Μια εξαγγελία με άκρως θετικό αποτύπωμα και στόχο να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως επίσης το κυβερνητικό μήνυμα για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών προκειμένου να αντιστραφεί το βαρύ για την κυβέρνηση κλίμα των τελευταίων μηνών, εξελίχθηκε περιέργως σε μίνι ενδοκυβερνητική αναταραχή. Το αίτημα για αυξήσεις στο σύνολο των ένστολων μετά τις δηλώσεις δύο υπουργών, Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια, οι οποίοι άνοιξαν τον χορό για να ακολουθήσουν αντίστοιχες δηλώσεις στελεχών και βουλευτών της ΝΔ, προκάλεσε ομολογουμένως εσωτερικές αναταράξεις κυριολεκτικά από το πουθενά. Για τον λόγο αυτό, το Μαξίμου αναγκάστηκε να ξεκαθαρίσει σε αυστηρό τόνο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα μπει σε λογική πλειοδοσίας και μαξιμαλιστικών αιτημάτων, που στοίχισαν στη χώρα βάζοντας σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Τη στιγμή μάλιστα που η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να αποκατασταθούν αδικίες. Ούτε βεβαίως θα επιστρέψει στις αλήστου μνήμης εποχές του «Τσοβόλα δώστα όλα» που άδειασε τα δημόσια ταμεία και βύθισε την οικονομία.
Απορρίπτεται συλλήβδην το… «Τσοβόλα δώστα όλα»
Σε αυτό το πλαίσιο η λογική του «δίνουμε στους πάντες τα πάντα», ή «τάζουμε στους πάντες τα πάντα», που παραπέμπει στις πολιτικές της δεκαετίας του 1980, απορρίπτεται συλλήβδην από την κυβέρνηση, με τον Παύλο Μαρινάκη να ξεκαθαρίζει κατά τη χθεσινή ενημέρωση πολιτικών συντακτών πως «οι νεότερες γενιές πλήρωσαν ακριβά τη λογική της πλειοδοσίας. Και ο λογαριασμός ήρθε στις νεότερες γενιές. Αυτό η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα το επιτρέψει για να γίνει πρόσκαιρα ευχάριστη». Αναφερόμενος στα μισθολογικά ζητήματα, ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει στους δημοσίους υπαλλήλους 1,3 μισθούς παραπάνω. «Δεν θα αφήσουμε κανέναν απέξω, αλλά με σωστούς όρους και στον σωστό χρόνο, όχι με όρους επικοινωνίας και δημοφιλίας», είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές κυρίως κατά των Βασίλη Κικίλια και Άδωνι Γεωργιάδη για τις παρεμβάσεις τους αναφορικά με την επέκταση των αυξήσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε Αστυνομία, Λιμενικό και Πυροσβεστική. «Οι υπουργοί γνωρίζουν ότι μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύονται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου», ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τόσο τους δύο υπουργούς όσο και τους άλλους βουλευτές. «Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις των δύο υπουργών προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος βρισκόταν στο Ισραήλ για μια υψηλού εθνικού ενδιαφέροντος συνάντηση με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και ανώτερων κυβερνητικών παραγόντων στην Αθήνα,.Η αναβολή της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα φανερώνει την ενόχληση του κ. Μητσοτάκη από τη στάση του Άδωνι Γεωργιάδη.
Μήνυμα Πιερρακάκη στους «ευαίσθητους» βουλευτές
Στο προκείμενο, όμως, και το ζήτημα της ενίσχυσης των εισοδημάτων των ένστολων, η κυβέρνηση τονίζει πως άπαντες, υπουργοί, υφυπουργοί, ο πρωθυπουργός, οι βουλευτές της ΝΔ επιθυμούν να αυξάνεται το εισόδημα των πολιτών και όλες οι αδικίες που υπέστησαν οι Έλληνες πολίτες τα προηγούμενα χρόνια να αποκατασταθούν η μία μετά την άλλη. «Το πού θα πάνε τα λεφτά και συνολικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καθορίζεται από το οικονομικό επιτελείο υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού με δημοσιονομικά κριτήρια», είπε ο κ. Μαρινάκης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για τη στήριξη των ένστολων. Εξάλλου, οι περαιτέρω αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα εφαρμοστούν άμεσα, αλλά θα ισχύσουν μετά τη ΔΕΘ, όπου θα ανακοινωθεί η επέκταση και στους άλλους ένστολους της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού. Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου καθιστά σαφές πως θα παρεμβαίνει θετικά όπου καθίσταται δημοσιονομικά εφικτό, προκειμένου να στηρίζει τις κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη, αλλά και τις νέες μειώσεις φόρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί για το προσεχές φθινόπωρο.
Όσον αφορά τη δυνατότητα για αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι προήλθε από το παράθυρο δημοσιονομικής ευελιξίας που προσφέρει η απόφαση της ΕΕ για τη ρήτρα διαφυγής στις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών, και την ανάγκη κινήτρων για τους νέους ώστε να στελεχώσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.
Να σημειωθεί ακόμη ότι μετά τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Βασίλη Κικίλια και Άδωνι Γεωργιάδη, το αίτημα για αυξήσεις στους ένστολους εκφράστηκε και από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Πλακιωτάκη, τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του κόμματος, Θάνο Πλεύρη και Νότη Μηταράκη, και τους βουλευτές Στέλιο Πέτσα, Δημήτρη Μαρκόπουλο, Ανδρέα Κατσανιώτη, Θόδωρο Καράογλου, Φώντα Μπαραλιάκο, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Χρήστο Δερμετζόπουλο, Ζέττα Μακρή και Φωτεινή Αραμπατζή. Επίσης, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας και επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Τάσος Δημοσχάκης, κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς τα υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, Κλιματικής Κρίσης, Ναυτιλίας, αναδεικνύοντας την ανάγκη της διεύρυνσης της μισθολογικής ενίσχυσης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβάνοντας και τους υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας της χώρας.
Εφημερίδα Απογευματινή