Εθνικός κίνδυνος η γήρανση του πληθυσμού

Ο πρωθυπουργός μίλησε για το δημογραφικό πρόβλημα και το σχέδιο για την επόμενη μέρα
14:38 - 18 Οκτωβρίου 2023
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο "Δημογραφικό 2023 - Ώρα για δράση" στην Αθήνα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Τις κρίσιμες διαστάσεις του δημογραφικού προβλήματος ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση», χαρακτηρίζοντας «εθνικό κίνδυνο» τη γήρανση του πληθυσμού. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, τις απειλές για την εθνική συνέχεια από τη μείωση του πληθυσμού με συνέπειες μεταξύ άλλων και γεωστρατηγικές.

«Ο λαός μας είναι σήμερα από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη. Την τελευταία πενταετία οι Ελληνίδες ηλικίας 20-40 ετών μειώθηκαν κατά 150.000 ως αποτέλεσμα μιας πτώσης των γεννήσεων, που ουσιαστικά ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η Ελληνική Στατιστική Αρχή σήμανε ίσως τον πιο ηχηρό συναγερμό όλων των τελευταίων ετών για το δημογραφικό. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το 2022 η χώρα κατέγραψε ουσιαστικά μία γέννηση ανά δύο θανάτους.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αρνητικό ισοζύγιο το οποίο δυστυχώς κλιμακώνεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. «Σίγουρα έπαιξε τον ρόλο της και η πανδημία, όμως πρέπει να βλέπουμε τις διαχρονικές τάσεις και αυτές είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», είπε. Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις ούτε επιλογές που μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτελέσματα. Κι αυτό καθώς το δημογραφικό συνεπάγεται μια πολύχρονη και συχνά άνιση προσπάθεια και προϋποθέτει πολλούς συμμάχους, από το κράτος και τις επιχειρήσεις μέχρι τους ίδιους τους πολίτες.

«Ο δισταγμός νέων ζευγαριών να κάνουν παιδιά είναι πολυπαραγοντικός», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και αναφέρθηκε σε δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για την πρώτη κατοικία 150.000 νέων ή ο θεσμός του Πρώτου Ενσήμου που ευνοεί την είσοδο στην εργασία χωρίς προϋπηρεσία.

 Μεγάλο στοίχημα

Διευκρίνισε, πάντως, ότι, αν και γενναίες, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν αρκούν καθώς καραδοκεί το παράλληλο μέτωπο της γήρανσης του πληθυσμού, για να προσθέσει ότι η ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έρχεται για να αντιμετωπίσει αυτό το κρίσιμο εθνικό πρόβλημα.

Πρόκειται για ένα «μεγάλο στοίχημα», όπως είπε, ώστε η χώρα να μπορέσει να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύτταρο της κοινωνίας: την οικογένεια. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε όσα έγιναν την τελευταία τετραετία για την ανάταξη της δημογραφικής γήρανσης, υπενθυμίζοντας την αύξηση του αφορολόγητου για νοικοκυριά με παιδιά, το οποίο μεγαλώνει ξανά τώρα κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, και το εφάπαξ επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση στην πατρίδα μας.

«’Ηδη, αιχμή των αυξημένων μισθών στο Δημόσιο από την 1η/1/2024 είναι η οικογένεια, την οποία στηρίζουμε με πρόσθετες μισθολογικές αυξήσεις, ενώ όλα τα βρεφικά και παιδικά είδη έχουν από καιρό μεταφερθεί στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.