«Προϋπόθεση για να λειτουργήσει η διεθνής προστασία των προσφύγων είναι η επιστροφή στις χώρες προέλευσης όσων τα αιτήματα απορρίπτονται», τόνισε Δημήτρης Καιρίδης με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ. Επισήμανε επίσης ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή έχει επιτείνει την αίσθηση του επείγοντος για την υιοθέτηση κοινών και αποτελεσματικών πολιτικών για τη μετανάστευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μιλώντας στα Παραπολιτικά FM εξέφρασε, παράλληλα, την ανησυχία του για ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των προσφύγων μετά τα δραματικά γεγονότα που εξελίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.
«Θα ήταν αφέλεια να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία», είπε αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε πως υπάρχει κίνδυνος μεγάλης ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, που θα επιτείνει το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό…
Όταν ρωτήθηκε για μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν από Άραβες σε δομές φιλοξενίας, επισήμανε πως πράγματι υπήρξαν διαμαρτυρίες στους χώρους αυτούς, αλλά έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα τονίζοντας πως έχει αυξηθεί η αστυνομική παρουσία ειδικά σε δομές των νησιών.
Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση του Συμβούλιου Υπουργών της ΕΕ για τη Μετανάστευση στο Λουξεμβούργο, τονίζοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιμείνει στο ζήτημα των επιστροφών όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται.
«Σήμερα οι επιστροφές είναι λίγες και πρέπει να αυξηθούν μέσα από έναν κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό που θα συντονίζει και θα υποχρεώνει τις χώρες προέλευσης να παίρνουν πίσω τους πολίτες τους. Έτσι, θα σταλεί ένα πανίσχυρο αποτρεπτικό μήνυμα και στα κυκλώματα των διακινητών και θα αποκλιμακωθούν οι ροές. Δυστυχώς, προς το παρόν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ευθυγραμμιστεί απόλυτα με την αυτονόητη αυτή θέση και χρειάζεται η δική μας πίεση, ενόψει της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ακόμη ότι το δεύτερο σημαντικό είναι ο αγώνας εναντίον της λαθροδιακίνησης.
«Ορόσημο είναι το μεγάλο συνέδριο στις Βρυξέλλες ενάντια στο trafficking στις 28 Νοεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κυνηγήσει όλους όσοι εμπλέκονται στο κύκλωμα της παράνομης διακίνησης, όπως οι κατασκευαστές των φθηνών φουσκωτών», τόνισε ο κ. Καιρίδης.