Το τελευταίο διάστηµα η Τουρκία έχει επιστρατεύσει τη γνώριµη τακτική του παρελθόντος,
ήτοι τη διπλωµατική διγλωσσία, προκειµένου να πετύχει «µικρές» νίκες στα ανοιχτά µέτωπα µε τους γείτονές της και (κυρίως) να αποκτήσει διαβατήριο για τον Λευκό Οίκο. Οι καλές σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν µε τον Ντόναλντ Τραµπ δεν αρκούν για να αγοράσει η γείτονα αµερικανικά όπλα ούτε για να παραβλέψει η Ουάσινγκτον τον ρόλο του «σουλτάνου» στη Συρία και τη στάση του απέναντι στο Ισραήλ.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η Αγκυρα επιδιώκει να εκπέµπει ανά τακτά χρονικά διαστήµατα το µήνυµα ότι συνοµιλεί µε την Αθήνα. Γι’ αυτό, την Πέµπτη στις Βρυξέλλες, αµέσως µετά τη συνάντησή του µε τον Αµερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Ρούµπιο, ο Χακάν Φιντάν συναντήθηκε µε τον Ελληνα οµόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη. Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές, οι δύο υπουργοί συµφώνησαν το Ανώτατο Συµβούλιο Συνεργασίας να γίνει µετά το Πάσχα, σε περίοδο που θα εξυπηρετεί τους δύο ηγέτες.
∆εν κατέληξαν σε ηµεροµηνία, επιβεβαιώνοντας έτσι το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφηµερίδας µας (προ δύο εβδοµάδων). Ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόµενη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο (14-15 Μαΐου), ενώ φαίνεται πως δεν συζήτησαν για τα ακανθώδη θέµατα της επικαιρότητας. Συµφώνησαν, όµως, ότι πρέπει να παραµείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας και αναφέρθηκαν στη διοργάνωση ελληνικής επιχειρηµατικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη, στις 8-9 Μαΐου.
«Μπλόκο» στα όνειρα
Η Τουρκία, που ούτως ή άλλως «πόνταρε» στη δεύτερη θητεία Τραµπ για την εξοπλιστική της αναβάθµιση, επιδίδεται σε ένα διπλωµατικό σπριντ ώστε να προσπεράσει την Ελλάδα. Ενδεικτικά, στα εµβληµατικά εξοπλιστικά προγράµµατα της δωδεκαετίας, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη στη Βουλή, περιλαµβάνονται τα 20 µαχητικά F-35, µε δυνατότητα αγοράς άλλων 20 (option), τα Rafale, που ενδέχεται να αυξηθούν, ο εκσυγχρονισµός των F-16 σε Viper και βέβαια οι φρεγάτες Belharra που
µπορεί να γίνουν στο µέλλον ακόµα και επτά. Η χώρα µας έχει ήδη αποκτήσει τα ελικόπτερα Romeo και τα µη επανδρωµένα αεροσκάφη Ηeron, ενώ τη «µερίδα του λέοντος» στη νέα εποχή θα πάρουν τα εξελιγµένα συστήµατα της λεγόµενης «Ασπίδας του Αχιλλέα», η οποία φιλοδοξεί να θωρακίσει τη χώρα από όλες τις αεροπορικές επιθέσεις.
Ο υπουργός Εθνικής Αµυνας, Νίκος ∆ένδιας, δροµολογεί τον εκσυγχρονισµό των Ενόπλων ∆υνάµεων µε ταχύτητες ασυνήθιστα γρήγορες για τα ελληνικά δεδοµένα, γεγονός που ανάβει το τουρκικό φιτίλι. Αµερικανός γερουσιαστής, πάντως, σήκωσε «χειρόφρενο» στα όνειρα της Τουρκίας για προµήθεια των F-35. Συγκεκριµένα, στην ακρόαση για τον νέο Αµερικανό πρέσβη στην Αγκυρα, Τοµ Μπάρακ, ο πρόεδρος της Επιτροπής ∆ιεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιµ Ρις, χρησιµοποίησε σκληρές εκφράσεις για τη γείτονα, ενώ προέβη σε απαρίθµηση των λανθασµένων -για τις ΗΠΑ- κινήσεων της Αγκυρας στην παγκόσµια διπλωµατική σκακιέρα, εστιάζοντας στις σχέσεις της Τουρκίας µε τη Ρωσία, στη στήριξη που παρέχει ο Τ. Ερντογάν στη «Χαµάς», στην επιδείνωση των σχέσεών του µε το Ισραήλ, στον ρόλο που παίζει στη Συρία, στη σύλληψη και προφυλάκιση του Εκρέµ Ιµάµογλου, στην καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωµάτων και στην καταπίεση αντιφρονούντων εντός και εκτός συνόρων. Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας στον κ. Μπάρακ: «Σας εύχοµαι καλή τύχη µε τους Τούρκους».
Καταπέλτης και ο Κρις Βαν Χόλεν
Τη σκυτάλη από τον πρόεδρο της Επιτροπής πήρε ο γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν. Σχολιάζοντας τη σύλληψη του Ε. Ιµάµογλου και Τουρκάλας φοιτήτριας, είπε µε νόηµα ότι «ο Ερντογάν κάνει λόγο για σταθερότητα, αλλά να σας θυµίσω ότι τη σταθερότητα επικαλούνται όλα τα δικτατορικά καθεστώτα». Ενώ για το θέµα των F-35 και των κυρώσεων που απορρέουν από τον νόµο CAATSA, ο γερουσιαστής ζήτησε από τον Τ. Μπάρακ να απαντήσει «µε ένα ναι ή ένα όχι» αν αντιλαµβάνεται ότι η επιβολή των κυρώσεων ήταν µια διακοµµατική απόφαση.
Ο κ. Μπάρακ απήντησε πως αναγνωρίζει πως δεν επρόκειτο απλώς για εκτελεστική απόφαση. Ουδείς, πάντως,µπορεί να προβλέψει αν η Τουρκία θα επανενταχθεί εν τέλει στο πρόγραµµα των F-35.
Κυριακάτικη Απογευματινή