Οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης και ενέργειας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα στο νέο καθεστώς της Συρίας για σεβασμό των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανών. Στην συνάντηση που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν, εξέφρασε επίσης τον αποτροπιασμό του για τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πρόσφατα στη βορειοδυτική Συρία. Στη σύνοδο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, Αχμέντ Αλ-Σαράα.
Ενώ αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, τονίζοντας ότι έργα κοινού ενεργειακού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή. Και σε δηλώσεις του υπογράμμισε με νόημα τη σημασία της παρουσίας της Γαλλίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζεφ Αούν, στην οποία συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας Αχμέντ Αλ Σαράα.
Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για μια συμπεριληπτική πολιτική διαδικασία συριακής ιδιοκτησίας που θα προστατεύει όλες τις εθνικές και θρησκευτικές κοινότητες. Επανέλαβε δε τη στήριξη της Ελλάδας σε μια Συρία συμπεριληπτική, που σέβεται όλες τις μειονότητες και το Διεθνές Δίκαιο.
“Είχα για πρώτη φορά την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον νέο Πρόεδρο της Συρίας και του μετέφερα χωρίς περιστροφές, όχι απλά το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδος για τους ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς στη χώρα του, αλλά και τον αποτροπιασμό μου για τα εγκλήματα, για τις σφαγές που διεξήχθησαν πριν από λίγες εβδομάδες”, δήλωσε στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης.
Ανέφερε επίσης ότι ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας, η οποία θα ανακοινωθεί αύριο, θα είναι μια κυβέρνηση συμπεριληπτική, η οποία θα ενσωματώνει τον μεγάλο εθνοτικό και θρησκευτικό πλούτο της Συρίας.
Ο κ.Μητσοτακης διαμήνυσε μάλιστα ότι “η Ελλάδα μπορεί να συμφωνήσει στην περαιτέρω άρση κυρώσεων μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση της συμπεριληπτικότητας της πολιτικής διαδικασίας και της προστασίας όλων των μειονοτήτων.”
Οι τέσσερις ηγέτες άλλωστε συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για το πώς από εδώ και στο εξής πρέπει να προχωρήσει η καινούργια κυβέρνηση της Συρίας, “τι μπορεί να περιμένει από εμάς αλλά τι ζητάμε και εμείς από αυτήν”, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Οι έμμεσες αναφορές στο καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου και στο ρόλο της Γαλλίας
Κατά τη διάρκεια της πολυμερούς συνάντησης συζητήθηκαν όλες οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας, μετανάστευσης, διασυνδεσιμότητας και ενέργειας.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι ενεργειακά έργα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αναφέρθηκε έτσι δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου, το οποίο μελλοντικά θα φτάνει και στο Ισραήλ, ενόψει και της συνάντησης του με τον Μπεναμίν Νετανιάχου την Κυριακή.
“Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Γαλλία είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο” τόνισε δις στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση μάλιστα ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται ότι στο έργο του καλωδίου μετέχει η γαλλική εταιρεία Nexans.
Ο κ.Μητσοτάκης εκτίμησε μάλιστα ότι το σχήμα της τετραμερούς Ελλάδας- Γαλλίας- Κύπρου- Λιβάνου θα έχει συνέχεια και βάθος χρονικό, καθώς τα συμφέροντά μας στην ευρύτερη περιοχή είναι απολύτως ευθυγραμμισμένα.
Ένας σταθερός Λίβανος είναι ανάχωμα στις προσφυγικές ροές
Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η περιοχή, καθώς και στην κοινή πρόκληση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, ιδιαίτερα για τον Λίβανο, που δέχεται αυξημένες πιέσεις στα σύνορα με τη Συρία, αλλά και την Κύπρο.
«Είναι εξαιρετικά θετικό ότι μετά από πολλές και περίπλοκες διαδικασίες ο Λίβανος πια απέκτησε κυβέρνηση, απέκτησε καινούργιο Πρόεδρο, ο οποίος χρειάζεται τη στήριξή μας προκειμένου η χώρα του να σταθεροποιηθεί, διότι ένας σταθερός Λίβανος είναι ένα ανάχωμα και στις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μία χώρα η οποία μπορεί να παίξει σταθεροποιητικό και όχι αποσταθεροποιητικό ρόλο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή»τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Επανέλαβε άλλωστε στον κ. Αούν την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει τον Λίβανο, τόσο στηρίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις του όσο και προσφέροντας τεχνογνωσία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να γυρίσει σελίδα η χώρα.
«Επαναλάβαμε την προθυμία μας να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου έμπρακτα, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν εθνική κυριαρχία, ειδικά στον ευαίσθητο νότιο Λίβανο. Και εκεί να επαναλάβω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, από όλες τις πλευρές, να διατηρηθεί η εκεχειρία η οποία έχει συμφωνηθεί για να μην ανοίξει και πάλι ένα μέτωπο εχθροπραξιών στον νότιο Λίβανο», δήλωσε στη συνέχεια ο κ.Μητσοτάκης.