Για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που ακολουθεί η χώρα μας και το οποίο θα εξελιχθεί σε ορίζοντα 20ετίας μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ανοιχτά ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή και χρειάζεται τους καλύτερους στις Ένοπλες Δυνάμεις».
«Δεν είναι στο πλαίσιο του φανταστικού ή στο πλαίσιο της κινδυνολογίας», είπε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι ως προς τις νέες αμυντικές δυνατότητες με το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα «ο σχεδιασμός μας είναι υπερεπαρκής».
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα αποκτήσει στο άμεσο μέλλον δύο ιταλικές φρεγάτες Bergamini/FREMM, οι οποίες θα ενισχύσουν την άμυνα της χώρας. Όπως υποστήριξε «μας ενδιαφέρουν για 2 λόγους, πρώτον γιατί είναι εξαιρετικά πλοία τα ίδια. Δεύτερον, γιατί είναι ο πρόλογος για την Constellation, τη φρεγάτα επόμενης γενιάς, που φιλοδοξούμε να συζητήσουμε και να κατασκευάσουμε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Επιπλέον, η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, αναμένεται να αποκτήσει και τέταρτη φρεγάτα Belharra, καθώς αξιολογούνται ως «οι καλύτερα εξοπλισμένες και πιο σύγχρονες φρεγάτες στον πλανήτη», ενώ η χώρα μας θα μπει για τα καλά και στη γραμμή παραγωγής φρεγατών και υποβρυχίων, αφού η κυβέρνηση πρόκειται να αξιολογήσει θετικά τη γαλλική πρόταση: «Οτιδήποτε προτείνει συμπαραγωγή ή παραγωγή στην Ελλάδα, για εμάς αυτομάτως είναι κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον».
Αναφέρθηκε επίσης στο νέο αμυντικό δόγμα της χώρας, την «Ασπίδα του Αχιλλέα», για να ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μία «ολιστική προσέγγιση που εντάσσει όλες τις αμυντικές μας δυνατότητες», καθώς κλείνει αμυντικά όλη την επικράτειά μας και τα παραδοσιακά συστήματα, δηλαδή τα πλοία, ιδίως τα καινούργια, τις φρεγάτες που έρχονται, τα υποβρύχια που θα αποκτηθούν.
Ο υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στην ταραχώδη συνεδρίαση που έγινε στη Βουλή για το εξοπλιστικό πρόγραμμα κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι οι αντιδράσεις της ήταν προσχηματικές. «Πάντα ό,τι φαίνεται στις κάμερες δεν είναι αλήθεια. Τέθηκε ένα διαδικαστικό θέμα από την αντιπολίτευση στην αρχή και είναι κατανοητό, γιατί είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία. (…) Όταν έκλεισαν οι κάμερες, 2 κόμματα ψήφισαν υπέρ τους σχεδιασμού και με εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, που ιστορικά ψηφίζει αρνητικά, πάντοτε έστω και για το τελευταίο ευρώ της αμυντικής δαπάνης, όλα τα κόμματα επιφυλάχθηκαν», επισήμανε με νόημα.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προανήγγειλε επίσης ότι στο πλαίσιο του εξορθολογισμού στον στρατό θα κλείσουν και κάποια στρατόπεδα: «Χρειαζόμαστε ένα εξορθολογισμένο προσωπικό με μια συγκεκριμένη πυραμίδα, η οποία δεν θα είναι γεμάτη στρατηγούς, ταξίαρχους και συνταγματάρχες. Και επίσης χρειαζόμαστε λιγότερα στρατόπεδα. Δεν χρειάζεται η Ελλάδα 850 στρατόπεδα». Τόνισε μάλιστα πως από το κλείσιμο στρατοπέδων μηνιαία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξοικονόμησαν 130.316 εργατοώρες. Αναφερόμενος στις αυξήσεις που δόθηκαν στο νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε ότι επιτεύχθηκαν «από εξοικονόμηση, από περικοπές».
Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις και την αποτύπωση που δίνουν για την κυβερνώσα παράταξη, ο κ. Δένδιας υποστήριξε πως δεν διαφαίνεται αυτή τη στιγμή κάποια άλλη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας: «Αν έχουμε μια καθαρή ατζέντα μεταρρύθμισης, την οποία θα εξηγήσουμε στην κοινωνία, τότε η κοινωνία θα συμπαραταχθεί μαζί μας. Αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σκηνικό δεν βλέπω μια άλλη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας, αλλά αυτό που είπα τώρα είναι και η μεγάλη μας παγίδα. Εάν θεωρήσουμε ότι επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική καθαρή άλλη πρόταση διακυβέρνησης, εκβιαζόμενο το εκλογικό σώμα θα ψηφίσει εμάς, αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος. Το ζήσαμε το 2015».
Εφημερίδα Απογευματινή