Η υπογραφή μιας συμφωνίας για την αγορά 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet από την Ελλάδα, μεταξύ του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια και του Γάλλου ομολόγου του Σεμπαστιάν Λεκορνύ, ήταν το αντίβαρο στην πώληση των γαλλικών Meteor στην Τουρκία, αλλά και η επιβεβαίωση ότι Ελλάδα και Γαλλία παραμένουν φίλες και σύμμαχοι.
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, συναντήθηκε στο υπουργείο Άμυνας με τον Νίκο Δένδια και αμέσως μετά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μητσοτάκης: «Πολύ σημαντική η στρατηγική σχέση μεταξύ των δυο χωρών»
«Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Ελλάδας. Στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας έχουμε εγκαθιδρύσει μια πολύ σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση, που εμβαθύνεται διαρκώς» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το επίπεδο συνεργασίας των δυο χωρών και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Γαλλία θεωρούν ότι το σχέδιο ReArm προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι ένας στόχος για τον οποίο έχουμε εργαστεί από κοινού, εξ αρχής, με τον Πρόεδρο Μακρόν. Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε»” είπε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Γάλλου υπουργού «μεγάλης σημασίας επειδή η αμυντική συνεργασία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και προσέθεσε:
«Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση».
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε συνέχεια της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος ReArm Europe.
Στο πλαίσιο αυτό αντηλλάγησαν απόψεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεπαστιάν Λεκορνύ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «λαμβάνοντας υπόψη πάντα την ποιότητα της συνεργασίας, επαγγελματικής αλλά και προσωπικής που διατηρείτε με τον Πρόεδρο Μακρόν, δεν χρειάζεστε υπουργούς για να υπάρξει πρόοδος και στις δύο. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε» και συμπλήρωσε:
«Σε κάθε περίπτωση, είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση εργασίας σήμερα το πρωί με τον δικό σας υπουργό Άμυνας, εξετάσαμε προφανώς τα επιχειρησιακά ζητήματα, τις στάσεις. Σας ευχαριστώ για τον τρόπο που η Ελλάδα υποδέχθηκε τις στάσεις των πλοίων μας, σε μια χώρα όπου το Πολεμικό μας Ναυτικό κάνει περισσότερες στάσεις, συμπεριλαμβανομένου προφανώς του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και της ομάδας συνοδείας».
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας σημείωσε επίσης ότι κατά την συνάντηση του με τον ομόλογο του Νίκο Δένδια συζητήσανε την κατάσταση στο Λίβανο, την κατάσταση στα Βαλκάνια, και στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιπρόσθετα, την ενίσχυση της άμυνας, μέσα και από τις διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ηγέτες Ελλάδας και Γαλλίας με διαφορετικούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, γύρω από το σχέδιο ReArm. «Και προκειμένου να διατηρηθεί μια συνέχεια στον ναυπηγικό- ναυτιλιακό κλάδο, γιατί προφανώς είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα είναι ηγέτιδα και ένας προνομιούχος εταίρος» κατέληξε ο κ. Λεκορνύ.
Αντίβαρο για τους Meteor
Ο Νίκος Δένδιας, μετά την υπογραφή της συμφωνίας με τον Γάλλο ομόλογό του, έκανε αναφορά και στην κορυφαία στιγμή της υπογραφής του 2021 της συμφωνίας εταιρικής σχέσης για την ασφάλεια.
Οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή άμυνα και βιομηχανία, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφαλείας, ήταν στο επίκεντρο των συναντήσεων. Σημειώνεται πως μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών -στον απόηχο και της υπόθεσης που είχε απασχολήσει έντονα τις ελληνογαλλικές σχέσεις αναφορικά με την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία– πραγματοποιήθηκαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ ελληνικής και γαλλικής αντιπροσωπείας και ακολούθησαν κοινές δηλώσεις.
Με το «Σαρλ ντε Γκωλ» στο Φάληρο
Η επίσκεψη του Λεκορνύ έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή τη χρονική συγκυρία, καθώς το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» βρίσκεται από το Σάββατο αγκυροβολημένο στον φαληρικό όρμο στο πλαίσιο της άσκησης «Κλεμανσό ’25», με την παρουσία του να εκπέμπει σαφή μηνύματα στην ευρύτερη περιοχή. Η παρουσία του Γάλλου υπουργού Άμυνας έρχεται να υπογραμμίσει ότι η στρατηγική αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, όχι μόνο παραμένει σε πλήρη ισχύ, αλλά και οδεύει ταχέως σε αναβάθμιση, με φόντο το 2026.
Για τη σημασία της «ενδιάμεσης στάσης» του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στην Ελλάδα (το οποίο φέρει 22 Rafale, αναγνωριστικά και διασωστικά σκάφη, 1.800 άτομα προσωπικό ενώ συνοδεύεται και από ένα υποβρύχιο, μια φρεγάτα και διάφορα άλλου είδους πλοία για την ασφάλεια) μίλησε χθες η Γαλλίδα πρεσβευτής στην Αθήνα, Λοράνς Αουέρ, κατά την επίσκεψή της στο αεροπλανοφόρο. Από την πλευρά της έκανε λόγο για «απόδειξη και απεικόνιση της γαλλοελληνικής στρατηγικής συνεργασίας» ενώ υπογράμμισε και τον σημαντικό ρόλο του «Σαρλ ντε Γκωλ» στην ασφάλεια στη Μεσόγειο.
Το τηλεφώνημα για το «καλώδιο»
Της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σεμπαστιάν Λεκορνύ προηγήγθηκε την περασμένη Τρίτη (8/4) μια κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, που δεν ανακοινώθηκε από το Ελιζέ και το πρωθυπουργικό γραφείο. Στη συνομιλία Μητσοτάκη – Μακρόν βασικό θέμα ήταν οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη -μπροστά στο σχέδιο επανεκκίνησης των ερευνών για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Κύπρου- τέθηκε προς τον Γάλλο πρόεδρο και ένα αίτημα για παράταση της παραμονής του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην Ελλάδα, παρότι το χρονοδιάγραμμα της άσκησης του «Σαρλ ντε Γκωλ» νοτίως της Κρήτης (που φτάνει ως και τη Μεγάλη Πέμπτη) δεν μοιάζει προσώρας να επιδέχεται αλλαγές.
Η επιχείρηση για αποδραματοποίηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σχετικά με τις έρευνες για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης αποτελεί μια εξέλιξη που ακολουθεί τη συνομιλία Μητσοτάκη – Μακρόν. Οι πρόσφατες δηλώσεις, εξάλλου, του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη για το πρότζεκτ τού GSI (για το οποίο αυξημένο ενδιαφέρον δείχνουν και η Γαλλία αλλά και το Ισραήλ, ως εμπλεκόμενα μέρη) φανερώνουν, ότι η επιστροφή στις έρευνες οδηγείται σε μια προσωρινή αναβολή έως ότου «κλειδώσει» και ο χρόνος διεξαγωγής του 6ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αγκυρα, στο πλαίσιο του οποίου θα συναντηθούν εκ νέου Μητσοτάκης και Ερντογάν. «Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσουν στον κατάλληλο χρόνο» τόνισε ο Γεραπετρίτης, προσθέτοντας πως δεν είχε υπάρξει «οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για την επανεκκίνηση» και πως το έργο θα προχωρήσει «όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει». Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, επιπλέον, σημείωσε πως η Ελλάδα δεν αυτενεργεί, ούτε πρόκειται να κάνει κάτι που είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο, απαιτώντας, παράλληλα, «από κάθε πλευρά να επιδείξει τον ανάλογο σεβασμό». Το επικρατέστερο σενάριο με τα έως τώρα δεδομένα, πάντως, είναι να προηγηθεί το ΑΣΣ των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου νοτίως της Κάσου (σε διεθνή ύδατα), αν και δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που μετατεθεί προς το τέλος Μαΐου η ελληνοτουρκική συνάντηση κορυφής, να προηγηθεί τελικά η επανεκκίνηση των ερευνών νοτίως της Κάσου.
ΚΥΣΕΑ την Τετάρτη
Σε κάθε περίπτωση, τη Μεγάλη Τετάρτη (16/4) συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό το ΚΥΣΕΑ, για το οποίο κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν -στο πλαίσιο πιθανώς και της αποδραματοποίησης που επιχειρείται όσον αφορά το πρότζεκτ τού GSI- πως δεν πρόκειται για έκτακτη συνεδρίαση ενόψει καλωδίου, αλλά για «τακτική συνεδρίαση προγραμματισμένη εδώ και εβδομάδες». Στη συνεδρίαση, πάντως, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα συζητηθεί και το καλώδιο, υπό το πρίσμα και πρόσφατων συζητήσεων του Πρωθυπουργού τόσο με τον Μακρόν όσο και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για όλα τα θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο.
Διαβάστε επίσης
Belharra, Rafale και Meteor στη συνάντηση Δένδια – Λεκορνί, με το «Σαρλ ντε Γκολ» στο Φάληρο