«Ταράζει» τη Χαριλάου Τρικούπη η πρόταση του Χάρη Καστανίδη για ανασυγκρότηση της «σύνολης Κεντροαριστεράς» με στόχο τη δημιουργία μετωπικού σχήματος που θα κατέβει στις ευρωεκλογές, κάνοντας ταυτόχρονα αναδρομές στο πώς συγκροτήθηκε η γαλλική Κεντροαριστερά των αρχών της δεκαετίας ’70 υπό τον Φρανσουά Μιτεράν.
Ταυτόχρονα, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει αιχμές κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και της ηγετικής ομάδας συστήνοντας ψυχραιμία καθώς όπως σημειώνει (Στο Κόκκινο) «το ΠΑΣΟΚ σε πολλές περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, στον πρώτο γύρο είναι πίσω από τα ποσοστά των εθνικών εκλογών».
Η παρέμβαση Καστανίδη γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων του Γιώργου Παπανδρέου το βράδυ των εκλογών μετά τη θεαματική νίκη του Χάρη Δούκα αλλά και των κατηγορηματικών αρνήσεων εκ μέρους της ηγετικής ομάδας του Κινήματος, με τις οποίες ξεκόβουν κάθε σκέψη περί σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Χάρης Καστανίδης
Ο κ. Καστανίδης τόνισε την ανάγκη η Κεντροαριστερά να γίνει μια εναλλακτική, αξιόπιστη κυβερνητική λύση απέναντι στην κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων, γιατί το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνα τους ως κόμματα, δεν μπορούν να κρατήσουν «χαλινάρια» στη Δεξιά» και έκανε λόγο για ένα «ελληνικό Επινέ». Τη διαδικασία δηλαδή που ακολουθήθηκε το 1971 στις βόρειες παρυφές του Παρισιού, όταν ανέλαβε γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Φρανσουά Μιτεράν και υιοθετήθηκε η στρατηγική της συνεργασίας με το τότε ισχυρό ΚΚ Γαλλίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ηγετική ομάδα στη Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει ότι δεν τίθεται καμία αμφισβήτηση της στρατηγικής επιλογής για αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ με επόμενο σταθμό τη μάχη για την Ευρωβουλή.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στο ACTION 24 έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συνεργασία με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι έχει «ως κεντρική ιδεολογία τον Πολακισμό», και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συμπόρευσης «με πολιτικούς γυρολόγους οι οποίοι γυρνούν από κόμμα σε κόμμα για μια καρέκλα», καθώς, όπως πρόσθεσε, «είναι προσβολή για όσους κράτησαν όρθια την παράταξη, τον απλό κόσμο και τα στελέχη που όλοι αυτοί πρόσβαλαν».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε ότι η συζήτηση για το αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη το βράδυ του α΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν είδε ότι οι υποστηριζόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να πάρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
«Η όποια συζήτηση για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων θα πρέπει να ξεκινήσει με όρους κοινωνίας και βάσης. Δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ή προϊόν συμφωνίας κορυφής επειδή κάποιοι, το βράδυ των εκλογών της πρώτης Κυριακής -ακριβώς επειδή αποδοκιμάστηκαν- ξαφνικά ανακάλυψαν την ανάγκη να γίνει ένα προοδευτικό μέτωπο», είπε ο κ. Κατρίνης (Πρώτο Πρόγραμμα) και πρόσθεσε. «Εμείς λέμε ότι αυτό το μέτωπο, αυτή η σύγκλιση, επιτυγχάνεται όταν νέα και αξιόπιστα πρόσωπα, που έχουν όμως πειστική πρόταση και εναλλακτική στρατηγική και πείθουν τους πολίτες, μπορούν να είναι πλειοψηφικά. Ο Χάρης Δούκας είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα».
Όσον αφορά την κριτική που ασκεί στο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, ο κ. Κατρίνης διερωτήθηκε: «Μας κατηγορούν για αλαζονεία επειδή εμείς επιμένουμε στην αυτόνομη πορεία και θέλουμε σε αυτή την πορεία να έχουμε τη σύγκλιση των κοινωνικών δυνάμεων και των στρωμάτων που παραδοσιακά ψήφιζαν τον χώρο του ΠΑΣΟΚ;».
Δούκας: «Δεν ήταν κομματική η νίκη μου»
Μεγάλες αποστάσεις από τους θριαμβικούς τόνους του Νίκου Ανδρουλάκη πήρε ο Χάρης Δούκας «αδειάζοντας» πανηγυρικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη που εμφάνισαν τη νίκη του ως νίκη του ΠΑΣΟΚ, διαμηνύοντας παράλληλα ότι η επικράτησή του δεν ήταν κομματική αλλά καθαρά αυτοδιοικητική. Μια νίκη για την Αθήνα -όπως είπε- με πολιτικά χαρακτηριστικά.
Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων στην πρώτη του συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, όταν ερωτήθηκε από τη δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα αν η δική του ανάγνωση σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα απέχει από την ανάγνωση του κ. Ανδρουλάκη απάντησε μονολεκτικά και κατηγορηματικά «βεβαίως».
Εν συνεχεία θύμισε ότι από την πρώτη στιγμή, όταν συμφωνήθηκε να κατέβει ως υποψήφιος, είχε τονίσει στον κ. Ανδρουλάκη πως η κάθοδός του στη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου δεν θα ήταν κομματική, δηλαδή ως πρόσωπο προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά ως ανεξάρτητος με τη στήριξη ευρύτερων δυνάμεων και συλλογικοτήτων, αναφερόμενος ξεχωριστά σε καθεμία από αυτές.
«Είπα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη ότι θα έφτιαχνα ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο», τόνισε και ξεκαθάρισε επαναλαμβάνοντας πως έτυχε στήριξης από διάφορες πλευρές ακόμα και πριν από τον πρώτο γύρο. «Νίκησε μια ατζέντα για την Αθήνα», ανέφερε προσθέτοντας ότι η εκλογή του δεν έχει κομματικό μήνυμα. «Τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους, αλλά κι εγώ είμαι πια δήμαρχος Αθηναίων».
Ο μεγάλος θριαμβευτής της 8ης Οκτωβρίου ευχαρίστησε θερμά τον Κώστα Ζαχαριάδη για τη στήριξη που του έδωσε στον β’ γύρο των εκλογών αλλά και τον Κώστα Μπακογιάννη, καθώς δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί του στο δημοτικό συμβούλιο. Σημείωσε, δε, πως το debate για τον ίδιο αποδείχθηκε κομβικής σημασίας, καθώς ο πολύς κόσμος δεν τον γνώριζε και του έδωσε τη δυνατότητα να συστηθεί στους Αθηναίους και να περιγράψει το όραμά του για την πρωτεύουσα. Όταν ρωτήθηκε για την πρώτη του προτεραιότητα μόλις αναλάβει τον Δήμο Αθηναίων, μίλησε για τα έργα καθαρισμού των ρεμάτων, προκειμένου να μην κινδυνέψει η πόλη από πλημμύρες.
Με πυρά κατά Κασσελάκη. «γκρέμισε» τις γέφυρες
Στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να κόψει τις γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει να στηθούν «τυχοδιωκτικά παιχνίδια» πάνω σε νίκες σαν αυτή του Χάρη Δούκα, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης
«Να πανηγυρίζει κάποιος από τη Νέα Υόρκη για τη νίκη που πετύχαμε στην Αθήνα είναι κάπως περίεργο», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Open και στη συνέχεια, αν και δήλωσε πως δεν θέλει να μπει στα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου, δεν απέφυγε τον πειρασμό και σχολίασε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε περιδίνηση». Ο κ. Ανδρουλάκης είπε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, ενώ αναφερόμενος στην επικράτηση του Χάρη Δούκα, που εξελέγη δήμαρχος στην Αθήνα σχολίασε:
«Είχαμε συμπόρευση δυνάμεων από την πρώτη Κυριακή» και τάχθηκε υπέρ προγραμματικών συμφωνιών «από τα κάτω». Χαρακτήρισε γενναία τη στήριξη του Κώστα Ζαχαριάδη στον νέο δήμαρχο Αθηναίων, αλλά τόνισε πως τη νίκη στον κ. Δούκα την έδωσε ο λαός της Αθήνας και εξαπέλυσε επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
«Ακούω για προοδευτικό Κέντρο. Είναι ο κύριος Μητσοτάκης που στήριξε τον Μπέο προοδευτικό Κέντρο»; αναρωτήθηκε και συνέχισε… «Ακούω για πρόοδο από την Αριστερά. Αυτοί που κατήγγειλαν τα κανάλια και τις δημοσκοπήσεις πού είναι σήμερα; Με τις βόλτες με τα σκυλάκια», σχολίασε ως μια ακόμη μπηχτή στον νέο πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Χαρ. Τρικούπη χαίρεται, αν και έχασε (!!!) 14 δήμους!
Η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ, καθώς και οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι φαίνεται ότι είναι οι κερδισμένοι των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου. Σε σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2019, η ΝΔ και το ΚΚΕ εμφανίζουν αύξηση των δημάρχων που εξελέγησαν στον α΄ και β΄ γύρο και έχουν αναφορά στην Κεντροδεξιά και στον Περισσό. Ωστόσο, επειδή μόνο οι έξι δήμαρχοι του ΚΚΕ προέτασσαν την κομματική τους ταυτότητα και η ΝΔ έδωσε επίσημη στήριξη μόνο στους υποψήφιους δημάρχους σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, η πολιτική τοποθέτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των εκλεγμένων δημάρχων γίνεται διά της εις άτοπον απαγωγής. Το ΠΑΣΟΚ, που έχει βαθιές ρίζες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετρά μέλη και φίλους του Κινήματος να εκλέγονται σε 78 δήμους και θριαμβολογεί, η αλήθεια όμως είναι ότι έβγαλε 14 λιγότερους από το 2019.
Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα του 2019, οι υποψήφιοι που έχουν αναφορά, μεγάλη ή μικρότερη, στον πολιτικό χώρο της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές εξελέγησαν σε 202 δήμους, ήταν δηλαδή οκτώ περισσότεροι. Σοβαρή μείωση των δυνάμεών του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην Αττική περιορίστηκε να εκλέξει μόνο δύο δημάρχους, στου Ζωγράφου και στο Χαλάνδρι. Άλλοι 10 δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα έχουν χαλαρή αναφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που απώλεσε τον μοναδικό μεγάλο δήμο που είχε στη Λάρισα, όπου ο Απόστολος Καλογιάννης ηττήθηκε από τον Θανάση Μαμάκο (ΝΔ) από τον α΄ γύρο των δημοτικών εκλογών. Κερδισμένη είναι και η «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ), που εκλέγει έξι δημάρχους (Πάτρα, Καισαριανή, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Τύρναβο και Ικαρία), από έναν δήμαρχο που είχε το 2019. Σημείο των καιρών είναι και οι ανεξάρτητοι δήμαρχοι, που φτάνουν τους 22, από 14 το 2019 και κανείς δεν μπορεί έστω και θεωρητικά να τους αποδώσει οποιαδήποτε πολιτική ή κομματική αναφορά. Τέλος, από κοινού ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ εξέλεξαν εννέα δημάρχους, από 10 που είχαν εκλέξει το 2019.