Το μυαλό στη Μέση Ανατολή και τα μάτια στην ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός μετά την αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s θέλει επιτάχυνση του έργου της κυβέρνησης
14:20 - 23 Οκτωβρίου 2023

Με το βλέμμα πάντοτε στραμμένο στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς όλα δείχνουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζει στροφές προκειμένου να υλοποιήσει βασικά κομμάτια των προεκλογικών δεσμεύσεών του, σε μία περίοδο που η μεν αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει εγκλωβισμένη σε έναν κλιμακούμενο εσωκομματικό αλληλοσπαραγμό, το δε ΠΑΣΟΚ αδυνατεί προσώρας τουλάχιστον να καρπωθεί είτε μέρος της φθοράς που υφίσταται η Νέα Δημοκρατία είτε αυτήν που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, το στίγμα των από τούδε και στο εξής κυβερνητικών πρωτοβουλιών έσπευσε να περιγράψει με ευκρίνεια ο πρωθυπουργός κατά τον καθιερωμένο πλέον μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επιβεβαιώνοντας κατ’ ουσίαν ότι η διατήρηση των θετικών προοπτικών της οικονομίας αποτελεί «κλειδί» για την επιτυχή εφαρμογή του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος.

«Ιστορική ευκαιρία»

Εν προκειμένω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να εξηγήσει τι σημαίνει για την πραγματική οικονομία και για το διαθέσιμο εισόδημα των απλών πολιτών η νέα αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s, τονίζοντας ότι και αυτή η εξέλιξη πιστοποιεί ότι η Ελλάδα βαδίζει με συνέπεια σε έναν δρόμο δυναμικής ανάπτυξης με προοπτική: «Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων».

Πλέον η προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου και του οικονομικού επιτελείου στρέφεται στην 1η Δεκεμβρίου, εκεί όπου η αξιολόγηση του οίκου Fitch αναμένεται εκτός απροόπτου να ολοκληρώσει τη διαδικασία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας. Άμεση θετική επίδραση είναι η εμπέδωση της χώρας μας ως επιλέξιμου και δημοφιλούς επενδυτικού προορισμού, κάτι που δημιουργεί τη δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και μεσοπροθέσμως αύξησης του εισοδήματος.

Σε μία τέτοια επένδυση, εξάλλου, στους τομείς του real estate και του τουρισμού αναμένεται να δώσει το «παρών» σήμερα ο πρωθυπουργός στα νότια προάστια του Λεκανοπεδίου, γεγονός που ενισχύει το θετικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι η οικονομία βαδίζει στον σωστό δρόμο. Στη μεγάλη εικόνα πάντως και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η Αθήνα αθροίζει τις δυνάμεις της σε εκείνες τις δυνάμεις που θεωρούν πως η αναμόρφωση του πολυετούς Συμφώνου Σταθερότητας δεν θα πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για επάνοδο στη λογική ενός σφιχτού δημοσιονομικού πλαισίου. Στο φόντο και των αποφάσεων στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεθαύριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάσσεται υπέρ της δημοσιονομικής ισορροπίας, ωστόσο τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει η ευελιξία ώστε το κάθε κράτος-μέλος να επιλέγει την οδό προς τη δημοσιονομική πειθαρχία. Είναι σαφές εξάλλου ότι μία εβδομάδα και κάτι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει ότι το όχι και τόσο ικανοποιητικό αποτέλεσμα του β΄ γύρου αποτελεί μήνυμα επιτάχυνσης της υλοποίησης των υπεσχημένων, αλλά και απαλλαγής από κάθε ίχνος αλαζονείας και αυταρέσκειας στη στάση των κυβερνώντων.

Σε ό,τι αφορά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, η Υγεία και η Δικαιοσύνη αποτελούν εκ των πραγμάτων ύψιστες κυβερνητικές προτεραιότητες. Άλλωστε, στον εβδομαδιαίο απολογισμό του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δρομολόγηση της δεύτερης φάσης της καθολικής επέκτασης του προσωπικού ιατρού.

«Δημιουργούμε μία νέα δεξαμενή γενικών γιατρών και παθολόγων, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τον προσωπικό γιατρό με περίπου 2.500 νέους αποφοίτους των ιατρικών μας σχολών, παρέχοντάς τους ισχυρά κίνητρα για να παραμείνουν στη χώρα μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αύριο εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης τα προφανή οφέλη που μπορούν να απολαύσουν χιλιάδες γυναίκες από το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά».

Μητσοτάκης: Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλους τους Παλαιστίνιους

Μήνυμα να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου του Καΐρου και επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας που ήταν ξεκάθαρη από την αρχή σημειώνοντας πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, σε συμφωνία όμως με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Ξεκαθάρισε, δε, πως όσο υπάρχουν πολίτες που κρατούνται όμηροι δεν μπορεί να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι την απελευθέρωσή τους. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί απώλειες και πόνο τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστινίους και πως δεν πρέπει να ταυτίζεται με την Παλαιστίνη…

Πάνω, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’. Κάτω, φωτογραφία των ηγετών μετά το τέλος της συνόδου. Κάτω, ο πρωθυπουργός μιλάει κατά την διάρκεια των εργασιών με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες

«Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος Αμπάς που εκπροσωπεί την παλαιστινιακή Αρχή έχει ταχθεί γενναία εναντίον της βίας από την αρχή της κρίσης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Η σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν, καθώς οι δυτικοί εκπρόσωποι ζήτησαν «μια ξεκάθαρη καταδίκη, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κλιμάκωση στη Χαμάς», προκαλώντας την αντίδραση των Αράβων ηγετών.

Με πρωτοβουλία της Αιγύπτου εκδόθηκε δήλωση, με την έγκριση των Αράβων αντιπροσώπων, που επικρίνει τους παγκόσμιους ηγέτες ότι επιδιώκουν «να διαχειριστούν τη σύγκρουση και να μην την τερματίσουν οριστικά». Στο περιθώριο της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’ με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στην προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη αποφυγής ανθρωπιστικής κρίσης.

Στην σύνοδο κορυφής για την ειρήνη στο Κάιρο δεν πήγε τελικά ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, όπως επίσης δεν πήγαν εκπρόσωποι του Ισραήλ και της Χαμάς. Το «παρών» έδωσαν ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Καΐρου

Συμμετείχαν ο οικοδεσπότης Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, o πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, o βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, o βασιλιάς του Μπαχρέιν, Χάμαντ μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα, o πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ, Σεΐχ Μεσάλ αλ Άχμαντ αλ Σαμπάx, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Γιόκο Καμικάουα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, και ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν.

!Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα το Ισραήλ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την ισραηλινή πλευρά. Να σημειωθεί ότι χθες ήταν στο Ισραήλ ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ αύριο αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.