επιβάλλει για τον καθορισμό ΑΟΖ να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών που έχουν ακτές δίπλα ή απέναντι».
«Είναι σημαντική ημέρα, η Ελλάδα έχει χάρτες που εκφράζουν στην πραγματικότητα τη δυνητική ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «το εθνικό συμφέρον είναι μονόδρομος».
«Η κυβέρνηση μεγάλωσε τα όρια της Ελλάδας»
Τόνισε ότι «η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της μόνο με βάση το διεθνές δίκαιο και σε αυτό θα επιμείνουμε», σημειώνοντας ότι «οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές».
Ερωτηθείς αν υπήρχε πρότερη ενημέρωση της Αγκυρας, είπε ότι ήταν γνωστό ότι υπάρχει απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, «άρα ήταν σχετικώς αναμενόμενο».
Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης, είπε ότι θα περίμενε «λιγότερη μικροψυχία», συμπληρώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει φέρει σειρά στρατηγικών συμφωνιών και μεγάλωσε τα όρια της Ελλάδας. Θα περίμενα μεγαλύτερη περισυλλογή».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πράγματα που καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει και αυτό χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση».
Ερωτηθείς για την πόντιση του καλωδίου, είπε ότι αυτό δεν είναι αλληλένδετο με το θέμα του ΘΧΣ, λέγοντας ότι «είναι σημαντικό έργο που θα συνεχιστεί τον κατάλληλο χρόνο». Ανέφερε δε ότι «δεν υπάρχει ούτε παρασκήνιο ούτε αμφιθυμία, υπάρχει μόνο ο κατάλληλος χρονισμός».
Σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «είναι επιθυμία μας να συνεχιστεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Δεν επιθυμούμε εχθρικές σχέσεις με κανένα από τα γειτονικά κράτη», για να επισημάνει ότι «δεν υπάρχει κανένας δισταγμός. Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται, η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποδώσει τα μέγιστα κι αυτό θα φανεί στην πράξη όσον αφορά στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο των ΗΠΑ, είπε ότι «δεν έχουν λόγο στον καθορισμό των ΑΟΖ» και τόνισε ότι «είμαστε πολύ σαφείς ότι τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρη επήρεια. Δεν φοβόμαστε καμία παρέμβαση».
Και πρόσθεσε: «Η αποσυμπίεση των εντάσεων πρέπει να αποδίδεται στα ίδια τα εμπλεκόμενα μέρη κι όχι σε τρίτους». «Εντάσεις υπήρχαν, όχι όμως κρίσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ερωτηθείς αν οι πάντες εντός κυβέρνησης συμφωνούν με τις αποφάσεις του υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε: «Η γραμμή της εξωτερικής πολιτικής καθορίζεται από τον πρωθυπουργό και το ΚΥΣΕΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν αυτενεργεί, τη μία γραμμή την καθορίζει ο πρωθυπουργός».
«Κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου»
«Για πρώτη φορά η χώρα μας θέτει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου και επίσης για πρώτη φορά οριοθετεί λεπτομερείς χρήσεις των θαλασσίων ζωνών της», τόνισε η ανακοίνωση των υπ. Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Κομισιόν είχε δημοσιεύσει χάρτη που αποτύπωνε τις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες, αναγνωρίζοντας την επήρεια όλων των νησιών, περιλαμβανομένου του Καστελλόριζου, με την Αγκυρα να αντιδρά εκδίδοντας ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και στην Κύπρο».
