«Τέλος οι ιερές αγελάδες! Ξεπέρασαν τα όρια»

Οι προεδρικοί πανηγυρίζουν για τις καρατομήσεις Φίλη, Βίτσα και Σκουρλέτη
14:58 - 25 Οκτωβρίου 2023

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει, καθώς η παραπομπή για διαγραφή των τριών στελεχών της Ομπρέλας, του Πάνου Σκουρλέτη, του Νίκου Φίλη και του Δημήτρη Βίτσα, έφερε τις εξελίξεις πολύ πιο κοντά. Παράλληλα όλα δείχνουν ότι μετά το τέλος του «εμφυλίου» τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχουν πάρει την απόφαση να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να φτιάξουν έναν νέο πολιτικό φορέα, ο οποίος θα τους εκπροσωπήσει στις ευρωεκλογές. Σε αυτό το κλίμα, κρίσιμη θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι Στέφανος Κασσελάκης, Δώρα Αυγέρη, Θεοδώρα Τζάκρη, Ρένα Δούρου, Έφη Αχτσιόγλου, Σωκράτη Φάμελλος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης.

Από την πλευρά της προεδρικής πλειοψηφίας οι διαφωνούντες εγκαλούνται για την κατάσταση που επικρατεί στο κόμμα, αποδίδοντας σε αυτούς την ευθύνη όσων συμβαίνουν. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, σχολιάζοντας τα γεγονότα, ανέφερε ότι εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο καλοπροαίρετου διαλόγου και πρόσθεσε ότι όσοι διαγράφηκαν από τον πρόεδρο έθεσαν οι ίδιοι εαυτούς εκτός κόμματος.

Η Δώρα Αυγέρη με τον Παύλο Πολάκη
Η Δώρα Αυγέρη με τον Παύλο Πολάκη

Συκοφαντίες

Η κυρία Αυγέρη θύμισε ότι «με τον Νίκο Φίλη ο Στέφανος Κασσελάκης είχε συναντηθεί στη Βουλή» και διερωτήθηκε: «Πόσα πράγματα πρέπει να ειπωθούν και πόσες προσβολές να αθροιστούν εις βάρος του προέδρου, του κόμματος και των μελών του; Συκοφαντίες που αμαυρώνουν την εικόνα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπονται. Πρόκειται για ένα ζήτημα προσωπικής και πολιτικής ευθιξίας. Με το να εξαπολύουν τέτοιες κατηγορίες, που είναι συκοφαντίες, αμαυρώνουν την εικόνα του κόμματος και θολώνουν το πολιτικό μήνυμα προς την κοινωνία. Ξεπέρασαν τα όρια. Έχει να κάνει με συκοφαντία και υπονόμευση».

Ο Γιώργος Τσίπρας από την πλευρά του σημείωσε σε υψηλούς τόνους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε διάσπαση με ευθύνη των στελεχών που αμφισβητούν ανοιχτά τον Στέφανο Κασσελάκη. «Το λένε καθαρά, έχει ανακοινωθεί και όνομα κόμματος», σχολίασε ερωτηθείς σχετικά. «Αυτό που συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα δεν έχει συμβεί άλλη φορά. Δεν πρόκειται για διαφωνία, οι διαφωνίες είναι σεβαστές. Υπάρχει μη αποδοχή της εκλογής Κασσελάκη μόλις έναν μήνα μετά την εκλογή, όπου ψήφισαν 150.000 κόσμος. Όλα όσα λέγονται είναι προσχηματικά. Ακόμη και αν ήθελε ο Κασσελάκης να μεταλλάξει το κόμμα, δεν θα προλαβαίναμε σε έναν μήνα. Άρα περίμεναν τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών για να ξεκινήσει ένας πόλεμος φθοράς, που δεν είναι πόλεμος στον Κασσελάκη, είναι πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο διευθυντής της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα συνεργάτες του προέδρου με αφορμή τις συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι στην πρόσφατη εκλογή πολλά μέλη αλλά και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος ψήφισαν άλλους υποψήφιους και όχι τον κ. Κασσελάκη για την προεδρία του κόμματος. «Την άλλη μέρα όμως σεβάστηκαν το αποτέλεσμα, όπως επιτάσσει η δημοκρατική λειτουργία, και στέκονται στο πλευρό του νέου προέδρου. Οι όποιες διαφωνίες και αντίθετες απόψεις είναι σεβαστές και θεμιτές. Αρκεί να κατατίθενται και να συζητούνται στα αρμόδια κομματικά όργανα», σημείωναν.

Γιώργος Τσίπρας
Γιώργος Τσίπρας

Ελιτισμός

Σε ό,τι αφορά τη στάση του Πάνου Σκουρλέτη, του Νίκου Φίλη και του Δημήτρη Βίτσα, οι ίδιες πηγές επεσήμαιναν ότι επέλεξαν οι ίδιοι να θέσουν εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποδεικνύοντας ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. «Διακατεχόμενοι από έναν ιδιότυπο ελιτισμό και μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κόμμα, επιχειρούν την αποδόμηση όχι μόνο του νεοεκλεγέντος προέδρου αλλά της ίδιας της δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του από τη βάση του κόμματος. Ας γίνει αντιληπτό από όλους: τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στον κόσμο του, στη βάση του και αυτή η βάση έχει αποφασίσει να έχει νέα πολιτική ηγεσία», έλεγαν.

Θέση στα γεγονότα πήρε και η αντιπρόεδρος της Βουλής, η οποία ανέφερε ότι οποιοσδήποτε σχολιασμός πρέπει να γίνεται στα όργανα του κόμματος και όχι στη μιντιακή σφαίρα. «Και αυτό που λέω απευθύνεται σε όλους», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, μέσα από μία ενθουσιώδη ανάρτηση ανέφερε «επιτέλους τέλος», για να συμπληρώσει: «Τελειώνουμε με τη νομενκλατούρα της ελίτ και των ιερών αγελάδων. Το κόμμα απαλλάσσεται από τα στελέχη της φράξιας που ταλαιπωρούν και συκοφαντούν τον Στέφανο Κασσελάκη, που ταλαιπωρούν και φράζουν τα τελευταία χρόνια τη λειτουργία του κόμματος…». Θριαμβική ήταν η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη στο Facebook: «Προχωράμε, πρόεδρε. Και θα αντέξουμε και θα (ξανα)νικήσουμε!».

Νίκος Καρανίκας
Νίκος Καρανίκας

Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνεται και ο Στέφανος μιλά για τον Τάιλερ που… στενοχωριέται

Για τον σύντροφό του Τάιλερ και τα όσα είδε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» που επισκέφθηκαν μίλησε ο Στέφανος Κασσελάκης στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στον δημοσιογράφο του ΑΝΤ1, Θανάση Τσίτσα. Αρχικά, έκανε μια αντιπαραβολή των αμερικανικών νοσοκομείων με τα ελληνικά και κατόπιν, θέλοντας να πείσει ότι ο σύζυγός του έχει ειλικρινή διάθεση να προσφέρει στη χώρα μας, ανέφερε: «Τους λέω κάθε φορά που μας κυνηγάνε: ρε παιδιά, καμιά δωρεά στη Θεσσαλία θα κάνετε; Τόσα χρήματα βγάζετε από εμάς…».

Στη συνέχεια μίλησε για τις συνθήκες νοσηλείας που συνάντησε στο αθηναϊκό νοσοκομείο, αναφερόμενος στη μεγάλη εμπειρία του Τάιλερ στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Ήταν εκεί, με τον αναπνευστήρα (σ.σ.: εννοεί κοντά σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ), τραβήξαμε δύσκολες στιγμές. Εκείνος, δηλαδή, δούλευε τις νύχτες, τον πήγαινα εγώ με το αυτοκίνητο στο νοσοκομείο. Μία μάσκα είχε για δύο εβδομάδες (σ.σ.: εννοεί ότι εργαζόταν ακατάπαυστα). Και πάμε στον “Ευαγγελισμό’’ και λες δεν είναι δυνατόν να ελέγξεις τη μόλυνση», σημείωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Απάντησε επίσης στις ειρωνείες που έχει δεχθεί ο σύντροφός του. «Ο Τάιλερ όσο και να ειρωνεύονται οι γηγενείς Έλληνες το παίρνει προσωπικά. Σου λέει, ρε παιδιά, τι είναι αυτό το πράγμα; Λέει “τι σόι χώρα είμαστε;”. Με τη χλιδή στη Μύκονο. Αν αυτή είναι η κατάσταση των νοσοκομείων στην Αθήνα πώς είναι στην περιφέρεια…».

Στο τέλος της συνέντευξης ο κ. Κασσελάκης δεν απέφυγε τη lifestyle παγίδα, όταν φεύγοντας μια κυρία τού έπιασε το χέρι για να δει τη βέρα του. «Α, Cartier είναι;», τον ρώτησε η κυρία, με τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντά «σσσς!» και να γελά.

Ο Κοτσακάς άδειασε τον Κασσελάκη: Δεν διαγράφεις εσύ, το Πειθαρχικό αποφασίζει

«Η κρίση του προέδρου πως κάποια στελέχη είναι εκτός γραμμής κόμματος είναι αξιολογική και δεν δεσμεύει κανέναν αναφορικά με τη διαγραφή τους». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς πήρε σαφείς αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη λέγοντας ουσιαστικά ότι: α) τα στελέχη αυτά παραμένουν στο κόμμα και β) δεν θα αποφασίσει ο κ. Κασσελάκης για τις διαγραφές αλλά το αρμόδιο 15μελές πειθαρχικό όργανο του οποίου ο ίδιος προΐσταται. Ο κ. Κοτσακάς μιλώντας στο Action 24 περιέγραψε την όλη διαδικασία η οποία δεν είναι καθόλου απλή, αλλά αντιθέτως μακρά και επίπονη, εξηγώντας τι προβλέπει ακριβώς το καταστατικό για τις διαγραφές μετά την παραπομπή των τεσσάρων στελεχών. Συγκεκριμένα:

Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους, οποιουδήποτε είναι οργανικά ενταγμένου στον ΣΥΡΙΖΑ, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος.

Ορίζεται Τριμελές Γραφείο το οποίο κάνει την προδιαδικασία. Μιλάει με τον καταγγέλλοντα, μιλάει με τον καταγγελλόμενο. Ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο τρεις μάρτυρες, αν χρειάζεται.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η προδιαδικασία, το Τριμελές Γραφείο εισηγείται στην Ολομέλεια της Επιτροπής τι πρέπει να γίνει και το ύψος της ποινής που πρέπει να επιβληθεί (αν πρέπει να επιβληθεί).

Για να εγκριθεί μία ποινή από την Επιτροπή Δεοντολογίας χρειάζεται ειδική πλειοψηφία δύο τρίτων, δηλαδή να την εγκρίνουν τα 10 από τα 15 μέλη της.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ανέφερε ακόμη ότι τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία συμμετέχουν τα υπό έλεγχο στελέχη πρέπει και αυτά να γνωμοδοτήσουν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δηλαδή, η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία.