Πήρε το μήνυμα και δίνει το σύνθημα για αντεπίθεση

Οι παρεμβάσεις του Κ. Μητσοτάκη στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο
14:23 - 18 Οκτωβρίου 2023
Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο "Δημογραφικό 2023 - Ώρα για δράση" στην Αθήνα, Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023. (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Φυγή προς τα εμπρός μέσω της αλλαγής ατζέντας και της ανάκτησης της πρωτοβουλίας των πολιτικών κινήσεων επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου μετά το μάλλον δυσάρεστο εκλογικό αποτέλεσμα του β΄ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον τα πολιτικά μηνύματα που θα θελήσει να εκπέμψει ο πρωθυπουργός τόσο από την πρωινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όσο και μέσω της αποψινής του συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει πως η κυβέρνηση κατανοεί τα μηνύματα δυσαρέσκειας από την κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών, καίτοι στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν με έμφαση πως οι πολιτικοί συσχετισμοί παραμένουν αυτοί που αποτυπώθηκαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και πως δεν αμφισβητείται η ξεκάθαρη πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι και το αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής υπαγορεύει στην κυβέρνηση να ανοίξει το βήμα της και να επιταχύνει τις παρεμβάσεις της στην κατεύθυνση της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών αλλά και της υλοποίησης των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος.

Διαχρονικές παθογένειες

Κατ’ αυτό τον τρόπο, εξάλλου, ερμηνεύει το Μέγαρο Μαξίμου ότι οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του ως τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα τους, αλλά και να συγκρουστεί με τις διαχρονικές παθογένειες του κράτους. Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός εννοεί να μεταφέρει την πολιτική μάχη με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ακριβώς στο πεδίο της Οικονομίας, της καθημερινότητας, αλλά και των μεταρρυθμίσεων, εκεί όπου, όπως τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η αντιπολίτευση και δη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν να αντιπαρατάξουν ένα συνεκτικό όσο και ρεαλιστικό όραμα για το αύριο του τόπου.

Το ετήσιο πρόγραμμα προσλήψεων της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της… δεύτερης δόσης του υπουργικού συμβουλίου του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για 16.500 προσλήψεις, εκ των οποίων οι περισσότερες, ήτοι σχεδόν 10.000, θα κατευθυνθούν προς τον πολύπαθο χώρο της Υγείας. Ακόμη το υπουργείο Εργασίας εισάγει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και εν προκειμένω το πλαίσιο λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, φέρνει το πλαίσιο διαφάνειας γύρω από τους servicers και το ιδιωτικό χρέος, προκειμένου κάθε οφειλέτης να γνωρίζει επ’ ακριβώς το status της ρύθμισής του, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, μαζί με τον υφυπουργό Επικρατείας, Θανάση Κοντογεώργη, θα ενημερώσουν το όργανο για την πορεία υλοποίησης των δράσεων και των ορόσημων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διπλωματική εκστρατεία σε Ισραήλ και Ιορδανία

Την ίδια ώρα, άμεση φαίνεται πως προγραμματίζεται να είναι η μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μέση Ανατολή, καθώς στο διπλωματικό παρασκήνιο καταγράφεται έντονη κινητικότητα, με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο προκειμένου, αφενός, να μη γενικευθούν οι εχθροπραξίες πιθανώς και με τη συμμετοχή και άλλων δρώντων, όπως το Ιράν, αφετέρου, να αποφευχθεί η πυροδότηση μιας μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός, που είχε προχθές το απόγευμα και τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις δυνητικές επιπτώσεις στην περιοχή μας από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, εκτιμά ότι η Ελλάδα πρέπει να διαδραματίσει έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και ως εκ τούτου αναλαμβάνει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία πάντα σε συνεννόηση με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Απογευματινής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να μεταβεί ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδος, αμέσως μετά την παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην περιοχή, σε Ισραήλ αλλά και Ιορδανία, όπου θα έχει σημαντικές επαφές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, σε μια προσπάθεια που εντάσσεται στη γενικότερη δραστηριοποίηση της Δύσης ώστε να αποσοβηθεί διάχυση της κρίσης ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς με οδυνηρές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.