Στα πρόθυρα ρήξης η Νέα Αριστερά: Διχάζει το «ναι ή όχι» στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι διαφωνίες που υπήρξαν μέσα στην ΚΕ για το θέμα των συνεργασιών καταγράφηκαν μέσα σε δύο ομιλίες, του Αλέξη Χαρίτση και του Γαβριηλ Σακελλαρίδη
08:50 - 14 Απριλίου 2025

Λίγο πριν την οριστική ρήξη βρίσκονται τα στελέχη της Νέας Αριστεράς αφού στην ΚΕ που έγινε το Σαββατοκύριακο “κεκλησμένων των θυρών” επιβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στο κόμμα του Αλέξη Χαρίτση για το θέμα των συνεργασιών.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στο τελικό κείμενο της ΚΕ υπάρχει αναφορά στην ανάγκη ύπαρξης Λαϊκού Μετώπου και συνεργασίας με τις προοδευτικές δυνάμεις , πέρασε ωστόσο με ψήφους 80 -57 τροπολογία του Νάσου Ηλιοπουλου και του Ευκλείδη Τσακαλώτου που λέει όχι στις προνομιακές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό τον τρόπο τα στελέχη της Νέας Αριστεράς λένε όχι στο κάλεσμα του Σωκράτη Φάμελλου , οποίος όλο το τελευταίο διάστημα είχε επιχειρήσει να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τους πρώην συντρόφους του.

Οι διαφωνίες που υπήρξαν μέσα στην ΚΕ για το θέμα των συνεργασιών καταγράφηκαν μέσα σε δύο ομιλίες. Σε αυτή του προέδρου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης και του Γραμματέα Γαβριηλ Σακελλαρίδης .

Ο Αλέξης Χαρίτσης πρότεινε να εκκινήσει διάλογος με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το ΜέΡΑ25, το ΠΡΑΤΤΩ του Νίκου Κοτζιά και τον ΚΟΣΜΟ του Πέτρου Κόκκαλη, καθώς και με την Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη.

Επιπλέον, παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» ο οποίος μεταξύ άλλων μιλά για συντονισμό κοινοβουλευτικών ομάδων για κοινή δράση εντός Βουλής, συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, συντονισμό δράσης σε κοινωνικούς χώρους, και κοινές ομάδες επεξεργασίας προγραμματικών θέσεων.

Από την πλευρά του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης προειδοποίησε για κίνδυνο «ρευστοποίησης» και έκανε λόγο για «βιαστική και σπασμωδική συνεργασία». Για τα περί «βιασύνης» επικαλέστηκε μάλιστα τις πιέσεις που «το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί», με στόχο «την δημιουργία κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογική σύμπραξη».

Με λίγα λόγια τα όσα είπε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ερμηνεύθηκαν από πολλούς ως πολύ συγκεκριμένα και «δεσμευτικά» βήματα στα οποία θετικά μπορεί να ανταποκριθεί μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Χαρίτσης όχι μόνο δεν αρνήθηκε κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα τόνισε πως ναι μεν η πρόσκληση αφορά όλες τις προαναφερθείσες πολιτικές δυνάμεις, αλλά «θα πρέπει, με όποιους ανταποκριθούν, να γίνει μια αρχή».

Προκειμένου πάντως οι δύο πλευρές να μην φύγουν από την συνεδρίαση διχασμένες ο πρόεδρος του κόμματος έκανε βήματα πίσω από την εισήγηση του σε οτι αφορά το χρονοδιάγραμμα χωρίς ωστόσο υπαναχωρήσει στο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι διαφωνούντες δεν είναι άλλοι από τα στελέχη της Ομπρέλας (Ευκλείδης Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη , Πανό Σκουρλέτη) και τον Γαβριηλ Σακελλαρίδη οι οποίοι εμφανίζονται να μην θέλουν σε καμμία περίπτωση την συνεργασία με το κόμμα της Κουμουνδούρου . Είναι δε τέτοια η εμμονή τους σε αυτό το θέμα που όλα δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις καθώς αυτοί που θέλουν την συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να συνυπάρξουν με ανθρώπους οι οποίοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι με το 1,5 % που παίρνει η Νέα Αριστερά στις δημοσκοπήσεις.

Όπως είναι γνωστό ότι ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, η Έφη Αχτσιόγλου, η Θεανώ Φωτίου, η Μερόπη Τζούφη και ο Φερχάτ Οζγκιούρ είναι οι βουλευτές που θέλουν την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Σία Αναγνωστοπούλου, η Πέτη Πέρκα, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Χουσεΐν Ζειμπέκ. Όσοι διαφωνούν δεν έχουν την ίδια αποχή καθώς κάποιοι ακούνε το σενάριο της προσέγγισης κρατώντας ωστόσο επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα γίνει αυτό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Εφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξη της στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής απάντησε στα περί καρικατούρας που είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γαβριήλ Σακαλλαρίδης για την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ .

«Δεν θα χαρακτήριζα ποτέ μια άλλη άποψη εντός του κόμματος ως καρικατούρα είπε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Εφη Αχτσιόγλου και συνέχισε : Δεν βοηθά τον πολιτικό μας διάλογο. Πιστεύω ότι αν σε ενδιαφέρει η συσπείρωση για την οποία μίλησα και κατά τη γνώμη μου οφείλει να μας ενδιαφέρει, δουλεύεις για αυτήν και προχωράς τελικά με όσους συμμερίζονται την ανάγκη και με όσους μπορείς να συμφωνήσεις σε ένα βασικό προγραμματικό περιεχόμενο. Αν απαξιώνεις εκ των προτέρων τη συνεργασία με όποιον δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά, τότε πώς θα επιτευχθεί η συσπείρωση; Εξάλλου η επιτυχία ενός πρώτου βήματος με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που θα ανταποκριθούν μπορεί να ελκύσει στη συνέχεια και άλλες δυνάμεις».

Σχολιάζοντας μάλιστα τις αναφορές του Παύλου Πολάκη εναντίον του Ευκλείδης Τσακαλώτου πρόσθεσε :«Οι απαράδεκτες πρακτικές μονωμένων προσώπων ούτε πρέπει ούτε μπορούν να επηρεάσουν τη στάση και τη δράση όσων πιστεύουν στην ανάγκη συγκρότησης του μετώπου. Και είμαι βέβαιη ότι αν η διαδικασία για τη συγκρότησή του είναι ειλικρινής και συνειδητή, τότε η δυναμική του θα αναδείξει τα πολιτικά στελέχη του αύριο και θα απομονώσει τα εκτεθειμένα πρόσωπα».