Η επόμενη μέρα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών άνοιξε, όπως ήταν φυσικό, στον ΣΥΡΙΖΑ και τη συζήτηση για το θέμα των συνεργασιών, αφού η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να στηρίξει όλους τους υποψήφιους των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου -και ειδικά του ΠΑΣΟΚ- έφερε αποτελέσματα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών, έκαναν λόγο για νίκη των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του προοδευτικού χώρου και πρόσθεταν ότι «μεγάλος χαμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύστημά του». «Οι τοπικές κοινωνίες αποδοκίμασαν την αλαζονεία των κυβερνώντων, αντιστάθηκαν και απέρριψαν τους ωμούς κυβερνητικούς εκβιασμούς», έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου. «Έχουμε καθαρή ήττα του συστήματος Μαξίμου. Η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων και σχημάτων που στήριξε προσωπικά ο Μητσοτάκης ηττήθηκαν κατά κράτος», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη σημείωναν επίσης ότι, όπως αποδείχθηκε, η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων όπου επιτεύχθηκε λειτούργησε πολλαπλασιαστικά, δημιουργώντας μια τεράστια δυναμική που συνέτριψε τις δυνάμεις της συντήρησης. «Ο προοδευτικός κοινωνικός χώρος παραμένει πλειοψηφία. Όμως η προοπτική των αναγκαίων συγκλίσεων και συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων απαιτεί σκληρή δουλειά, ειλικρίνεια και συνέπεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το κάνει», έλεγαν.
Οι συνεργάτες του προέδρου παραδέχονται ότι για να επιτευχθεί συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων – και ιδιαίτερα με το ΠΑΣΟΚ- θα πρέπει να υπάρξει καλή πρόθεση από όλες τις πλευρές και διάθεση συνεννόησης, προκειμένου να βρεθεί μία βάση συζήτησης που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε μια κυβερνητική συνεργασία.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία είναι κοντά σε αυτή τη θεωρία απευθύνονται προς το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι το ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου να αφήσουν τις κοντόφθαλμες λογικές της κομματικής περιχαράκωσης και να αντιληφθούν το διακύβευμα της εποχής. Τόνιζαν ωστόσο ότι δυστυχώς οι πρώτες δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη -σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου που έστω και καθυστερημένα έβαλε τα πράγματα σε σωστή βάση- αποδείχθηκαν κατώτερες του αναμενόμενου, δείχνοντας αλαζονεία. «Εμείς είμαστε εδώ», τονίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν: «Με συνέπεια στις αρχές και αξίες μας, εμμένουμε στην ανάγκη διαλόγου και συγκλίσεων των προοδευτικών δυνάμεων. Ανοιχτά και με διαφάνεια. Χωρίς υπόγειες συναλλαγές και παζάρια. Στη βάση προγραμμάτων και αρχών. Η ευθύνη πλέον βαραίνει κυρίως την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».
Όμως το αφήγημα αυτό δεν βρίσκει σύμφωνα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι θεωρούν ότι τα δύο κόμματα θα πρέπει να ενσωματωθούν, ενώ κάποιοι άλλοι αντιδρούν και μόνο με τη σκέψη. Οι περισσότεροι ωστόσο θεωρούν ότι θα πρέπει να ξεκινήσει μία συζήτηση από τώρα προκειμένου το ζήτημα των συνεργασιών να μην προκύψει την τελευταία στιγμή, όπως έγινε με το θέμα της απλής αναλογικής. «Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσουν κοινό μέτωπο, να βρουν την ελάχιστη πολιτική συμφωνία που θα τους επιτρέψει τη συμπόρευση», ανέφερε ο Χρήστος Σπίρτζης. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ όταν ρωτήθηκε «ποιος θα ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας;», καθώς τα εν λόγω κόμματα έχουν νέους ηγέτες, απάντησε ότι «υπάρχουν πολλές διαδικασίες, όπως να επιλεγεί ύστερα από ένα κοινό συνέδριο ή από πολιτική συμφωνία».
Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης, αφού μίλησε για «ισχυρό χτύπημα στην αλαζονεία και τους κυβερνητικούς εκβιασμούς», σχολιάζοντας τη συζήτηση που έχει ανοίξει για συνεργασία προοδευτικών συγκλίσεων και συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης αριστερών και προοδευτικών συμμαχιών με προγραμματικές συγκλίσεις και προϋποθέσεις, αλλά κατά μιας λογικής συγχώνευσης των δύο χώρων σε έναν ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, που θα περνά μέσα από τη «μετάλλαξη» της Αριστεράς.