Εξοπλιστικά made in Greece με 25 δισ. – Νέο 12ετές αμυντικό πρόγραμμα

Κ. Μητσοτάκης και Ν. Δένδιας παρουσιάζουν σήμερα το σχέδιο για την εισαγωγή των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη εποχή
08:58 - 2 Απριλίου 2025

Mε άξονα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Άμυνα ενισχύονται σημαντικά και περνούν στη νέα εποχή, όπως επιτάσσουν οι σύγχρονοι καιροί και οι μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στην Ολομέλεια θα ενημερώσει για τα νέα εξοπλιστικά, κατά τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματός του, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Στο επίκεντρο θα τεθεί το περιεχόμενο του προγράμματος «Ατζέντα 2030», της μεγάλης μεταρρύθμισης που υλοποιεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με χρονικό ορίζοντα έως το 2037. Περιλαμβάνει τον συνολικό σχεδιασμό των απαιτούμενων ανά Γενικό Επιτελείο προγραμμάτων, με το εκτιμώμενο κόστος να ξεπερνά τα 25 δισ. ευρώ σε βάθος 12ετίας.

Ενίσχυση γεωπολιτικής θέσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, και στο αξιόμαχο των Ένοπλων Δυνάμεων, εν μέσω μάλιστα καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων, με την ελληνική κυβέρνηση διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού να στέλνει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Δημοσιονομική ανταρσία» στη ΝΔ

Η σημερινή συζήτηση ωστόσο, έχει και μια ακόμη διάσταση καθώς πραγματοποιείται στον απόηχο της «δημοσιονομικής ανταρσίας» υπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει πως οι αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν εθνική προτεραιότητα, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην εκροή από τις Στρατιωτικές Σχολές και στη δυσκολία να πεισθούν νέοι άνθρωποι να δηλώσουν Σχολές Αξιωματικών – ενόψει δε των μηχανογραφικών, οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Άμυνας ήταν απαραίτητες.

Δέσμη μέτρων

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει συνολική δέσμη μέτρων σχετικά με τη νέα οργάνωση της θητείας, τη νέα οικονομική ενίσχυση, όπου θα εξηγήσει γιατί γίνεται και γιατί τώρα, μέχρι τη νέα διάταξη των στρατοπέδων που θα υλοποιηθεί με επιχειρησιακά πλέον κριτήρια και όχι με γεωγραφικά. Θα περιγράψει, επίσης, το πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας, όπως θα διαμορφωθεί για την επόμενη 12ετία και πλέον και θα αναδείξει τις γενικές γραμμές του πλαισίου. Δεν θα δώσει όμως, διαβαθμισμένες πληροφορίες, την ώρα που έχει διαπιστωθεί ότι τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας αποτελούν πεδίο υψηλού ενδιαφέροντος τόσο για τους ψηφοφόρους της ΝΔ. και για σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας. Πιο συγκεκριμένος θα γίνει ο Νίκος Δένδιας στην κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που θα ακολουθήσει.

Η νέα εποχή για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Αναφερόμενος στη μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή, ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναλύσει τη σημασία που έχει η Άμυνα και η σταθερότητα για την κοινωνία στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και τον ρόλο της οικονομίας που θα πρέπει παράλληλα να αναπτύσσεται για να τροφοδοτεί, μεταξύ άλλων, και την Άμυνα. Στόχος της κυβέρνησης είναι το πέρασμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή, η οποία θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

Πρώτον, δίπλα στις μεγάλες προμήθειες και αξιοποίηση όλων των όπλων στον σύγχρονο πόλεμο (drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar, αντιπυραυλική προστασία κ.λπ.).

Δεύτερον, αξιοποίηση της τεχνολογίας και στρατηγικά (π.χ. ένταξη στις ΕΔ της κυβερνοάμυνας) και πρακτικά (Ιδρύματα του Στρατού που θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή δικών μας πρότυπων όπλων).

Τρίτον, οι προμήθειες θα προϋποθέτουν συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία (ΕΑΒ, ναυπηγεία και Αμυντικά Συστήματα). Καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.

Η αντιπυραυλική «Ασπίδα του Αχιλλέα» και το εθνικό πλοίο

Της Βάσω Δελημήτρου

Εν μέσω καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων και με την Ευρωπαϊκή Ένωση να προετοιμάζεται για ένα πρωτοφανές -για τα δεδομένα της- εξοπλιστικό ράλι, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Δένδιας σήμερα παρουσιάζουν τον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), ύψους πάνω από 25 δισ. ευρώ, για την εισαγωγή των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη εποχή. Η φιλοσοφία πλέον αλλάζει άρδην, δίνεται έμφαση στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες με συστήματα made in Greece, περιλαμβάνοντας προγράμματα που θα δώσουν ξανά πνοή στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία μετά τη δεκαετή κρίση και παράλληλα θα απομακρύνουν τη χώρα από τη λογική «ψωνίζω από το ράφι». Το περίγραμμα του εξοπλιστικού πλάνου θα δώσει ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα προχωρήσει σε εξειδικεύσεις αναφορικά με την προτεραιοποίηση των προγραμμάτων που θα καλύψουν ανάγκες και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία, Στρατός Ξηράς). Κυρίαρχη θέση στον ΜΠΑΕ θα έχει η δημιουργία αντιπυραυλικής-αντιβαλλιστικής ομπρέλας, που θα φέρει το όνομα «Θόλος» ή «Ασπίδα του Αχιλλέα», ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αν θα γίνουν ανακοινώσεις και για τη σχεδίαση του εθνικού πλοίου, μιας υπερσύγχρονης μονάδας (μεταξύ κανονιοφόρου και πυραυλάκατου) που θα είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών δυνάμεων.

12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα

Στο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα εξέχουσα θέση έχει ο αντιαεροπορικός «Θόλος», ή αλλιώς «Ασπίδα του Αχιλλέα», που θα δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο πλέγμα προστασίας πάνω από τα νησιά μας. Η αντιαεροπορική-αντιβαλλιστική άμυνα της χώρας αναμένεται να αναβαθμιστεί σημαντικά με την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων που έχουν δοκιμαστεί στη Μέση Ανατολή, όπως το «Spyder» και το «Barak MX». Προβλέπεται επίσης η απόκτηση ενός οπλικού συστήματος που αντιμετωπίζει drones (micro και mini), ακόμη και σε διαμόρφωση σμήνους. Σε αυτό το πεδίο, σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και πάλι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με τα συστήματα «Κένταυρος» (που ήδη έχει δοκιμασθεί με επιτυχία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες») και «Υπερίων» που διαμορφώνουν το soft kill. Ο «Θόλος» θα περιλαμβάνει και ραντάρ που θα επιτηρούν τον εναέριο χώρο 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, 365 ημέρες τον χρόνο και θα μπορούν να ανιχνεύουν στόχους/απειλές σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 250 χιλιόμετρα, εξασφαλίζοντας έγκαιρη προειδοποίηση σε πραγματικό χρόνο, στοιχείο κρίσιμο για την εθνική ασφάλεια.

Πολεμικό Ναυτικό

Κυρίαρχο πρόγραμμα για το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι η πρόσκτηση της 4ης φρεγάτας FDI και η διαμόρφωση των τριών (2η, 3η και 4η) σε πλοία με δυνατότητες στρατηγικής κρούσης, με την προσθήκη των πυραύλων επιφανείας-εδάφους Scalp Naval (με βεληνεκές έως 1.000 χιλιόμετρα). Προτεραιότητα, ωστόσο, για το ναυτικό επιτελείο αποτελεί ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ, κλάσης «Ύδρα», με την αντικατάσταση των ραντάρ, των ηλεκτρονικών συστημάτων και των συστημάτων μάχης. Επιπρόσθετα, υπάρχουν προβλέψεις για εκσυγχρονισμό τόσο των υποβρυχίων τύπου 214 (οι «αθόρυβοι κυνηγοί» της Ανατολικής Μεσογείου) όσο και των πυραυλάκατων τύπου Super Vita. Σημειώνεται πως ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο προμήθειας δύο μεταχειρισμένων φρεγατών τύπου Bergamini από την Ιταλία, ενώ παράλληλα αναμένεται η παραλαβή των υπόλοιπων 4 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων ΜΗ-60 Romeo. Στην Αεροπορία ξεχωρίζουν η απόκτηση των 20 F-35 και η αναβάθμιση των F-16 Block 50, ενώ αναφορά θα γίνεται στην υποστήριξη του στόλου των μεταγωγικών και στην απόκτηση σύγχρονων όπλων για τα μαχητικά.

Στρατός Ξηράς

Ως προς τον Στρατό Ξηράς, ο ΜΠΑΕ θα περιλαμβάνει την απόκτηση συστημάτων για το πυραυλικό Πυροβολικό ή την αναβάθμιση των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών (MLRS), την αντικατάσταση οχημάτων, τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων Leopard 1 και 2, την προμήθεια των ελικοπτέρων Blackhawk, τη νέα στολή μαχητή και την προμήθεια drones.

Εφημερίδα Απογευματινή