Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Αθήνα τη σιγή ασυρμάτου που τηρεί η Άγκυρα καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση για την επανεκκίνηση των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Great Sea Interconnector), ούτε για την επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron για έρευνες εντοπισμού πιθανών κοιτασμάτων σε υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης.
Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, πάντως, εκτιμούν πως η τουρκική πλευρά δεν θα κάτσει με τα «χέρια σταυρωμένα» προς την de facto κατοχύρωση της ελληνικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη ζώνη ενδιαφέροντός της και δεν αποκλείουν σύντομα τα «ήρεμα νερά» να βρεθούν (και πάλι) υπό μεγάλη δοκιμασία, ακόμα και με… θερμά επεισόδια.
Η Αθήνα, πάντως, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά με τους σχεδιασμούς της σε Κάσο και Κρήτη, δείχνοντας πως δεν δέχεται καμία υποχώρηση ως προς την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και απορρίπτοντας εμπράκτως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Εκτιμάται δε, πως οι εξελίξεις στην Τουρκία, τόσο με την εσωτερική αναταραχή που επικρατεί με τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου όσο και με τα περιφερειακά «μέτωπα» που έχει, ευνοούν ιδιαίτερα τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής πλευράς, η οποία αναμένει οι συμμαχίες της με Ισραήλ και ΗΠΑ να λειτουργήσουν ως ανάχωμα σε ενδεχόμενες αντιδράσεις της Άγκυρας.
Το Τελ Αβίβ, άλλωστε, επιθυμεί την ολοκλήρωση του GSI καθώς αφενός εξυπηρετεί και δικούς του στρατηγικούς σχεδιασμούς (διασύνδεση με το ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτρισμού και ενδεχόμενη συνεργασία με την Ινδία για τον διάδρομο IMEC), αφετέρου σε ένα βαθμό περιορίζει τις κινήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφεται και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ. Αν και επισήμως ουδείς από την ελληνική κυβέρνηση συνδέει την επίσκεψη με το έντονο παρασκήνιο σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση, είναι απολύτως σαφές ότι το τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτελεί ένα σαφές μήνυμα που έχει αποδέκτη και την Άγκυρα. Οι Ισραηλινοί μάλιστα φέρονται να έχουν παράσχει διαβεβαιώσεις στην Αθήνα ότι σε περίπτωση που η κατάσταση ξεπεράσει κάποια όρια, θα αναλάβουν να κινητοποιήσουν τον Λευκό Οίκο.
Το ενδιαφέρον της Chevron, λίγο αργότερα από εκείνο που έχει εκδηλωθεί από την ExxonMobil, εκλαμβάνεται μεν ως μια αντανακλαστική αντίδραση των μεγάλων αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών μετά την επάνοδο Τραμπ («drill baby drill»), γίνεται δε αντιληπτή και ως μια σαφής κίνηση αναγνώρισης της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με βάση τα διεθνώς ισχύοντα και όχι τις παράλογες αξιώσεις της Άγκυρας.
Σημειώνεται πως το υπερατλαντικό μήνυμα έχει και συνέχεια καθώς, το απόγευμα της Κυριακής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών και πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταγκ Μπέργκαμ.
Στο επίκεντρο της συζήτησής τους, εκτός από τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, βρέθηκαν και οι ενεργειακές εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα τις δύο χώρες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, με αμφότερες τις πλευρές να συμφωνούν πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που ενισχύει τις στενές διμερείς σχέσεις. Σημειώνεται πως το Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Κυριαρχίας (National Energy Dominance Council) των ΗΠΑ ιδρύθηκε με εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε (14 Φεβρουαρίου 2025) ο Ντόναλντ Τραμπ και λειτουργεί ως μέρος του Εκτελεστικού Γραφείου του.
Εφημερίδα Απογευματινή