Την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει η επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή εξέφρασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia και βραβευθείς με το Νόμπελ Οικονομίας το 2001,
, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον επικεφαλής του ομίλου Mytilineos, Ευάγγελο Μυτιληναίο, στο 27ο ετήσιο συνέδριο του Economist, με τίτλο «Η Μεγάλη Μετάβαση: Γεωπολιτική Περιβάλλον – Τεχνολογία», που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στο Λαγονήσι.
Στη χθεσινή συζήτηση κυριάρχησε η κριτική στον αδύναμο ρόλο της Ευρώπης στη γεωπολιτική σκακιέρα. Τόσο ο κ. Στίγκλιτς όσο και ο κ. Μυτιληναίος συμφώνησαν πως η Ευρώπη, από οικονομικής και πολιτικής άποψης, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ο Αμερικανός οικονομολόγος υποστήριξε πως η επέκταση του πολέμου θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η οποία -με τη σειρά της- θα επανεκκινήσει την ανοδική πορεία του πληθωρισμού και των τιμών. «Κάτι τέτοιο θα είχε πιθανώς τεράστιες προεκτάσεις για την πολιτική σκηνή, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη βρίσκεται προφανώς σε φάση επιβράδυνσης, κυρίως επειδή δεν διαθέτει τη φθηνή ενέργεια και τη δυνατότητα επεκτακτικής δημοσιονομικής πολιτικής που διαθέτουν οι ΗΠΑ».
Ο σώζων εαυτόν
«Στην Ευρώπη αντιδρούμε με πολύ αργό τρόπο», τόνισε η βουλευτής ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στην τοποθέτησή της και έφερε ως παράδειγμα τη στάση της ΕΕ απέναντι στην κρίση που σοβεί στη Μέση Ανατολή. Όπως ανέφερε, το Ισραήλ επισκέφθηκαν ο Έλληνας και ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς και ο Γάλλος πρόεδρος, αλλά όλοι πήγαν μόνοι τους. «Δεν υπήρξε ευρωπαϊκή παρουσία και δυνατότητα να επηρεάσουμε την όλη κατάσταση, γιατί το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο εθνικισμός σε συνδυασμό με λαϊκισμό», σημείωσε κ. Μπακογιάννη.
«Η ενιαία αγορά ήταν περισσότερο πολιτικό θέμα παρά οικονομικό», σχολίασε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ίντρακατ, Αλέξανδρος Εξάρχου, που άσκησε σκληρή κριτική: «Αρχικά δούλεψε, αλλά ξαφνικά αρχίσαμε να κοιτάμε στα σύνορα της ενιαίας αγοράς και να βλέπουμε ότι εκεί έχουμε πολέμους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ και σκεφτήκαμε ότι, αν εμείς δεχτούμε επίθεση, δεν θα είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό. Ότι το κόστος θα ήταν ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτό, όμως, δεν συνέβη. Υπάρχουν λογικές “αυτό είναι το δικό σας πρόβλημα”. Αν με ρωτάτε αν πέτυχε η ενιαία αγορά, εγώ θα πω ότι απέτυχε», σημείωσε.
Λάθος υποθέσεις
Στις λανθασμένες αντιλήψεις του δυτικού κόσμου για την οικονομία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις «με βάση υποθέσεις που κάναμε στις αρχές του 21ου αιώνα», αλλά και στους κινδύνους που ενέχει για την Ελλάδα η επέκταση της σύγκρουσης μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ εστίασε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο συνέδριο του Economist. Ερωτηθείς στο τέλος της ενότητας για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η χώρα μας από την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, μίλησε για «ένα πολύ σύνθετο ζήτημα, που πραγματικά θα μπορούσε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας στην περιοχή».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι προσεγγίσεις για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Στίγκλιτς υποστήριξε πως «νιώθεις στους δρόμους της Αθήνας μια διαφορετική κατάσταση από την περίοδο της κρίσης, αλλά -από την άλλη πλευρά- αν δεις τις στατιστικές δεν είναι και τόσο καλά τα πράγματα, η Ελλάδα παραμένει πιο χαμηλά σε σχέση με την περίοδο προ της κρίσης». Από την πλευρά του, ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε πως «από το 2008 η Ελλάδα αντιμετώπισε πολλαπλές κρίσεις. Κατόρθωσε αποτελεσματικά να ανταποκριθεί, να γίνει ανθεκτική, να υπερκεράσει τις προκλήσεις και να γίνει ένα διεθνές παράδειγμα. Βιώνει ανάπτυξη, αναβάθμιση επενδυτικής βαθμίδας και προσελκύει επενδύσεις».