Η νέα δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά 90,1 αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τις ανησυχίες της ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με τη θέση της χώρας στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται η εκτίμηση των Ελλήνων για τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, τη στάση της απέναντι σε κρίσιμα γεωπολιτικά ζητήματα, καθώς και η αξιολόγηση της διεθνούς ηγεσίας.
Αξιολόγηση για την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη
Αν και η πλειοψηφία των ερωτηθέντων 54,8% εκφράζει αρνητική άποψη για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, το 44% κρίνει θετικά τη στρατηγική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση στο πεδίο των διεθνών σχέσεων. Αυτή η θετική αξιολόγηση αποτελεί τη καλύτερη επίδοση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σχέση με άλλους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, στους οποίους η κριτική είναι έντονη.
Συγκρίνοντας την τρέχουσα κατάσταση με το σημείο εκκίνησης της κυβέρνησης πριν από έξι χρόνια, το 35,6% των Ελλήνων πιστεύει ότι η θέση της χώρας στο εξωτερικό έχει βελτιωθεί, ενώ το 35,8% θεωρεί ότι έχει επιδεινωθεί. Μόλις το 27,6% εκτιμά ότι δεν έχει υπάρξει ουσιαστική αλλαγή.
Ο καταλληλότερος ηγέτης
Στην ερώτηση ποιος είναι ο καταλληλότερος ηγέτης για να εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σε σημαντική απόσταση από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, συγκεντρώνοντας το 34,8% των προτιμήσεων. Παρά την εσωτερική φθορά που έχει υποστεί η εικόνα του Πρωθυπουργού, το διεθνές του προφίλ παραμένει ισχυρό, και οι Έλληνες τον θεωρούν ως τον καταλληλότερο ηγέτη για την εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Τουρκία ως απειλή για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους γεωπολιτικούς κινδύνους για την Ελλάδα, με το 81,3% των Ελλήνων να θεωρεί τη γείτονα χώρα ως απειλή για την Ελλάδα, ενώ το 58,3% πιστεύει ότι αποτελεί κίνδυνο και για την Ευρώπη. Αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται από τις τελευταίες εξελίξεις, όπως η φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου από την κυβέρνηση Ερντογάν, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες σχετικά με την πορεία της δημοκρατίας στην Τουρκία, με το 95,2% των Ελλήνων να θεωρεί ότι η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική χώρα.
Η Ευρώπη υπό ηγετικό κενό
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι το 86% των Ελλήνων εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη. Παρά τις διαφωνίες για το μοντέλο ηγεσίας, το 66,2% των πολιτών δεν επιθυμεί έναν ηγέτη όπως ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ευρώπη. Αντίθετα, το 32,1% των ερωτηθέντων εκφράζει υποστήριξη για έναν ηγέτη με χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του πρώην Αμερικανού Προέδρου, κυρίως από ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Η στάση απέναντι στη Ρωσία και την Ουκρανία
Οι Έλληνες εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το 44,4% να τάσσεται υπέρ και το 49,1% κατά. Παράλληλα, το 72,9% θεωρεί ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την Ε.Ε. έχουν πλήξει περισσότερο την ίδια την Ευρώπη, ενώ το 69,7% των πολιτών δεν θεωρεί τη Ρωσία άμεση απειλή για τα ελληνικά συμφέροντα.
Υπέρ της ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Άμυνας
Η δημοσκόπηση δείχνει επίσης ότι το 62,5% των Ελλήνων υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού, με την πλειοψηφία των πολιτών να αξιολογεί θετικά την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας με 800 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά τις θετικές αντιδράσεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, οι Έλληνες είναι διχασμένοι σχετικά με την αύξηση των κρατικών δαπανών για την άμυνα, με το 51,4% να συμφωνεί και το 46,2% να διαφωνεί.