Στη Βουλή συζητείται σήμερα η στρατηγική ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της Ελλάδας, μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός αρχικά άφησε αιχμές για τη στάση των κομμάτων του αριστερού φάσματος, επισημαίνοντας ότι η συζήτηση ήταν αποκαλυπτική και διαφωτιστική για το πώς αντιλαμβάνονται την αμυντική θωράκιση της πατρίδας.
Ολόκληρη η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για τα εξοπλιστικά
«’Εστω και με καθυστέρηση η Ευρώπη αντιλήφθηκε τη σημασία της αμυντικής θωράκισης»
«Βρήκα τη συζήτηση αρκετά διαφωτιστική, ως προς τα πεδία εκείνα όπου διαπιστώνω ότι μπορεί να υπάρξει κάποια σύγκλιση, αλλά και αρκετά αποκαλυπτική ως προς το πώς αντιλαμβάνονται, κυρίως δυνάμεις του αριστερού φάσματος, τις αμυντικές προτεραιότητες και την αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας», ανέφερε στην αρχή της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά.
«Η Ευρώπη υπήρξε γεωπολιτικά αφελής τα τελευταία χρόνια»
«Το 2017 ο τότε Αμερικανός και νυν Πρόεδρος Τραμπ με τον τρόπο που εκφράζεται είπε μια μεγάλη αλήθεια στην Ευρώπη ότι μετά την πτώση του τείχους η Ευρώπη απεμπόλησε τις ευθύνες της στην Ευρωπαϊκή άμυνα εκχωρώντας την στις ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν έκανε αυτά που της αναλογούσαν με τις χώρες να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Αυτή η πραγματικότητα αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επανεκλογή Τραμπ που είπε ότι δεν σκοπεύει να αναλάβει τις οικονομικές δαπάνες. Τότε φάνηκε ότι είχαμε δίκιο όταν μιλούσαμε για την ευρωπαϊκή αυτονομία στην άμυνα», σημείωσε.
«Κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης, ασκεί μόνον η Ελλάδα»
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «άκουσα κατηγορίες για την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Είναι σημαντικό να υπάρχουν σήμερα δύο αμερικανικές εταιρείες, οι οποίες τι λένε; Κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης, ασκεί μόνον η Ελλάδα!».
Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις συμφωνίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Μάλιστα εκείνη τη στιγμή είχε έναν διάλογο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο λέγοντάς του μάλιστα ότι «έχετε το δικαίωμα να πείτε ότι δεν θέλετε τις έρευνες υδρογοναθράκων».
«Ποια είναι η ευρωπαϊκή υποχρέωση σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεχθεί επίθεση. Στο ΝΑΤΟ αυτό λέγεται άρθρο 5 και λέει πως είναι επίθεση εναντίον όλων, όμως δεν είναι σαφές αν θα ενεργοποιηθεί αν η επίθεση γίνεται από άλλο μέλος. Είναι το άρθρο 42/παράγραφος 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης. Τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα. Μία ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας δεν μπορεί να μην έχει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής», τόνισε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.
Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι «από τη στιγμή που θα χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο για τα επόμενο 30 χρόνια είναι καλύτερα να έχουμε δικό μας από το να το εισάγουμε. Υπάρχει μία στοιχειώδης συναντίληψη ότι η τεχνολογία και η καινοτομία παίζουμε κρίσιμους ρόλους. Κάθε τρία χρόνια το πρόγραμμα αυτό αναθεωρείται».
Κάνοντας αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και στην εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που κυβερνούσε διερωτήθηκε: «Τι ακριβώς θυμόμαστε από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;». «Το πρώτο που θυμούνται οι πολίτες είναι ότι ‘η θάλασσα δεν έχει σύνορα’, κάτι που έγινε και πολιτική της χώρας. Και το δεύτερο το οποίο θυμούνται είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, που τώρα βλέπουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται», απάντησε αμέσως μετά.
Από την κριτική του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε ούτε και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τα όσα είπε περί γυναικοκτονιών. «Δεν έχετε δικαίωμα να έρχεστε εδώ και να αφορίζετε μία πολιτική που έχει μετρήσιμα αποτελέσματα».
«Μην εκνευρίζεστε θα τα ακούσετε. Μας μιλήσατε γθα τη δική σας διακήρυξη που περιγράφει μία Ελλάδα ένα μεγάλο ανοιχτό περιβόλι που θα υποδέχεται τον κάθε κατατρεγμένο», είπε στη συνέχεια ενώ ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε με αυτήν την κυβέρνηση. Εχουμε σύνορα, αν κάποιος μπει παράνομα στην Ελλάδα και δεν δικαιούται άσυλο θα σε στείλουμε πίσω από εκεί που ήρθες. Δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές και οι ΜΚΟ για τι ποιος θα μπει στην πατρίδα μας. Αν η χώρα δεχθεί επιθέσεις με καρδούλες και μαργαρίτες θα αποκρούσουμε τον εχθρό;» τόνισε ακόμη ενώ αναφέρθηκε στη δημοσκοπική πτώση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη.
Νωρίτερα, στην πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας, το οποίο θα διαμορφωθεί με στόχο τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων έως το 2040.
Η ομιλία του πρωθυπουργού:
Μητσοτάκης για εξοπλιστικά: «Επενδύουμε στην εθνική αξιοπρέπεια και κυριαρχία»
«Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση, έλεγε προ δυο αιώνων ο Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. Τίμημα το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει σήμερα με ευθύνη και με συνέπεια, αναγνωρίζοντας πως δεν υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια», επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εξοπλιστικά. «Το σχέδιο με τα εξοπλιστικά αφορά στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «οταν μιλάμε για πόρους στην Εθνική Άμυνα, δεν εννοούμε μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όσο πρωτίστως την πάγια επένδυση της πατρίδας μας να μένει σταθερή και ανεξάρτητη σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει με απρόοπτους ρυθμούς. Αναφερόμαστε σε μια πολιτική που αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συμφερόντων μας. Χάρη και στις Ένοπλες Δυνάμεις, η χώρα απέτρεψε απειλές, όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο».
Αφήνοντας αιχμές για τη στάση των αριστερών κομμάτων τόνισε ότι είναι «σαθρό το δίλημμα “κανόνια ή βούτυρο”» και συμπλήρωσε ότι «γίνεται σαφές ότι η ΕΕ συνολικά καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη»
«Επενδύσεις για την εθνική αξιοπρέπεια»
Μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον που οι δασμοί απειλούν τις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις και η τεχνολογία γίνεται όπλο παρέμβασης, υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας που αφορούν την εθνική μας αξιοπρέπεια και ενισχύουν την ελληνική διπλωματία».
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της. «Η Ελλάδα και εγώ έχει μιλήσει για την αμυντική αυτονομία της ΕΕ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Πολλοί θεωρούσαν αυτές τις εξελίξεις ανέφικτες, όμως πετύχαμε αποφάσεις που είναι προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων. Με τη ρήτρα διαφυγής έχουμε τη δυνατότητα για πρόσθετες δαπάνες στην άμυνα. Ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων αυτή η δημοσιονομική ευελιξία δεν πρέπει και δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές διότι οι επιδόσεις της οικονομίας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες σταθερότητας», ανέφερε ακόμη.
Αφήνονται αιχμές για την κατάσταση που επικρατούσε επί ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «τον Ιούνιο του 2019 παραλάβαμε μία κατάσταση άκρως προβληματική στις Ένοπλες Δυνάμεις. Έπρεπε να κινηθούμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σήμερα η εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με αυτή όταν παραλάβαμε».
Ακολούθως μίλησε για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ ως προς την εκπαίδευση των Ελλήνων Ικάρων. Στη συνέχεια στάθηκε στις αυξήσεις που είδαν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθολόγιο και επιδόματα. Αυτό συνέβη «μετά από 14 χρόνια» είπε. Μάλιστα απαντώντας σε όσους εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να συμπεριληφθούν και τα σώματα ασφαλείας στις αυξήσεις ανέφερε ότι «σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για το τι συμβαίνει με τα σώματα ασφαλείας, η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει τη διαχρονική στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και στην κοινωνία»
«Ποιοί είναι πατριώτες στα λόγια και ποιοί στη πράξη»
Εξαπολύοντας επίθεση στην αντιπολίτευση ανέφερε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση ταμείου για έργα κοινής αμυντικής ωφέλειας, όπως μια αντιπυραυλική ασπίδα, δεν είμαστε όμως εκεί ακόμα.
Έχουμε κάνει όμως ένα σημαντικό βήμα και το σχέδιο ReArmEU ψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ οι υπερπατριώτες της Νίκης και της Φωνής Λογικής απείχαν. Οπότε ας βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του για το ποιοι είναι πατριώτες στην πράξη και ποιοι στα λόγια». «Το 2019 παραλάβαμε Ένοπλες Δυνάμεις σε κακή κατάσταση. Σήμερα η εικόνα τους δεν έχει καμία σχέση με αυτή που παραλάβαμε το 2019», σημείωσε αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «24 καινούργια μαχητικά Rafale με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό, 3 νέες φρεγάτες Bellhara που θα αποτελούν τα πιο σύγχρονα πλοία που θα πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρώτη φρεγάτα Κίμων να παραλαμβάνεται από το Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025».
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας. «Όταν η οικονομία πηγαίνει καλύτερα επιστρέφουμε στην κοινωνία. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα», ανέφερε με νόημα. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνωρίζει ότι για την περίοδο του προγράμματος έχει στη διάθεσή του 25 δισ ευρώ, και σε αυτό πρέπει να χωρέσει τις επιλογές που είναι κρίσιμες και απαραίτητες λαμβάνοντας υπόψιν τις εισηγήσεις των επιτελείων και στη συνέχεια να έρθει στη Βουλή.
«Να συμφωνήσουμε στη βασική του φιλοσοφία. Η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και ότι βλέπουμε στην πράξη το θέατρο των επιχειρήσεων. Εχουμε να κάνουμε με ένα διαφορετικό πόλεμο. Περιπλανώμενα πυρομαχικά, drone, anti-drone, κυβερνοάμυνα. Η τεχνολογική υπεροχή είναι ένα συστατικό των προτάσεων που συζητούμε. Το πιο εμβληματικό έργα από αυτά που δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι η ασπίδα του Αχιλλέα, ένας θόλος που συνδυάζει τα υφιστάμενα συστήματα αεράμυνας που θα μπορεί να μας προστατεύει σε πέντε σημεία.
Επιπρόσθετα είπε ότι «οι καιροί αλλάζουν, η χώρα μας οφείλει να διατηρήσει στην σταθερότητα εδραιωμένη στην εθνική κυριαρχία. Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς ασφάλεια και κυριαρχία».
«Αυτή η δημοσιονομική υπευθυνότητα δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση. Στο παρελθόν πολύ συχνά βάζαμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ερχόμασταν στη Βουλή παίρνοντας τις επιθυμίες των ΕΔ, εγκρίναμε εξοπλιστικά προγράμματα, όταν τα αθροίζαμε βλέπαμε ότι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν»
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «στη διάρκεια των επόμενων ετών η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Είμαστε χώρα της ΕΕ και η Ελλάδα θα είναι κεντρικός βραχίονας της ευρωπαϊκής άμυνας. Είναι εθνικά αναγκαίο να υπάρξει συναίνεση. Οι περιστάσεις δεν περιμένουν, αναλαμβάνοντας το τίμημα της κυριαρχίας για να μείνει η Ελλάδα ισχυρή στον πλανήτη. Να διασφαλίσει το παρόν και να χτίσει ένα πιο αισιόδοξο μέλλον», κατέληξε ο πρωθυπουργός.