Αμνησία» Κασσελάκη, ηφαίστειο ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα όσα…

14:36 - 23 Οκτωβρίου 2023

Λίγες μόνο μέρες μετά τον γάμο του στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης (και όχι στα Χάμπτονς) με τον Τάιλερ Μάκπμπεθ, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, δέχθηκε σφοδρή επίθεση από τα στελέχη του κόμματος με αφορμή τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα αλλά και το άρθρο της «Εφημερίδας των Συντακτών» όπου ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται λάτρης των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων και των μειώσεων των μισθών.

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» ανέσυρε άρθρα από τα αρχεία της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» στα οποία ο νέος ο πρόεδρος φέρεται να υπέγραφε ως «Αριστοτέλης Οικονόμου». Σε αυτά τα κείμενα εμφανίζεται υπέρ των μικρότερων μισθών στην Ελλάδα ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ δηλώνει ότι θεωρεί λίγες τις απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων, όπως είχαν πιεστεί να πράξουν οι κυβερνήσεις της εποχής των Μνημονίων.

Η απάντηση

Ο κ. Κασσελάκης απάντησε στην Εφ.Συν. και επικαλέστηκε το νεαρό της ηλικίας του για τις θέσεις που εξέφραζε πριν από λίγα χρόνια: «Κατ’ αρχάς δεν θυμάμαι αυτά τα άρθρα. Δεν θυμάμαι ποιος ήμουν 24 χρονών. Ήμουν ένα παιδί το οποίο δούλευε σε ένα πολύ δύσκολο τομέα, δούλευα πάρα πολύ σκληρά. Ήμουν σε μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος, προσπαθούσα να σταθώ στα πόδια μου και να βοηθήσω τους γονείς μου. Ήταν ένας τομέας, ο χρηματοοικονομικός, που είχε ακόμη μεγάλη τοξικότητα και αναβρασμό μέσα του. Ήμουν ένα παιδί της Ομογένειας τότε που ήταν πολύ νευριασμένο με αυτά που γινόντουσαν στην Ελλάδα», δήλωσε ενώ αναφέρθηκε στο περιβάλλον στο οποίο ζούσε τότε και στην κατάσταση στην Ελλάδα. «Ήμουν στην τράπεζα και όλοι μιλούσαν για το πόσο ξεχαρβαλωμένο πράγμα είναι η Ελλάδα. PSI εδώ, εκεί κ.λπ. Γι’ αυτά τα οποία λέτε, ίσως να είχα επηρεαστεί από την ιδέα ότι οι γονείς μας κληροδότησαν σε εμάς ένα πράγμα που μας έδιωξε από τη χώρα. Και όπως η οικογένεια μου έφυγε, εγώ έφυγα από την Ελλάδα στις ρίζες της κρίσης, πάρα πολλοί Έλληνες έφυγαν κατά τη διάρκεια της κρίσης», είπε, και στο ίδιο πλαίσιο πρόσθεσε: «Άρα, δεν θυμάμαι τι έγραφα τότε ούτε ποιος ήμουν τότε. Πείτε, ότι τότε είχα, ας το πούμε, ιδέες χωρίς επαρκή πληροφόρηση ως ένας νέος εργαζόμενος τις οποίες τις έγραφα, αντί να κάθομαι στο σπίτι μου και στη δουλειά, καθόμουν και έγραφα πρωτογενές υλικό για την ομογενειακή εφημερίδα σε ελληνόφωνο μέσο».

Σε άλλο σημείο της απάντησής του στην εφημερίδα ο Στέφανος Κασσελάκης σημειώνει: «Βιωματικά μεγάλωσα, έγινα επιχειρηματίας, είδα ανισότητες, άλλαξε ο εαυτός μου και επέλεξα, παρά το γεγονός ότι γνώριζα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επέλεξα να πάω με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διακυβέρνηση που έκανε την περίοδο 2015-2019, την καλή διαχείριση επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο 24χρονος Στέφανος ίσως να μην ψήφιζε για τον 35χρονο Στέφανο. Αλλά, ξέρετε κάτι; Είμαι σίγουρος ότι ο 24χρονος Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ψήφιζε για τον 55χρονο Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εξαρτάται από τον Βελόπουλο, τον Βορίδη, τον Γεωργιάδη και τον Πλεύρη. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό», είπε και στη συνέχεια έκανε λόγο για αποπροσανατολισμό.

«Παλεύω για μια προοδευτική Ελλάδα που θα δώσει ισότητα σε όλους. Χρειάζεται να μιλάμε για τα άρθρα μου το 2012 για να μπορέσουμε να αποσπάσουμε την προσοχή μας από τη φτωχοποίηση του Έλληνα πολίτη; Είμαστε σοβαροί πλέον;», διερωτήθηκε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε το σχολείο και τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Νέα Υόρκη, ενώ συνομίλησε με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ

Δικαίωση Άδωνη: «Είναι καπιταλιστής»

Την αρθρογραφία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης και τις θέσεις που πρόβαλε από το ομογενειακό έντυπο σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχει μάλλον κάθε λόγο να πανηγυρίζει και να νιώθει δικαιωμένος. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εργασίας έλεγε προ ημερών πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας… καπιταλιστής. «Όταν εγώ είχα πει την πρώτη μέρα ότι χαίρομαι που ένας καπιταλιστής αναλαμβάνει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχαν σπεύσει, ως συνήθως, όλοι να με κατηγορήσουν», γράφει ο κ. Γεωργιάδης σε ανάρτησή του και συνεχίζει: «Ο Κασσελάκης πήρε θέση υπέρ των μειώσεων των φόρων, των ιδιωτικών πανεπιστημίων και εμφανίστηκε ως θαυμαστής του Ρόναλντ Ρήγκαν και του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη που τον πολέμησε ο ΣΥΡΙΖΑ με λύσσα. Η πραγματικότητα εδώ έχει προ πολλού ξεπεράσει τη φαντασία. Όταν διαγράψει όλους αυτούς τους “παρωχημένους αριστερούς” τύπου Τζουμάκα, Φίλη, Σκουρλέτη κ.λπ. θα δούμε τις πραγματικές του ιδέες».

Τραμπ ο Τσίπρας!

Σε άρθρο στον «Εθνικό Κήρυκα», το 2015, ο Στέφανος Κασσελάκης παρομοίαζε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ και έγραφε: «Όταν ακούω τον Τραμπ θυμάμαι τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός με τη δέσμευση ότι θα επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο ισχυριζόμενος ότι ο προκάτοχος ήταν αδύναμος. Ο Τραμπ, παρομοίως, έλεγε ότι οι Αμερικανοί γραφειοκράτες απέτυχαν να διαπραγματευτούν καλές εμπορικές συμφωνίες».

«Η βάση θα αποφασίζει, αυτήν θα ρωτάω, όχι τα όργανα»!

Πάντως, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η Ομογένεια επεφύλαξε στον Στέφανο Κασσελάκη θερμή υποδοχή στην Νέα Υόρκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε το σχολείο και τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου άναψε κεράκια έχοντας άλλωστε εδώ και καιρό δηλώσει θρησκευόμενος. Ξεναγήθηκε, δε, στους χώρους του σχολείου της ελληνικής Ομογένειας και συνομίλησε με μαθητές και γονείς, ενώ συνάντηση είχε και με τους ιερείς των ελληνορθόδοξων ναών της Νέας Υόρκης. «Να αλλάξεις την Ελλάδα!», ήταν η προτροπή που του απηύθυνε μια γυναίκα, μέλος της ελληνικής Ομογένειας, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να απαντά «θα προσπαθήσουμε», ενώ σε μια άλλη αποστροφή υποβάθμισε τον ρόλο των οργάνων του κόμματος στη λήψη αποφάσεων. «Η βάση του κόμματος αποφασίζει, αυτήν θα ρωτάω, όχι τα όργανα» είπε.

Για την ανάγκη «μιας επανασύνδεσης με την πατρίδα μας» έκανε λόγο το βράδυ της Παρασκευής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρευρισκόμενος σε συνάντηση μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις ΗΠΑ, στο εστιατόριο «Terroir Tribeca», στην οποία συνομίλησε με μέλη και φίλους του κόμματος. Ακόμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε σε κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νέας Υόρκης στο «Κεφαλλονίτικο Σπίτι» στην Αστόρια.

Εν τω μεταξύ παρασκηνιακά έχει αρχίσει η συζήτηση για το εάν περνάει ή όχι η διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τα όργανα, καθώς για να παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο, η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη θα πρέπει να περάσει από την Πολιτική Γραμματεία. Με βάση τις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα, όλα δείχνουν ότι και πάλι η ψηφοφορία θα είναι οριακή. Οι συνεργάτες του προέδρου λένε ότι η πρόταση για διαγραφή θα περάσει από την Πολιτική Γραμματεία, καθώς έχουν καταγεγραμμένες 20 ψήφους, ενώ αντίθετα η εσωκομματική αντιπολίτευση έχει 18. Οι ίδιοι άνθρωποι λένε μάλιστα ότι η πρόταση για τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα θα περάσει και από το πειθαρχικό συμβούλιο.

Ήθελε μικρούς μισθούς, περισσότερες απολύσεις και ήταν οπαδός του Ρέιγκαν

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» έφερε στο προσκήνιο δεκάδες κείμενα του Στέφανου Κασσελάκη, τα οποία, αν μη τι άλλο, προκαλούν προβληματισμό καθώς οι θέσεις που αναπτύσσει δεν προσιδιάζουν σε καμία περίπτωση με θέσεις της Αριστεράς.

Πολύ περισσότερο με ηγέτη αυτού του πολιτικού χώρου. Λόγου χάρη, εμφανίζεται υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων και εναντίον των εργαζομένων: «Οι μισθοί στην Ελλάδα είναι μικρότεροι από τους αντίστοιχους στην Ευρώπη της πρώτης ταχύτητας, κάτι το οποίο όμως μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα καλό, αν μπορέσουμε να ενισχύσουμε έτσι την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό ή των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα», γράφει σε άρθρο του από το 2007. Ή σε ένα άλλο που γράφτηκε το 2012, όταν η συγκυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, ΝΔ -ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ, απέλυε δημοσίους υπαλλήλους. Τότε ο νυν πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούσε, επειδή θεωρούσε μικρό τον αριθμό των απολυόμενων: «Τα 15.000 άτομα που αποφάσισαν να απολύσουν από το Δημόσιο μέσα στο 2012 μού φαίνονται πάρα πολύ λίγα. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχαν ήδη απολύσει πολύ περισσότερα άτομα και να επένδυαν τα χρήματα στη μείωση της φορολογίας». Εμφανίζεται δε ως οπαδός της οικονομικής πολιτικής Ρόναλντ Ρέιγκαν, γνωστής και ως «Reaganomics».

«Η Ελλάδα χρειάζεται για μερικά χρόνια την οικονομική θεωρία στο πρότυπο του Ρέιγκαν (supply side)» αναφέρει (πρόκειται, βεβαίως, για τη μακροοικονομική θεωρία που υποστηρίζει τη μείωση των φόρων, την απουσία κανονιστικών ρυθμίσεων και την πλήρη απελευθέρωση του εμπορίου).

Ο Στέφανος Κασσελάκης ξιφουλκούσε και υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ από τα πρώτα χρόνια της κρίσης, συγκεκριμένα το 2011, αναφερόταν στα πλήγματα που δέχονταν η ιδιωτική εκπαίδευση και η μεσαία τάξη: «Έμαθα ότι σε πολλά από τα πιο γνωστά ιδιωτικά σχολεία της Αθήνας έχουν υπάρξει μεγάλες απώλειες στις εγγραφές των μαθητών (που πηγαίνουν πλέον σε δημόσια σχολεία). Αυτό σε μένα φανερώνει ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή θέση». Είχε προηγηθεί το 2007 άρθρο του με το οποίο τασσόταν αναφανδόν υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων: «Το βασικότερο συγκριτικό µας πλεονέκτημα είναι η εκπαίδευση. Αυτός και µόνο αυτός ο λόγος αρκεί για να επιτρέψουμε ιδιωτικά ελληνικά πανεπιστήμια». Ανέπτυσσε παράλληλα μια λογική που αντιστοιχεί μάλλον σε κάποιον CEO μεγάλης εταιρείας παρά σε αριστερό πολιτικό. «Πώς είναι δυνατόν να έχουν εντυπωσιακά κέρδη οι εταιρείες όταν η οικονομική ανάπτυξη δεν αντιστοιχεί; Είναι δυνατόν, επειδή οι επιχειρήσεις έχουν βρει νέους τρόπους να αναδιοργανωθούν, νέες πηγές παραγωγικότητας και νέες αγορές στο εξωτερικό. Αν μόνο η Ελλάδα διοικούνταν λίγο σαν επιχείρηση…», έγραφε τον Απρίλιο του 2012 με τη χώρα να βρίσκεται στη μέγγενη της λιτότητας και των μνημονίων.

Για την Αριστερά

Την κρίσιμη περίοδο των εκλογών του 2012, ο κ. Κασσελάκης εκδήλωνε μάλιστα την ελπίδα να κατορθώσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κερδίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, την επικράτηση του οποίου θεωρούσε περίπου καταστροφική: «Θα ήμουν πολύ προσεκτικός για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αν η Κεντροδεξιά δεν συσπειρωθεί αρκετά ώστε να μπλοκάρει τα πιο δημαγωγικά κόμματα της Αριστεράς, ένα συστημικό γεγονός δεν θα είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας», έγραφε τον Μάιο εκείνης της χρονιάς, ενώ σε άρθρο του από το 2007 εξανίσταται που στην Ελλάδα υπάρχουν κόμματα όπως το ΚΚΕ: «Τι να σκεφτώ όταν οι στενοί μου φίλοι στην Ελλάδα δεν μπορούν να σπουδάσουν, ενώ το θέλουν, λόγω των καταλήψεων και των απεργιών; Είναι απίστευτο πως το Κομουνιστικό Κόµµα πήρε το 8,1% των ψήφων σε µια ανεπτυγμένη χώρα, όπως η Ελλάδα».