Ένα σκληρό, όμως σαφέστατο, μήνυμα στις Βρυξέλλες έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σχετικά με την ενδεχόμενη συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο ReArm Europe. «Δεν νοείται να συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό αμυντικό οικοδόμημα, με οποιονδήποτε τρόπο, χώρες οι οποίες απειλούν χώρες-μέλη της ΕΕ.
Τελικά, η Ευρώπη είναι μια συμμαχία και μια κοινή ύπαρξη ή συνύπαρξη αξιών, και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντα», δήλωσε χθες ο κ. Δένδιας από τη Βαρσοβία, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Πενταγώνου, σε συνέχεια της παρουσίασης του νέου 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή, εισάγει μια δέσμη μέτρων, η οποία θα εγγυάται αυξημένο καθεστώς διαφάνειας απέναντι στην προμήθεια των εξοπλιστικών αλλά και πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξή τους.
«Προτείνω μια σειρά από μέτρα διαφάνειας για να μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε τα εξοπλιστικά προγράμματα και να λείψει η σκιά που υπήρχε στο παρελθόν», αναφέρει ο Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στα social media. Στα πέντε μέτρα που προωθεί ο ΥΠΕΘΑ περιλαμβάνονται η κατάθεση και η συζήτηση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) στη Βουλή.
Προβλέπεται επίσης η θωράκιση της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), με την επιλογή του διευθυντή και του υποδιευθυντή από εν ενεργεία αξιωματικούς έπειτα από πρόταση του ΑΓΕΕΘΑ, με τη σύσταση Ειδικού Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Κράτους (ΝΣΚ) και την αλλαγή τρόπου τοποθέτησης προσωπικού (η στελέχωση να γίνεται με βάση την εξειδίκευση και να οργανωθούν σεμινάρια).
Το τρίτο μέτρο έχει στόχο την ενίσχυση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων (ΥΕΥ), προχωρώντας σε τροποποιήσεις που αφορούν τη σύσταση και τη λειτουργία της.Σε αυτό το πλαίσιο, προτείνονται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η τοποθέτηση στρατιωτικού εισαγγελέα, η νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου, αλλά και η δυνατότητα πρόσβασης στον έλεγχο περιουσιακής κατάστασης των φυσικών προσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το τέταρτο μέτρο προβλέπει την ενεργοποίηση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων (άρθρο 31Β Κανονισμού Βουλής), ώστε να συμμετέχει στις διαδικασίες εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και την απολογιστική ενημέρωση της Επιτροπής ανά εξάμηνο και για το σύνολο των προγραμμάτων που θα ενεργοποιούνται.
Το πέμπτο μέτρο, που προτείνει ο Νίκος Δένδιας, είναι να διενεργούνται και έκτακτες ενημερώσεις, όποτε ζητηθεί από την αντιπολίτευση ή τη συμπολίτευση, για όλα τα προγράμματα που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, προβλέπεται, επίσης, διατύπωση γνώμης για την ενεργοποίηση και την κατακύρωση προγραμμάτων αξίας 10 εκατ. ευρώ, αντί 30 εκατ. ευρώ που ισχύει έως σήμερα.
Εφημερίδα Απογευματινή