Δημοσκόπηση GPO: «Όχι» στην επιστροφή Τσίπρα, άνοδος Κωνσταντοπούλου και σταθερά ποσοστά για τη ΝΔ

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου καταγράφει σημαντική άνοδο και βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 13,4%, προσπερνώντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
11:23 - 7 Απριλίου 2025

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά 90,1, η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εκφράζει διστακτικότητα απέναντι στην πιθανή επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, το 54,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Τσίπρας πρέπει να περιοριστεί στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και δεν επιθυμεί την επιστροφή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, το 18,4% εκφράζει την επιθυμία να τον δει ξανά επικεφαλής του κόμματος, ενώ το 14,6% πιστεύει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα έπρεπε να προχωρήσει στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.

Αναφορικά με τα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σταθερό ποσοστό 23,3% στην πρόθεση ψήφου, χωρίς ουσιαστική μεταβολή σε σχέση με προηγούμενους μήνες. Παρά την αποδοχή του ανασχηματισμού, η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα της εσωστρέφειας και των εσωκομματικών τριβών, αν και διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην πολιτική σκηνή. Η εικόνα αυτή ενισχύεται από τις παρεμβάσεις των δύο πρώην προέδρων της Νέα Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, για τους οποίους το 46,8% και το 67,3% αντίστοιχα πιστεύει ότι λειτουργούν υπονομευτικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου καταγράφει σημαντική άνοδο και φτάνει στη δεύτερη θέση με 13,4%, παρακάμπτοντας το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο εμφανίζει πτώση και περιορίζεται στο 12,8%. Η άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, συνδέεται με τη συσπείρωση νεότερων ψηφοφόρων και εκείνων που απογοητεύτηκαν από τα παραδοσιακά κόμματα, ειδικά μετά την υπόθεση των Τεμπών και τις αντιφάσεις των συστημικών κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με 5,7%, ενώ η Ελληνική Λύση ενισχύεται με 9,7%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5% και η Νίκη με 2,7%, ενώ το 10,5% των πολιτών δηλώνει αναποφάσιστο.

Η συζήτηση για μια πιθανή συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς συνεχίζει να διχάζει την εκλογική του βάση. Ειδικότερα, το 49% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας συνεργασίας, ενώ το 47,1% εκφράζει αντίθετη άποψη.