Την άποψη ότι η σημερινή συζήτηση στη Βουλή, γίνεται την ώρα που ο κόσμος αλλάζει και η Γηραιά Ήπειρος «βρίσκεται σε ένα επικίνδυνο σταυροδρόμι», εξέφρασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του, στην προ ημερησίας για τα εξοπλιστικά. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ας είμαστε ειλικρινείς: Η Αμερική δεν πληρώνει την ασφάλεια της Ευρώπης, τα ‘σπασμένα’ της πληρώνει. Η Ευρώπη οφείλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να μην εξαρτάται μόνο από το ΝΑΤΟ».
Ακολούθως αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Ε.Ε απέναντι στην Τουρκία, είπε ότι «δεν μπορούν να εξοπλίζουν την Τουρκία χώρες που εξοπλίζουν και εμάς. Ευρωπαίοι εταίροι. Δεν μπορεί να επικρατεί η οικονομία και όχι η γεωπολιτική ασφάλεια. Δεν επιτρέπεται χρήματα των Ευρωπαίων να χρηματοδοτούν την αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας».
Αντίθεση για άμυνα
«Λευκή Βίβλος και ρήτρα διαφυγής. Άκουσα τον πρωθυπουργό να μιλά για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μα δεν έχει σχέση αυτό που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές μας με αυτό που εμφανίζει η κυρία φον ντερ Λάιεν. Ας είστε ειλικρινείς το ευρωπαϊκό ψήφισμα ήταν ξεκάθαρο: καμία χρήση των ταμείων συνοχής για την άμυνα. Αυτό η κυρία φον ντερ Λάιεν το πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων για άλλη μια φορά. Είναι κατώτερη των περιστάσεων για άλλη μια φορά. Για άλλη μια φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά τις παραφωνίες άλλων κομμάτων, είχε πιο καθαρή στάση αλληλεγγύης και συνέπειας απέναντι πραγματικές ανάγκες που έχει και η άμυνα, αλλά και ο σεβασμός στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Σχέδιο ΠΑΣΟΚ για εγχώρια αμυντική βιομηχανία
«Δεν μπορούμε να είμαστε μόνο καταναλωτές εξοπλισμών που χρηματοδοτεί ο λαός. Πρέπει να δοθεί ώθηση στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία» είπε επίσης ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφέροντας επίσης πως η πατρίδα μας παραμένει αγοραστής με καμία παραγωγή ή συμμετοχή σε κατασκευαστικό στάδιο.
Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση υποστήριξε πως υπάρχει «αμφισβήτηση στην προτεραιότητα των επιλογών σας» και ότι «υπάρχουν προγράμματα που η τύχη τους αγνοείται». «Οι κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται ανά πάσα στιγμή» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους έξι άξονες που περιλαμβάνει το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για τα εξοπλιστικά. Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε τα εξής:
- Μεγάλο ποσοστό παραγωγής να κατασκευάζεται εγχωρία
- Επένδυση στη στρατιωτική έρευνα
- Αναβάθμιση του ρόλου της ΕΛΚΑΚ
- Ενίσχυση του ρόλου της επιτροπής εξοπλισμών
- Ενισχυμένος κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα κονδύλια που δαπανώνται
- Στήριξη έμψυχου δυναμικού
Ακόμη ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι υπάρχει απουσία σε ζητήματα συμπαραγωγής. «Δεν θα δώσουμε καμία λευκή επιταγή. Όπου υπάρχει τεχνική δυνατότητα, να υπάρχει ελληνική συμμετοχή, έστω 25%, αλλιώς δημοσιονομικά η χώρα δεν θα αντέξει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Η ενημέρωση υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος γίνεται χωρίς να γνωρίζουμε το πλήρες πλαίσιο ατζέντας 2030. Χωρίς να έχει προηγηθεί οριστική κατάρτιση του τετραετούς και δεκαετούς προγραμματισμού, αλλά και με σαφή παραβίαση της βούλησης του νομοθέτη, αφού ενεργοποιήθηκαν μεγάλης αξίας προγράμματα κατ’ εξαίρεση[…] τόνισε ενώ εκτίμησε ότι «τεράστιος αριθμός αποστράτων επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας του στρατιωτικού δυναμικού της χώρας. Οι κρίσεις γίνονται ανά πάσα στιγμή και σχεδόν πάντα μετά από ψήφιση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια», σχολίασε ακόμη.
«Προτεραιότητά μας είναι η αναγέννηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, πλαισιωμένοι από μια ενιαία ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Είναι ο μόνος δρόμος για διέξοδο από την εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια. Επίσης, καθαρή θέση που πρέπει να πάρουμε όλοι μας: καμία εμπλοκή της Τουρκίας στην κοινή αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής άμυνας και ενιαίοι κανόνες εξαγωγής όπλων, να μην υπάρξουν επιδοτήσεις σε χώρες που έχουν υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και όχι μόνο ρήτρα διαφυγής που θα αυξήσει ξανά το χρέος μας σε επικίνδυνα επίπεδα. Η ρήτρα διαφυγής ας είμαστε ειλικρινείς είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μεγάλων χωρών και ιδιαίτερα της Γερμανίας» ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Εσείς όμως εδώ και έξι χρόνια πώς ενισχύσατε όλους τους συντελεστές της εθνικής μας ισχύος, όταν έχει καταρρεύσει η αγοραστική δύναμη του λαού, η εξωτερική και εσωτερική μετανάστευση συνεχίζεται και η κρίση εμπιστοσύνης κλιμακώνεται;
Αλλά και η αξιοπιστία σας σε θέματα ασφάλειας έχει ναυαγήσει: Με τις σκανδαλώδεις παρακολουθήσεις των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων. Στις μέρες σας είναι πλημμέλημα να παρακολουθούνται οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων της χώρας μας
Με το φιάσκο της ανθρωπιστικής αποστολής στη Λιβύη που ειχε δυστυχώς τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα; Με το πλήγμα στο κύρος των Ενόπλων Δυνάμεων από τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο μετά την πυρκαγιά, την εκκένωση του αεροδρομίου και την απομάκρυνση μαχητικών αεροσκαφών F-16, για προληπτικούς λόγους ;
Με την πλημμύρα στην στρατιωτική βάση στο Στεφανοβίκειο και τα βυθισμένα ελικόπτερα;Και σαν να μην έφταναν αυτά, στην περίπτωση της πόντισης καλωδίου στην Κάσο, η ελληνική κυβέρνηση φάνηκε απροετοίμαστη. Πανηγυρίζετε όμως με το πράσινο φως στη Chevron κάνετε όμως πως ξεχνάτε ότι ο νόμος Μανιάτη είχε ήδη έτοιμο το πλαίσιο για την προκήρυξη ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα», συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
«Δύναμη δεν σημαίνει μόνο ισχυρός στρατός»
Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη δύναμη δεν σημαίνει μόνο ισχυρός στρατός και διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, τι έχει κάνει για το δημογραφικό. «Έξι χρόνια τώρα έχετε αποτύχει: καταρρέει η αγοραστική δύναμη, κλιμακώνεται η κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς» ανέφερε.
«Η ενημέρωση υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος γίνεται χωρίς να γνωρίζουμε το πλήρες πλαίσιο ατζέντας 2030. Χωρίς να έχει προηγηθεί οριστική κατάρτιση του τετραετούς και δεκαετούς προγραμματισμού, αλλά και με σαφή παραβίαση της βούλησης του νομοθέτη, αφού ενεργοποιήθηκαν μεγάλης αξίας προγράμματα κατ’ εξαίρεση», τόνισε ενώ εκτίμησε ότι «τεράστιος αριθμός αποστράτων επιτείνει το αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας του στρατιωτικού δυναμικού της χώρας. Οι κρίσεις γίνονται ανά πάσα στιγμή και σχεδόν πάντα μετά από ψήφιση τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια», επεσήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης