Με δύο διατάξεις θεσμικού χαρακτήρα επιχειρεί η κυβέρνηση να βελτιώσει τον νόμο για την ευθύνη των υπουργών, που δέχεται επικρίσεις και με αφορμή την παραπομπή Τριαντόπουλου, αλλά και την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης, που αποτέλεσε στο παρελθόν μόνιμη επίκριση ευρωπαϊκών οργάνων.
Όπως τόνισε σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης «προκειμένου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ζήτημα της αποσβεστικής προθεσμίας για την ποινική ευθύνη των υπουργών που είναι διατυπωμένη στο άρθρο 3 παρ. 2 του ν. 3126/2003, απαλείφεται η διατύπωση για την ύπαρξη της αποσβεστικής προθεσμίας που προέβλεπε το άρθρο 86 του Συντάγματος και η οποία βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, δεν ισχύει μετά από την αναθεώρηση του άρθρου 86 που πραγματοποιήθηκε στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2019».
Ίδιος χρόνος παραγραφής για τα αδικήματα υπουργών με εκείνα που διαπράττονται από πολίτες
Με άλλα λόγια, με τη νέα διάταξη, η παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών θα είναι 5 με 8 χρόνια για τα πλημμελήματα και 15 ως 20 για τα κακουργήματα, όπως ισχύουν για τα αδικήματα για όλους τους πολίτες.
«Πρόκειται για μια νομικά περιττή ρύθμιση, αλλά καλό είναι να υπάρχει για να σταματήσει κάθε συζήτηση στη δημόσια σφαίρα» είπε ο Γ. Φλωρίδης και πρόσθεσε: «στις υποθέσεις που είναι εκκρεμείς από το Σύνταγμα αυτή την περίοδο δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικότητα». Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας ανέφερε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εφαρμόζεται το άρθρο 86 παρ. 4 του Συντάγματος με κανονιστική ισχύ από το 2019».
Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου είναι η πλέον κρίσιμη, καθώς στο τέλος Ιουνίου αποχωρούν τόσο η Πρόεδρος Ιωάννα Κλάπα, όσο και η Εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη και σειρά αντιπροέδρων με την κυβέρνηση να καλείται μετά τις γνωμοδοτικές αποφάσεις των δικαστικών αλλά και της Βουλής να επιλέξει ποιοί θα έχουν το τιμόνι της δικαιοσύνης τα επόμενα δύσκολα χρόνια.