Πυροπροστασία με τεχνολογία και ατομική ευθύνη

Με 60 drones, 19.600 πυροσβέστες και «δασοκομάντος», αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και ενισχυμένη δασική πολιτική μπαίνει στην αντιπυρική περίοδο η κυβέρνηση
15:20 - 9 Απριλίου 2025

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την προετοιμασία ενόψει του καλοκαιριού, με αφορμή την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου και στόχο να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός για την πυροπροστασία, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες των φαινομένων των προηγούμενων ετών. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μέσα από σειρά συσκέψεων καλεί τους συναρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, με έμφαση στον πιο αποδοτικό τρόπο εφαρμογής των διατάξεων για τον καθαρισμό των οικοπέδων.

Ταυτόχρονα, η Πολιτική Προστασία έχει προχωρήσει στην ενίσχυση των μέσων πυρασφάλειας και με drones, που παίζουν μεγάλο ρόλο στην πυροπροστασία, καθώς «παρακολουθούν» τις δασικές εκτάσεις επί 24ώρου βάσεως, προλαμβάνοντας έγκαιρα την εκδήλωση  πυρκαγιάς. Στον σχεδιασμό του υπουργείου, όπου η ενίσχυση του στόλου μέσων κατάσβεσης αποτελεί προτεραιότητα, προβλέπεται η αύξηση των drones από 40 που ήταν πέρυσι σε 60 για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, ενώ σημαντική είναι και η ενίσχυση του προσωπικού της Πυροσβεστικής, που σημειώνει αύξηση 20% μέσα σε 3 χρόνια: από 13.000 σε 15.500. Μαζί με τους 2.500 εποχικούς το σύνολο του ανθρωπινου δυναμικού ανέρχεται σε 18.000. Ακόμη, θα επιχειρούν 1.600 «δασοκομάντος», δηλαδή οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), οι οποίες αυξάνονται κατά 4, φτάνοντας συνολικά τις 20. Να σημειωθεί ότι το 2024 οι «δασοκομάντος» ήταν 1.150. Η δεξαμενή για τη στελέχωση αυτών των ΕΜΟΔΕ, που είναι μόνιμοι, προέρχεται από τους εποχικούς πυροσβέστες, που διαθέτουν εμπειρία.

Όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος πολιτικής προστασίας «Αιγίς» με συνολικό προϋπολογισμό 2,16 δισ. ευρώ έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί έργα αξίας 45,7 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν συμβασιοποιηθεί έργα αξίας 612,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, έχει αναδειχθεί προσωρινός ανάδοχος για έργα αξίας 1,14 δισ. ευρώ

Το στοίχημα

Μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αποτελεί ο καθαρισμός των οικοπέδων, που έχουν αναδειχθεί σε βραδυφλεγείς βόμβες κυρίως για το Λεκανοπέδιο. Από την 1η Απριλίου οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους και στη συνέχεια να προβαίνουν σε σχετική δήλωση στην ειδική πλατφόρμα akatharista. apps.gov.gr. Να σημειωθεί ότι την περyσινή χρονιά υπεβλήθησαν 833.722 δηλώσεις πολιτών, 8.106 καταγγελίες και 6.324 έλεγχοι από δήμους.

Έως τις 30 Απριλίου οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών, σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όρια των οικισμών και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα (για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας), υποχρεούνται να προβαίνουν σε καθαρισμό των ανωτέρω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου, σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και καταγγελίες.

Δασική πολιτική. Σημαντικές είναι και οι εξελίξεις στη δασική πολιτική κατά το διάστημα Οκτώβριος 2024 – Μάρτιος 2025. Ηδη με τη λήξη της περσινής αντιπυρικής περιόδου τέθηκε σε εφαρμογή ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της Δ’ φάσης του προγράμματος Antinero για την πρόληψη και τον καθαρισμό βασικών οικοσυστημάτων και δασικών δρόμων σε όλη τη χώρα, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 210 εκατ. €.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη δημοσιευθεί συνολικά 24 προσκλήσεις και ο μεγάλος ανοιχτός διαγωνισμός για τη Βόρεια Εύβοια, ύψους 21 εκατ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις αυτές αντιστοιχούν σε συνολική έκταση επέμβασης τουλάχιστον 222.101,25 στρεμμάτων. Μέχρι τα τέλη της άνοιξης 2025, αναμένεται η δημοσίευση τουλάχιστον ακόμα 6 προσκλήσεων και η αξιολόγηση των προτάσεων από επιπλέον 23 Δασαρχεία για τη δημοσίεση περαιτέρω προκλήσεων.

Αντιδιαβρωτικά έργα στον Έβρο. Ακόμη συμβασιοποιήθηκαν τα μεγάλα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στον Έβρο (περιοχές χωρικής αρμοδιότητας Δασαρχείων Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου και Διδυμοτείχου) συνολικού ύψους 61 εκατ. ευρώ.

Αποκατάσταση δασών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η αποκατάσταση 58.283 στρεμμάτων υποβαθμισμένων δασών με αυτοφυή είδη, κυρίως σε Αττική Κεντρική Μακεδονία και Β. Εύβοια (προϋπολογισμός 52,1 εκατ. ευρώ). Παράλληλα εκσυγχρονίζονται τέσσερα δημόσια δασικά φυτώρια (προϋπολογισμός 3,6 εκατ. ευρώ).

Μελέτη για το Πεντελικό. Σημαντική εξέλιξη είναι η ολοκλήρωση της νέας διαχειριστικής μελέτης για το Πεντελικό Όρος 2025-34. Στο πλαίσιο του θεσμού του αναδόχου αποκατάστασης, έχουν τελειώσει σε ποσοστό άνω του 90% και ολοκληρώνονται εντός του Απριλίου 2025 σειρά αντιδιαβρωτικών έργων στη Βορειοανατολική Αττική (Βαρνάβας – Γραμματικό – Λίμνη Μαραθώνα – Ραπεντώσα – Διόνυσος – Πεντελικό Όρος) για την αποκατάσταση των πληγεισών εκτάσεων από την πυρκαγιά της 11ης Αυγούστου 2024. Τέσσερις ιδιώτες ανάδοχοι αποκατάστασης, η ΔΕΗ Α.Ε., ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., η Helenic Energy Holdings S.A. και η Τράπεζα Πειραιώς, εκτέλεσαν ή εκτελούν έργα σε 25.000 στρέμματα που καλύπτουν όλη την πληγείσα περιοχή 110.000 στρεμμάτων, υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Αττικής και των Δασαρχείων Πεντέλης και Καπανδριτίου.

Οι δωρεές ανέρχονται στο ποσόν των 7 εκατ. ευρώ συνολικά. 180 μέλη από 14 δασικούς συνεταιρισμούς από όλη τη χώρα έχουν συνεργαστεί αποτελεσματικά για την άμεση ολοκλήρωση των έργων. Κορμοδέματα, κορμοφράγματα, σανιδότοιχοι τουλάχιστον 150 χλμ. και άλλα υδρονομε κά και υλοτομικά έργα προστάτεψαν αποτελεσματικά την πληγείσα περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Έργα σε Θεσσαλία και Ρόδο. Τέλος, εκδόθηκε η πρόσκληση για τα νέα ορεινά υδρονομικά έργα στη Θεσσαλία, ύψους 90 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που τέτοια έργα θα πραγμα τοποιηθούν από τη δεκαετία του ’60. Επίσης ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του δασικού οδικού δικτύου της νήσου Ρόδου λόγω της φθοράς που υπέστη από τη δασική πυρκαγιά στις 18.7.2023 και από χειμερινά καιρικά φαινόμενα.

Εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή»