Τι απαντά το Υπουργείο Μετανάστευσης για τα κρούσματα υποσιτισμού στη Σάμο

Τονίζεται «ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για γενικευμένο υποσιτισμό λόγω συνθηκών διαβίωσης, αλλά για μεμονωμένα περιστατικά»
21:53 - 7 Απριλίου 2025
Τι απαντά το Υπουργείο Μετανάστευσης για τα κρούσματα υποσιτισμού στη Σάμο

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει μέσω πηγών ότι «το γενικό πρόγραμμα σίτισης ακολουθείται πλήρως», απατώντας στην σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» για τα έξι παιδιά που διαγνώστηκαν με υποσιτισμό στη δομή Σάμου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης, «τα συγκεκριμένα περιστατικά έχουν ήδη εξεταστεί από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της δομής και, όπου κρίθηκε απαραίτητο, έγιναν παραπομπές στο Νοσοκομείο Σάμου», ενώ παράλληλα τονίζεται «ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για γενικευμένο υποσιτισμό λόγω συνθηκών διαβίωσης, αλλά για μεμονωμένα περιστατικά που απαιτούν εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση».

Σύμφωνα με την οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» τα παιδιά είναι ηλικίας από έξι μηνών έως έξι χρονών.

Άμεση ιατρική παρέμβαση ζητούν οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορά”

Η ανακοίνωση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» αναφέρει ακόμα ότι «πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα υποσιτισμού που εντοπίζει η οργάνωση από την έναρξη της δράσης της σε αυτή τη δομή, το 2021. Πρόκειται για έξι παιδιά, από έξι μηνών έως έξι ετών, τα οποία διαγνώστηκαν με σοβαρό ή μέτριο οξύ υποσιτισμό. Περιπτώσεις που απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση».

Παράλληλα, τονίζεται ότι «οι προσφυγικές οικογένειες στη Σάμο αντιμετωπίζουν ακραίες δυσκολίες, έχοντας ήδη υπομείνει επικίνδυνα ταξίδια διασχίζοντας πολλές χώρες. Η παρατεταμένη επισιτιστική ανασφάλεια, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, θέτει τα παιδιά σε σοβαρό κίνδυνο. Παρά τη ζωτική επικινδυνότητα του υποσιτισμού, η παιδιατρική φροντίδα παραμένει ανεπαρκής, όχι μόνο εντός της ΚΕΔ αλλά και σε ολόκληρο το νησί της Σάμου».

Υπουργείο Μετανάστευσης: Εφαρμόζονται πλήρεις διαδικασίες ιατρικής αξιολόγησης

Οι ίδιες πηγές από το υπουργείο σημειώνουν επίσης ότι «στην ΚΕΔ Σάμου όπως και σε όλες τις Δομές εφαρμόζονται πλήρεις διαδικασίες ιατρικής αξιολόγησης κατά την άφιξη όλων των ανηλίκων, ενώ λειτουργεί σταθερά Κλιμάκιο Ιατρικού Ελέγχου με παιδίατρο, νοσηλευτές και κοινωνικό λειτουργό. Η διατροφή καλύπτει τρία γεύματα ημερησίως, με ειδικές προβλέψεις για παιδιά και βρέφη, και δυνατότητα προσαρμογών σε περιπτώσεις ιατρικής ανάγκης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ