Τσίρκο η κεντροαριστερά: Ποιοι θέλουν συγκλίσεις, ποιοι τις σαμποτάρουν και το μετέωρο βήμα Τσίπρα

Διαφωνίες για το φλερτ Φάμελλου - Χαρίτση, ο Ανδρουλάκης απορρίπτει την Κουμουνδούρου και ο Τσίπρας ακόμη το σκέφτεται
09:03 - 10 Απριλίου 2025
ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ

Λέγεται από κυβερνητικούς πως «ο Σαμαράς και ο Καραμανλής είναι οι μόνοι που κάνουν πραγματική αντιπολίτευση» και η συγκεκριμένη αποστροφή εικονίζεται στο ομιχλώδες (συχνά κωμικό) τοπίο όπως αυτό καταγράφεται από το Κέντρο και προς τα αριστερά. Eκεί όπου ατελέσφορες συζητήσεις, διεργασίες παρασκηνιακές και οι γνωστές ίντριγκες με άξονα τη σύγκλιση ή μη των δυνάμεων καλά κρατούν.

Τελευταίο επεισόδιο η παρέμβαση Ευκλείδη Τσακαλώτου, που προστίθεται στις αντιρρήσεις και άλλων αποχωρησάντων (μαζί και στελεχών του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ), επιχειρώντας να μπλοκάρει τις όποιες συνεννοήσεις ανάμεσα σε Νέα Αριστερά και ΣΥΡΙΖΑ. Και, αντιστοίχως, οι αντιδράσεις Πολάκη – Παππά που στόχο έχουν να ξεκόψουν κάθε συνεργασία αυτή τη φορά με το ΠΑΣΟΚ, με αιχμές βέβαια και προς τη ΝΕΑΡ, καθώς δεν είναι όλοι καλοδεχούμενοι.

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ

Ο Παύλος Πολάκης, ειδικότερα, ο οποίος δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά με τον Σωκράτη Φάμελλο, πνέει τα μένεα κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα πεπραγμένα του ως υπουργού Οικονομικών και τα πλεονάσματα που δεν μοίρασε στην κοινωνία. Την ίδια ώρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θέλει να ακούσει κουβέντα από τον Χάρη Δούκα και τους παπανδρεϊκούς για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας προφανώς πως μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν αρνητική για το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο.

Αυτά συμβαίνουν, ενώ ο κόσμος γυρνάει την πλάτη σε όλους διαβλέποντας προφανώς ότι συνολικά ο συγκεκριμένος χώρος δεν πλήττεται μόνον από κρίση ηγεσίας (βάσει μετρήσεων κανείς από τους τωρινούς πρωταγωνιστές της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη) αλλά και από κρίση πολιτικής πρότασης, διακριτά αντίθετης από αυτή της ΝΔ. Και κάπως έτσι, λόγω της μεγάλης κόπωσης που προκαλούν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, σε έναν μη δεξιό κόσμο, καθώς και του μεγάλου κενού της πολιτικής αντιπροσώπευσης, μπορεί να εξηγηθεί η εκτόξευση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγες μέρες αφότου οι Αλέξης Χαρίτσης και Έφη Αχτσιόγλου εμφανίστηκαν (σχετικά) θετικοί να μπουν σε διάλογο με τον Σωκράτη Φάμελλο, χαρακτήρισε «καρικατούρα του Λαϊκού Μετώπου» τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά όχι με το ΠΑΣΟΚ ή το ΜέΡΑ25, το οποίο, όμως, διά του Γιάνη Βαρουφάκη δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται. Ομοίως αλλά με διαφορετική αφετηρία και ο Παύλος Πολάκης. «Το τελευταίο πράγμα που έχουμε ανάγκη είναι η επιστροφή ενός μηχανισμού μέσα στο κόμμα, που τόσο μας στοίχισε», ανέφερε. Κι ενώ η όλη εικόνα παραπέμπει σε θέατρο πολιτικών σκιών, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να συνεχίζει να δέχεται ισχυρές πιέσεις (οι κακές γλώσσες λένε και από ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα που θέλουν να χτυπήσουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη), αλλά ο ίδιος το σκέφτεται. Κι αυτό, επειδή γνωρίζει πως το 2025 δεν είναι 2011, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καβάλαγε στο αντιμνημονιακό κύμα, και ότι το πολιτικό του κεφάλαιο έχει εξασθενήσει έπειτα από τα χρόνια της διακυβέρνησης και φυσικά μετά τα όσα συνέβησαν με την εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη.

Εκρηκτικό κλίμα στο ΠΑΣΟΚ με αποχωρήσεις, αποκλεισμούς και απειλή διαγραφής

*Της Βάσως Δελημήτρου 

Χαριλάου Τρικούπη, εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο εσωστρέφειας με φόντο τις συνεχιζόμενες χαμηλές δημοσκοπικές πτήσεις, είναι αντιμέτωπη με μια βαθιά πολιτική κρίση, η οποία δεν περιορίζεται στις επικρίσεις ενάντια στην ηγεσία. Όλο και περισσότερα στελέχη διαπιστώνουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι στιγμής εμφανίζεται αδύναμο να πείσει πως διαθέτει εναλλακτική πρόταση εξουσίας και περιγράφουν ένα εκρηκτικό κλίμα, στο οποίο κυρίαρχο στοιχείο είναι η δύσκολη συνύπαρξη όλων των «φυλών» του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τις αποχωρήσεις των Σωκράτη Ξυνίδη και Σπύρου Πώρου από τη Μεσσηνία, τη διαγραφή της ζήτησε και η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα Τρίκαλα Ιωάννα Καρρά, ακολουθώντας την απόφαση της συνυποψήφιάς της Στέλλας Ζολώτα. Η κυρία Καρρά φέρεται μάλιστα να επικοινώνησε με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη για να εκφράσει την ενόχλησή της για το γεγονός ότι εντάχθηκε στον Τομέα Αγροτικής Πολιτικής χωρίς -όπως η ίδια υποστηρίζει- προηγούμενη συζήτηση και ενημέρωση. Να… κατέβει από το τρένο αποφάσισε όμως και ο Γιώργος Τάκος από την Καλαμπάκα, ο οποίος σε κείμενό του (Stagon News) καταγγέλλει τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε «έναν φοβικό κομματικό μηχανισμό» χωρίς πολιτική πρόταση.

Εν τω μεταξύ, νέα εσωκομματική αναστάτωση προκάλεσε και η αντίδραση του Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ σε εκδήλωση που προγραμμάτισε η Τοπική Οργάνωση Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητή τον Χάρη Καστανίδη. Η απαίτηση να ακυρωθεί η εκδήλωση, με το επιχείρημα ότι οι υποψήφιοι βουλευτές δεν μπορούν να είναι κεντρικοί ομιλητές όταν οι εκδηλώσεις γίνονται στην εκλογική Περιφέρειά τους, προκάλεσε αντιδράσεις και δεν έγινε πιστευτή, καθώς αποδόθηκε από τοπικά στελέχη στην κακή σχέση του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Χάρη Καστανίδη.

Το φορτισμένο εσωκομματικό τοπίο συντηρεί και η αναμενόμενη απόφαση του Πειθαρχικού για την Κατερίνα Μπατζελή, ενώ ακόμα και στο στενό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να υπάρχει διάσταση απόψεων για την ποινή που θα πρέπει να επιβληθεί στην πρώην υπουργό. Η κυρία Μπατζελή, από την πλευρά της, εν αναμονή της συνεδρίασης της Επιτροπής Δεοντολογίας τη Μεγάλη Τρίτη, εμμέσως πλην σαφώς απηύθυνε… προειδοποίηση πως ενδεχόμενη διαγραφή της θα ενισχύσει την εσωστρέφεια. «Iστορικά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει περάσει διαγραφές και μάλιστα αυτού του τύπου, δηλαδή να μην ξεφεύγει κάποιος από τη μεγάλη πολιτική γραμμή. Μια διαγραφή μου θα ενισχύσει την εσωστρέφεια, που εγώ δεν επιθυμώ», δήλωσε (Σκάι).

Εφημερίδα Απογευματινή