Μηταράκης: Η Ευρώπη οικονομικά, ενεργειακά, αμυντικά πρέπει να ωριμάσει απότομα και γρήγορα

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την Ε.Ε. και τη χώρα μας μετά την αύξηση στους δασμούς από τις ΗΠΑ
16:09 - 4 Απριλίου 2025

Για την αύξηση στους δασμούς από τις ΗΠΑ, στο πώς διαμορφώνεται το σκηνικό και ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και τη χώρα μας μίλησε στο ραδιόφωνο του Real FM o Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την απόφαση Τραμπ για την επιβολή δασμών, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι διαχειρίσιμη για την αμερικανική οικονομία. Η αμερικανική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει τις υφεσιακές και πληθωριστικές πιέσεις που θα προκύψουν από αυτούς τους δασμούς και επίσης ο στόχος του Προέδρου Τραμπ να γυρίσει την παραγωγική ικανότητα από το εξωτερικό στην Αμερική, ούτε μπορεί να επιτευχθεί χρονικά. Και πολλοί οικονομολόγοι εχθές αμφισβητούσαν τη δυνατότητα του εργατικού δυναμικού των Ηνωμένων Πολιτειών να ανταποκριθεί σε μια επιστροφή παραγωγής στην Αμερική, ειδικά σε μία εποχή που η Κυβέρνηση Τραμπ είναι πολύ αρνητική σε θέματα μετανάστευσης. Αυτό σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να κερδίσουν από αυτό που κάνουν».

«Αν όλη αυτή η προσπάθεια έχει ως στόχο να γίνει μία επαναδιαπραγμάτευση, τα όποια οφέλη μπορεί τελικά η Αμερική να κερδίσει από αυτή την επαναδιαπραγμάτευση, θα πρέπει να συγκριθούν με τις επιπτώσεις που βλέπει αυτή τη στιγμή στις χρηματαγορές. Οι χρηματαγορές στην Αμερική επηρεάζουν άμεσα τα συνταξιοδοτικά προγράμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων Αμερικανών. Σε αντίθεση με εμάς στην Ελλάδα, που οι συντάξεις μας είναι κλειδωμένες με μαθηματικό τρόπο από το Δημόσιο, στην Αμερική οι συντάξεις του περισσότερου πληθυσμού στηρίζονται στις αποδόσεις επενδυτικών κεφαλαίων στα χρηματιστήρια», συμπλήρωσε ο κ. Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης παρέθεσε επίσης ένα οικονομικό παράδειγμα, εξηγώντας τους λόγους που ο Αμερικανός πολίτης δεν θα δει το όφελος που ευελπιστεί ο Πρόεδρος Τραμπ, τονίζοντας πως «ο μέσος Αμερικανός βλέπει από σήμερα μία πολύ αυξημένη αβεβαιότητα. Θα δει άμεσα πληθωρισμό».

Μιλώντας για τις πρωτογενείς και δευτερογενείς επιπτώσεις που κρίνει ότι θα δεχθεί η Ελλάδα, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως «οι πρωτογενείς επιπτώσεις για εμάς δεν είναι μεγάλες, γιατί εμείς ως χώρα δεν στηριζόμαστε στις παραγωγές αγαθών, όσο στηριζόμαστε στις εξαγωγές υπηρεσιών, δηλαδή στον τουρισμό. Και η συμμετοχή της Αμερικανικής αγοράς στις εθνικές εξαγωγές είναι σε χαμηλό μονοψήφιο νούμερο, στο 4%. Θα έχουμε όμως δευτερογενείς επιπτώσεις. Και σε δευτερογενείς επιπτώσεις ότι πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα ως τουρίστες, θα επηρεαστεί το διαθέσιμο εισόδημά τους από τον πληθωρισμό που θα προκύψει στις χώρες που διαβιούν. Θα δούμε πληθωρισμό σε προϊόντα που παίρνουμε στην Ελλάδα. Και επίσης, μια επίπτωση που δεν έχει συζητηθεί είναι ποια θα είναι η επίπτωση στην εμπορική ναυτιλία. Γιατί η εμπορική ναυτιλία συνδέεται άμεσα με τις μετακινήσεις προϊόντων. Προφανώς θα υπάρχει μία μείωση στις παγκόσμιες μεταφορές λόγω των δασμών. Αντιλαμβάνεστε για μία χώρα σαν την Ελλάδα που η εμπορική ναυτιλία, ειδικά για τους Χιώτες αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας είναι κάτι που προφανώς μας προβληματίζει. Άρα, για να το κλείσω, θεωρώ ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Στραβελάκη σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στα δύο πολιτικά ζητήματα που προκύπτουν επισημαίνοντας πως «αυτή τη στιγμή στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή δεν φαίνεται να υπάρχουν ούτε θεσμικά, ούτε ως προσωπικότητες χαρισματικοί ηγέτες, οι οποίοι μπορούν δημιουργούν αντίβαρο και συνομιλητές του προέδρου Τραμπ. Αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Το δεύτερο είναι ότι η Ευρώπη κατάλαβε με τον σκληρό τρόπο ότι σε πάρα πολλούς τομείς πρέπει γίνουμε πολύ πιο αυτόνομοι. Και νομίζω και η ομιλία του Πρωθυπουργού προχθές στην ειδική συνεδρίαση – ανακοίνωση για την στρατηγική εξοπλισμών και Εθνικής Άμυνας πέρασε αυτό το μήνυμα, ότι η Ευρώπη οικονομικά, ενεργειακά, αμυντικά πρέπει να ωριμάσει απότομα και γρήγορα»

Ως προς τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι «προφανώς, η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πάρα πολύ κρίσιμη για τη χώρα μας. Πολύ σημαντική η πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να διατηρήσουν την πολιτική μη εξοπλισμού της Τουρκίας με πιο σύγχρονα μέσα. Και αυτό είναι μια επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας και του Υπουργείου Εξωτερικών. Προφανώς η σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πάρα πολύ κρίσιμη»