Τόνοι µελάνης αφιερώθηκαν την περασµένη εβδοµάδα στα ενεργειακά σχέδια που προωθεί η Ελλάδα και στις διπλωµατικές τρικλοποδιές που επιχειρεί να βάλει η Τουρκία. Υπήρξαν, µάλιστα, αρκετές -εσωτερικές- διαρροές περί επανέναρξης των ερευνών για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου και οι συνακόλουθες απειλητικές αντιδράσεις εξ ανατολών. Ωστόσο, σύµφωνα µε το αποκλειστικό ρεπορτάζ που φέρνει στο φως η «Κυριακάτικη Απογευµατινή», οι έρευνες δεν φαίνεται να ξεκινούν στο εγγύς µέλλον. Εν αντιθέσει µε το έτερο µεγάλο έργο, αυτό της αµερικανικής Chevron, που πρόκειται να τρέξει µε ασυνήθιστα γρήγορους ρυθµούς. Προχθές υπεγράφη η δεύτερη υπουργική απόφαση για τα δύο οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, όπου η Chevron εκτιµά ότι «κρύβονται» υδρογονάνθρακες. Ετσι, ανοίγει ο δρόµος για τη δηµοσίευση του διεθνούς διαγωνισµού στην Εφηµερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που υπολογίζεται ότι θα έχει
συµβεί έως τα τέλη Απριλίου.
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σταύρος Παπασταύρου, αποκάλυψε στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», στο πλαίσιο του Οικονοµικού Φόρουµ των ∆ελφών, το ακριβές χρονοδιάγραµµα έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας: µέχρι τον Αύγουστο αναµένεται η ανάδειξη του σχήµατος που θα αναλάβει την παραχώρηση και πριν από το τέλος του 2025 η συµφωνία θα έχει έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Τότε θα ξεκινήσουν οι σεισµικές έρευνες στην περιοχή. Ερωτηθείς για το πώς θα απαντήσει η Ελλάδα σε περίπτωση που αντιδράσει η Τουρκία επιχειρώντας να µπλοκάρει το έργο και την ελληνοαµερικανική συνεργασία, ο κ. Παπασταύρου ξεκαθάρισε πως «η περιοχή βρίσκεται στη µέση γραµµή µεταξύ Κρήτης – Λιβύης και δεν έχει καµία σχέση µε τις παράνοµες τουρκικές διεκδικήσεις. ∆εν υπάρχει, εποµένως, καµία βάση για τουρκική αντίδραση».
Το σηµαντικό είναι ότι δύο αµερικανικοί κολοσσοί, η Chevron και η ExxonMobil, δραστηριοποιούνται όλο και πιο συχνά στην Ανατολική Μεσόγειο, εστιάζοντας το ραντάρ τους σε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ (όχι όµως στην Τουρκία), µε αποτέλεσµα το επιχειρηµατικό ενδιαφέρον της υπερδύναµης να ενισχύει το γεωπολιτικό αποτύπωµα των χωρών µας.
Στις καλένδες
Στον αντίποδα, το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector) δεν προχωρά µε γρήγορους ρυθµούς. Υπήρξαν διαρροές που ήθελαν την ελληνική πλευρά να εκδίδει NAVTEX προκειµένου να βγει ξανά το ερευνητικό πλοίο για έρευνες βυθού, αυτή τη φορά, εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων. Μάλιστα, το απόγευµα της Τρίτης έγινε και ένα άτυπο ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίµου επί του θέµατος.
Ωστόσο, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες, οι αντικρουόµενες απόψεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, η «αθόρυβη» διπλωµατική γκρίνια εξ ανατολών και οι θορυβώδεις απειλές εκ µέΣτον κατάλληλο χρόνο «Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο. ∆εν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσµευτική ηµεροµηνία γι’ αυτό.
Θα προχωρήσουµε όπως πρέπει και κατά τον χρόνο που προσήκει», είπε επί λέξει ο υπουργός. Ο δε Κύπριος οµόλογός του, Γιώργος Παπαναστασίου, µιλώντας στην «Κυριακάτικη Α», τόνισε ότι το έργο πρέπει να γίνει -παρά το γεωπολιτικό ρίσκο- καθώς θα άρει το καθεστώς της ενεργειακής αποµόνωσης της Λευκωσίας. «Πρόκειται για ευρωπαϊκό project στο οποίο έχει επενδύσει σηµαντικά η Ε.Ε. ως έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος που έχει λάβει και χρηµατοδότηση 657 εκατ. ευρώ από τον µηχανισµό Connecting Europe Facility». Ο κ. Παπαναστασίου ζήτησε, µάλιστα, να υπάρξει πιο ενεργή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Είµαι αισιόδοξος ότι η διπλωµατία και η λογική θα επικρατήσουν. Εµείς θέλουµε πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συµµετοχή και µε δηλώσεις αλλά και µε δράση», κατέληξε ο κ. Παπαναστασίου, υπογραµµίζοντας ότι το θέµα πρέπει να λυθεί διά της διπλωµατικής οδού και όχι µέσω ανεπιθύμητης δράσης.
Κυριακάτικη Απογευματινή