Σαφή μηνύματα με αποδέκτρια την Τουρκία περιελάμβανε η χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, με αφορμή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εξοπλιστικά. Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε αρκετά ήπιο έως και… συναινετικό κλίμα, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα προς εκμετάλλευση για υδρογονάνθρακες, (παίρνοντας ως αφορμή σχετική αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη) επέμεινε στη συμβολή της κυβέρνησης ΝΔ, χωρίς όμως να ακυρώσει τη συνεισφορά των προκατόχων.
«Αλλά επί αυτής της κυβέρνησης ήρθαν Chevron και Exxon στην Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι το ενδιαφέρον των δύο κολοσσών διασφαλίζει την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης. «Έχουν έρθει δύο αμερικανικές εταιρείες και λένε ότι “κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα, για αυτό και συνομιλούμε με την Ελλάδα”», σημείωσε.
Η Ευρώπη και ο Τραμπ
Παράλληλα ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε το εξαιρετικά σύνθετο και ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον για να τονίσει τόσο τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής όσο και την υστέρηση της ευρωπαϊκής άμυνας στα θέματα της αυτονομίας και της ασφάλειας, μνημονεύοντας όσα έλεγε κατά την πρώτη θητεία του ο Ντόναλντ Τραμπ. «Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπήρξε γεωπολιτικά αφελής. Διαπίστωνα αδυναμία κατανόησης των γεωπολιτικών συσχετισμών. Το 2017 ο τότε και νυν Αμερικανός πρόεδρος, με τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, είπε μια μεγάλη αλήθεια. Ότι μετά την πτώση του τείχους και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού η Ευρώπη εκχώρησε τις υποχρεώσεις στην άμυνα στις ΗΠΑ. Και μάλιστα χωρίς η ΕΕ να εκπληρώνει την υποχρέωσή της στη νέα συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα εκπλήρωνε την υποχρέωσή της και δαπανούσε το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα», σημείωσε.
Αναφορικά με τις αυξήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο για διόρθωση αδικίας και προανήγγειλε ότι για τα Σώματα Ασφαλείας θα υπάρξουν ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Όπως επισήμανε, τα 100 ευρώ, αύξηση από την 1η Ιουλίου, θα τα πάρουν όλοι οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ποσό αυτό είναι πάνω από αυτό που διεκδικούσαν. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι σε αυτούς θα συμπεριληφθούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε με σκωπτικό τρόπο όσους στην Αριστερά επικρίνουν τους εξοπλισμούς, λέγοντας ότι το παλιό σύνθημα «κανόνια ή βούτυρο» σήμερα είναι σαθρό. Επέκρινε δε την εξωτερική πολιτική που ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας τη φράση του Αλέξη Τσίπρα «η θάλασσα δεν έχει σύνορα», και υπενθύμισε ότι το δεύτερο για το οποίο θυμούνται τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας. Ακολούθως αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατούσε με τη λειτουργικότητα των C-130 επί ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ πετούσε μισό και σήμερα έχουμε έξι C-130 και έξι C-27. Είναι μια πρόοδος, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε».
Οι καρδούλες της Ζωής
Από τα πυρά του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά ούτε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στάθηκε στη δημοσκοπική πτώση του κόμματος, ενώ όσον αφορά την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τους εξοπλισμούς, σημείωσε με μάλλον περιπαικτική διάθεση: «Καλές οι καρδούλες αλλά όχι στην Άμυνα».
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η σημερινή εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2019, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην προμήθεια των 24 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και τις τρεις φρεγάτες Belharra, η πρώτη εκ των οποίων θα φθάσει στη χώρα μας εντός του τρέχοντος έτους.
Ακόμη αναφέρθηκε σε τρεις βασικές παραμέτρους ως προς το νέο αμυντικό δόγμα, την τεχνολογική υπεροχή, την εγχώρια προστιθέμενη αξία και τη διαρκή υποστήριξη των οπλικών συστημάτων που έχουμε ήδη προμηθευτεί, ενώ γνωστοποίησε ότι ο θεσμός του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αναβαθμίζεται σε Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού.
Επίσης αναφέρθηκε στο Ταμείο Safe ύψους 150 δισ. ευρώ, επέμεινε ωστόσο ότι η ΕΕ οφείλει να εξετάσει τη δημιουργία ενός ταμείου για τη χρηματοδότηση έργων κοινής αμυντικής ωφέλειας. Και στο σημείο αυτό, αφού επικαλέστηκε τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο πρόγραμμα «Rearm Europe», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ποιοι είναι πατριώτες στα λόγια και ποιοι πατριώτες στην πράξη.
Εφημερίδα Απογευματινή