Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανο Γκίκα, πραγματοποίησαν, την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025, ο Γραμματέας Ειδικών Κομματικών Οργανώσεων (Ε.Κ.Ο.), Χαράλαμπος Κόκκινος, η αναπληρώτρια Γραμματέας Προγράμματος, Αντωνία Δήμου, ο Πρόεδρος Ε.Κ.Ο. Ναυτιλίας, Λευτέρης Παπαναστασίου, ο επικεφαλής της Ομάδας για τη Ναυτιλία της Γραμματείας Προγράμματος, Γιώργος Παραμερίτης, και στελέχη των δύο Γραμματειών.
H στρατηγική για την πράσινη ανάπτυξη της ναυτιλίας, η διασφάλιση της ανθεκτικότητας, και η βιωσιμότητα των ελληνικών νησιών αποτέλεσαν αντικείμενο της συζήτησης, που διεξήχθη σε ιδιαίτερα παραγωγικό κλίμα. Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό παρεμβάσεων, σε επίπεδο χρηματοδότησης, καθώς και τεχνικής υποστήριξης για περισσότερα από 350 έργα μικρομεσαίας χρηματοδότησης σε πάνω από 70 νησιά, επισημαίνοντας ότι το 2024 διατέθηκαν περισσότερα από 7 εκ. ευρώ για την υδροδότηση άνυδρων νησιών και για έργα βελτίωσης υποδομών ύδρευσης των νησιών, καθώς και άνω των 9 εκ. ευρώ για την Πρότυπη Διαχείριση νερού στα μικρά νησιά.
Ο κ. Γκίκας ενημέρωσε τα στελέχη των Γραμματειών Προγράμματος και ΕΚΟ της Νέας Δημοκρατίας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για παροχή δανείου 80 εκατ. ευρώ, ώστε να ξεκινήσει η ένταξη και παρακολούθηση έργων στα νησιά, μεταξύ αυτών και η διαχείριση υδάτινων πόρων, καθώς και η προετοιμασία και ωρίμανση έργων ΑΠΕ ως συμπληρωματικές δράσεις στις προγραμματισμένες παρεμβάσεις του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών.
Η κατασκευή νέων «πράσινων» πλοίων, με τη Σύμπραξη Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα, τα οποία θα έχουν βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα εξυπηρετούν τις άγονες ενδονησιακές γραμμές, καθώς και η ανάπτυξη «πράσινων» λιμενικών υποδομών, σε τουλάχιστον 12 λιμένες της χώρας, με τη χρηματοδότηση συστημάτων ηλεκτροδότησης για τα ελλιμενιζόμενα πλοία (το λεγόμενο «cold ironing») συνιστούν δράσεις για την απανθρακοποίηση της Ναυτιλίας, στοχεύοντας στη βιωσιμότητα του κλάδου και την προστασία του περιβάλλοντος.
Αναφερόμενος στις λιμενικές υποδομές της χώρας, ο κ. Γκίκας τόνισε ότι, από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027 και από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια ύψους 440 εκ. ευρώ, με τα οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές παρεμβάσεις σε 40 λιμένες της χώρας. Αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότι, με την αναβάθμιση των λιμένων, θα τονωθεί η ανταγωνιστικότητά τους και η τοπική οικονομία.
Όσον αφορά το Μεταφορικό Ισοδύναμο Επιχειρήσεων, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε ότι πρόκειται να εξορθολογιστεί πάνω σε 4 άξονες:
- Την κλαδική και χωρική εξειδίκευση του μέτρου, ώστε να στηριχθούν συγκεκριμένοι κλάδοι, που πλήττονται περισσότερο.
- Την άμεση εκκίνηση του προγράμματος της νησιωτικής επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στις νησιωτικές επιχειρήσεις,
- Τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών κόστους πρώτων υλών και υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει συστηματικότητα στην παρατήρηση και ανάλυση του κόστους του Νησιωτικού Επιχειρείν και
- Τη διάκριση του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τα μικρά νησιά, με θέσπιση ειδικού μέτρου για πάγια ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 12μηνης λειτουργίας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των Γραμματειών της Νέας Δημοκρατίας με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς οι δράσεις και οι καινοτόμες ιδέες των Γραμματειών μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στη ζύμωση και στην εκπόνηση θέσεων και πρωτοβουλιών για τη στήριξη του κυβερνητικού έργου.