Παρέμβαση Κυρανάκη μετά το περιστατικό με τους σταθμάρχες υπό επήρεια: «Θα γίνονται πλέον ψυχομετρικά τεστ»

Βασικός στόχος τα συστήματα ασφαλείας να μπορούν να αποτρέπουν ανθρώπινα λάθη" υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
12:21 - 4 Απριλίου 2025

Σε εξαγγελίες που αφορούν τη βελτίωση της εικόνα του σιδηροδρόμου προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κωνσταντίνος Κυρανάκης, επιχειρώντας να απαντήσει στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί της ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Όπως είπε ο κ. Κυρανάκης έχει ζητήσει να διενεργούνται ψυχομετρικά τεστ στους υπαλλήλους του ΟΣΕ ενώ ενημέρωσε τη Βουλή για την άμεση εκκίνηση διενέργειας ψυχομετρικών τεστ – μέσω του Οργανισμού με το ΓΕΑ – έτσι ώστε να εμπεδωθούν σαν κουλτούρα και στο σιδηροδρομικό.

«Θα μπει τέλος στον χαβαλέ στο τηλέφωνο»

«Οι διάλογοι της ντροπής που ακούσαμε στα Τέμπη να αποτελέσουν παρελθόν. Πρέπει να υπάρχει στρατιωτική πειθαρχία και συναίσθηση καθήκοντος», ανέφερε με νόημα ο κ. Κυρανάκης, ενώ δεσμεύτηκε πως θα περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι από την επαναξιολόγηση. «Θα μπει τέλος στον χαβαλέ στο τηλέφωνο όταν χειριζόμαστε ανθρώπινες ζωές» ξεκαθάρισε με νόημα.

Ακόμη επεσήμανε ότι θα γίνει άμεσα η παρουσίαση μίας νέας «υπερσύγχρονης» πλατφόρμας που θα σχετίζεται με τον ακριβή εντοπισμό των τρένων και μέσω αυτής ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία τους. Σύμφωνα με τον κ. Κυρανάκη, είναι με αυτόν τον τρόπο να μηδενιστεί «το εφιαλτικό σενάριο, την ανοιχτή πληγή», εννοώντας την πιθανότητα σύγκρουσης δύο τρένων.

«Εύλογα ρωτούσε η ελληνική κοινωνία πως γίνεται να βλέπω ανά πάσα στιγμή που είναι το ντελίβερι και να μην μπορώ να δω που είναι τα τρένα. Αυτό γιατί συμβαίνει; Διότι στην τεχνολογία του GPS στο κινητό μας, η απόκλιση δυστυχώς είναι έως πέντε δέκα μέτρα. Άρα όταν έχεις διπλή γραμμή, αυτή η απόκλιση, δεν αρκεί για να δώσει ασφαλή εντοπισμό ενός τρένου. Εμείς λοιπόν έχουμε βρει μία τεχνική λύση. Την οποία θα παρουσιάσουμε σε τεχνικό επίπεδο σε λίγες ημέρες. Ώστε να μπορεί ο κάθε πολίτης, όχι απλά το ενιαίο κέντρο κυκλοφορίας του ΟΣΕ , αλλά ο κάθε πολίτης να βλέπει σε μία ανοιχτή πλατφόρμα, την πορεία των τρένων, τα δρομολόγια και να βλέπεις εάν είναι στη γραμμή ανόδου ή στη γραμμή καθόδου», ανέφερε ο χαρακτηριστικά ο κ. Κυρανάκης. Παράλληλα αναφέρθηκε σε ένα υπερσύγχρονο κέντρο εκπαίδευσης με προσομοιωτές, που θα δουλεύει με ασκήσεις υπό πίεση για τους μηχανοδηγούς και τους σταθμούς.

Την ίδια στιγμή φρόντισε να στείλει το μήνυμα ότι ο βασικός στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών είναι στον μέγιστο εφικτό βαθμό, τα συστήματα ασφαλείας να μπορούν να αποτρέπουν ανθρώπινα λάθη. Ειδικά για το ETCS και συγκεκριμένα το σύστημα επί συρμού, ανέφερε πως όταν θα λειτουργεί στο σύνολο της γραμμής, «το τρένο να έχει αυτόματη πέδηση, αυτόματο φρενάρισμα. Εκεί θέλουμε να φτάσουμε», όπως υπογράμμισε.

Ακόμη υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει λήψη μέριμνας όσον αφορά τις κλοπές καλωδίων από τους Ρομά. Μάλιστα απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καραμέρου (ΣΥΡΙΖΑ) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υπάρξει αποζημίωση συγγενών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, οι οποίοι έχουν εξαιρεθεί λόγω νομικών εμποδίων.

«Κοιμάστε κανονικά. Ο κόσμος φοβάται να ανέβει στα τρένα. Λυπάμαι. Η προσέγγιση σας είναι “τα ζώα μου αργά”», υποστήριξε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Καζαμίας της Πλεύσης Ελευθερίας.

Διαβάστε επίσης:

Κυρανάκης: Απομακρύνθηκαν δύο υπάλληλοι σταθμαρχείων που βρέθηκαν θετικοί σε ναρκωτικά