Ζαχαράκη: «Να χτίσουμε μια εκπαιδευτική συμμαχία για την Τεχνητή Νοημοσύνη»

«Τα ψηφιακά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να ιδωθούν ως σύμμαχοι – όχι ως αυτοσκοπός» τόνισε η κ. Ζαχαράκη
20:25 - 12 Απριλίου 2025

Την ανάγκη για συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων ώστε το ελληνικό σχολείο να προσαρμοστεί στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Συμμετέχοντας στο πάνελ με θέμα «Beyond the Buzzword: Θα λύσει το AI τα προβλήματα της εκπαίδευσης;», η υπουργός τόνισε τη σημασία να ενωθούν δυνάμεις μεταξύ Πολιτείας, σχολικής κοινότητας, κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτικού τομέα για να δημιουργηθεί μια δυναμική συμμαχία που θα αφήσει το αποτύπωμά της στο μέλλον της εκπαίδευσης.

«Τα ψηφιακά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να ιδωθούν ως σύμμαχοι – όχι ως αυτοσκοπός. Είναι υποστηρικτικά εργαλεία που πρέπει να ενταχθούν με παιδαγωγικό τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Πρέπει να μάθουμε πώς να μάθουμε», σημείωσε η Σοφία Ζαχαράκη.

Η ίδια αναφέρθηκε και στην παρακαταθήκη που άφησε ο προκάτοχός της Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι αξιοποιούνται και επεκτείνονται οι ψηφιακές πλατφόρμες και τα εργαλεία που έχουν ήδη θεσπιστεί. Χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε, διατίθενται 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία ψηφιακού οδηγού με ερωτηματολόγια και εργαλεία αποτίμησης της εκπαιδευτικής εμπειρίας των μαθητών, καθώς και για την ανάπτυξη νέων εργαλείων για τους εκπαιδευτικούς.

Περισσότεροι από 120.000 εκπαιδευτικοί έχουν ήδη επιμορφωθεί σε ζητήματα ψηφιακού γραμματισμού και τεχνητής νοημοσύνης, ενώ πάνω από 6.800 διαδραστικοί πίνακες έχουν τοποθετηθεί σε σχολικές αίθουσες. Μάλιστα, η υπουργός προανήγγειλε την επέκτασή τους και στις μικρότερες τάξεις του δημοτικού (Α’ έως Δ’).

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) αναπτύσσει ένα εργαλείο με τη χρήση AI για τη διάγνωση των επιμορφωτικών αναγκών των εκπαιδευτικών.

Στοιχεία από την έρευνα της Ipsos

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε η παρουσίαση έρευνας που διεξήχθη από την Ipsos, με πρωτοβουλία της Vodafone, σε δείγμα 7.000 μαθητών (12-17 ετών) από 7 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η Χρύσα Μιχελάκη, εκπρόσωπος της Ipsos-Opinion, παρουσίασε τα ευρήματα:

  • Το 59% των μαθητών έχουν πρόσβαση σε τεχνολογικά μέσα
  • 4 στους 10 χρησιμοποιούν ήδη το ChatGPT
  • 7 στους 10 πιστεύουν ότι το AI θα τους βοηθήσει να πετύχουν στο σχολείο

Ποσοστό 64% χρησιμοποιεί τα εργαλεία ΤΝ χωρίς εμπόδια, αν και υπάρχουν ακόμη προβλήματα πρόσβασης σε συσκευές και σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται κυρίως ως υποστηρικτικό εργαλείο για τις εργασίες τους ή για εξατομικευμένη μάθηση στον ρυθμό τους.