«Καυτές» αναμένονται οι επόμενες ημέρες, καθώς όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Βουλή, όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα διασταυρώσουν τα ξίφη με αφορμή την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών, γνωρίζοντας όμως άπαντες στα κοινοβουλευτικά έδρανα πως η κοινωνία οδεύει ολοταχώς προς την πλήρη αυτονόμησή της από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.
Στον απόηχο των συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας, σήμερα διεξάγεται στη Βουλή ο πρώτος γύρος της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης, που περιλαμβάνει τη συζήτηση για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, την οποία ζήτησε το ΠΑΣΟΚ για το «μπάζωμα» και βάζει στο κάδρο των ευθυνών τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Προανακριτική: «Κλειδώνει» ο Παναγής Καππάτος για την προεδρία
Στο βήμα ανέβηκε ο Χρήστος Τριαντόπουλος ανακοινώνοντας, όπως είχε προαναγγείλει την παραίτησή του.
«Για εμένα η πολιτική δεν είναι επάγγελμα και η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός. Υποβάλω σήμερα την παραίτηση μου από τη θέση του υφυπ. Κλιματικής κρίσης και από το χαρτοφυλάκιο της κρατικής αρωγής» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ χαρακτήρισε αβάσιμη και προσβλητική την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Φλωρίδης: Ακομμάτιστα και αυθόρμητα τα συλλαλητήρια – Η κυβέρνηση πήρε τα μηνύματά τους
“Αυτό που εξελίσσεται σήμερα στη Βουλή από την αντιπολίτευση είναι σε απόλυτη δυσαρμονία με τα αιτήματα του κόσμου και είναι εξόφθαλμη κομματικοποίηση της τραγωδίας” υποστήριξε ο κ. Φλωρίδης
Με αιχμές κατά της αντιπολίτευσης ξεκίνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης την ομιλία του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το «μπάζωμα» στα Τέμπη.
«Μετά τα πάνδημα συλλαλητήρια πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα μηνύματα. Επρόκειτο για ακομμάτιστα και αυθόρμητα συλλαλητήρια. Η κυβέρνηση πήρε τα μηνύματά τους. Αυτό που εξελίσσεται σήμερα στη Βουλή από την αντιπολίτευση είναι σε απόλυτη δυσαρμονία με τα αιτήματα του κόσμου και είναι εξόφθαλμη κομματικοποίηση της τραγωδίας» ανέφερε αρχικά ο κ. Φλωρίδης.
«Ποια είναι η συμμετοχή κάποιων κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ανεύρεση της αλήθειας; Τι έχει να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισε τη διάταξη που έφερα το καλοκαίρι του 2023 και ζήτησε ο ανακριτής προκειμένου να ακούσει τις κρίσιμες συνομιλίες και τα κρίσιμα ηχητικά που απαγόρευε ο νόμος. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε αυτή τη διάταξη; Η κυβέρνηση την ψήφισε. Πολύς κόσμος και δικαίως μιλάει για τα ηχητικά. Σας πέρασε από το μυαλό ότι αυτά τα ηχητικά υπήρξαν επειδή εμείς ψηφίσαμε αυτή τη διάταξη» συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
«Απευθύνομαι στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν ψηφίσατε τους ποινικούς κώδικες; Όταν πήραμε την πρωτοβουλία γιατί δεν την ψηφίσατε; Τι λέτε για το γεγονός ότι δήθεν επί ΣΥΡΙΖΑ αναζητούνταν μεγάλες αίθουσες, και τώρα έχει βρεθεί ο χώρος στη Λάρισα και είναι έτοιμη για να φιλοξενήσει τη δίκη; Αισθάνομαι πολύ καλά μέσα μου γιατί μου δόθηκε η δυνατότητα να συμβάλω σε αυτή την υπόθεση. Εσείς που ακούσατε τον κόσμο να μιλάει για δικαιοσύνη, αμφισβητείτε την δικαιοσύνη. Άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να δηλώνει ότι εμπιστεύεται τη δικαιοσύνη παρά τις όποιες επιφυλάξεις του», τόνισε ακόμη.
«Δεν περίμενα από πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν αναφορά σε μένα ως υπουργό Δικαιοσύνης και σε απευθείας μετάδοση να αλλοιώνουν προκλητικά ό,τι είπα. Γιατί άραγε προβαίνουν σε μια προκλητική, οφθαλμοφανή αλλοίωση όσων είπα. Η φράση ήταν “όσοι από τους πολιτικούς μιλούν…”», ανέφερε για την επίμαχη φράση για το «μπάζωμα» ο κ. Φλωρίδης. «Γιατί κρύβονται δειλοί πίσω από τους συγγενείς; Είναι πολιτικοί οι συγγενείς; Κρύβεστε πίσω από τους συγγενείς», πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Δεν ακούσαμε ποιες είναι οι παθογένειες και πως θα αντιμετωπιστούν. Γιατί γίνεται τώρα αυτή η πρόταση;» διερωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης. «Πρέπει η υποκρισία σας να λάβει τέλος. Είναι ευκαιρία να αποδειχθεί η υποκρισία σας. Η προανακριτική θα ψηφιστεί» κατέληξε ο κ. Φλωρίδης.
Ανδρουλάκης: Σήμερα προανακριτική και αύριο δυσπιστία απέναντι σε μία αναξιόπιστη και αλαζονική κυβέρνηση
Καρφιά κατά της κυβέρνησης αλλά και αιχμές κατά του Χρήστου Τριαντόπουλο, εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της πρότασης για σύσταση προανακριτικής για το «μπάζωμα» στα Τέμπη.
«Ιστορικό γεγονός οι συγκεντρώσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι μία κραυγή αγωνίας για όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια. Είναι η απαίτηση του ελληνικού λαού να νικήσει το φως και όχι το σκοτάδι. Να νικήσει η αλήθεια και όχι η συγκάλυψη, να νικήσει η δικαιοσύνη και όχι η ατιμωρησία. Αναρωτηθήκατε γιατί όλα αυτά συμβαίνουν δύο χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών; Το σχέδιο σας είναι ένα σχέδιο συγκάλυψης, και επί της ουσίας ότι κάνατε με το σκάνδαλο των υποκλοπών πάτε να το κάνετε και στην τραγωδία των Τεμπών. Εδώ υπάρχουν 57 νεκροί, δεν οδήγησε τον κόσμο στους δρόμους καμία ξένη δύναμη, κανένα κόμμα. Ο λαός είπε τα αυτονόητα. Η αλαζονεία οδήγησε στις συγκεντρώσεις» ανέφερε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης.
«Λένε ότι δεν γνωρίζουν πως πληρώθηκε 650.000 ευρώ για να μπαζώσει ο εργολάβος τον χώρο της τραγωδίας. Αυτό είναι το πολιτικό ήθος του κ. Μαρινάκη. Οι πολίτες ζητούν ένα κράτος που λειτουργεί εύρυθμα και υπερασπίζεται τα συμφέροντα του, ένα κράτος στην υπηρεσία του πολίτη. Ο πρωθυπουργός δύο χρόνια μετά τον θάνατο 57 συνανθρώπων μας λέει ότι η ασφάλεια των σιδηροδρόμων θα έχει ολοκληρωθεί το 2027. Είναι αυτά σοβαρά πράγματα; Ο λαός ζητάει ανεξαρτησία στη δικαιοσύνη, ισχυρό κράτος δικαίου και διάκριση των εξουσιών. Δεν είχατε το θάρρος ούτε μία τροπολογία που ενισχύει τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης να την κάνετε νόμο του κράτους» πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Ότι έλεγα εγώ, δεν τα λέγατε και εσείς κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Ότι λέτε είναι επικοινωνιακοί χειρισμοί για ρίξετε στάχτη στα μάτια του λαού. Αυτοί που βγήκαν στο δρόμο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το επιτελικό κράτος θα καταγραφεί στην μεταπολιτευτική ιστορία ως ένα αποτυχημένο μέτρο» συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η τελευταία εξαγγελία του πρωθυπουργού είναι αδιανόητη. Ο πρωθυπουργός σε θέση απολογούμενου μας εξηγεί πως πριν τις εκλογές του 2027 θα πετύχει σε κάτι που ήδη έχει αποτύχει. Δεν αξιοποιήσατε το Ταμείο Ανάκαμψης, ιδιαίτερα για ένα μέσο μεταφοράς που επενδύουν όλοι στην Ευρώπη» συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Το 2019 ψηφίσαμε να υπάρχει εθνική ανεξάρτητη αρχή για θέματα που αφορούν αεροπορικά ή σιδηροδρομικά δυστυχήματα. Κάνατε έναν οργανισμό υπό τον υπουργό. Αντί να απολογείστε μας ασκείτε κριτική; Πολύ απλά υπήρχε σχέδιο αλλοίωσης του τόπου του δυστυχήματος από την κυβέρνηση» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
«Διαπιστώθηκε ότι τις επόμενες ώρες του δυστυχήματος απομακρύνθηκαν σημαντικά στοιχεία από τον τόπο της τραγωδίας. Σε άτυπη σύσκεψη στις 3/3/2023 χωρίς πρακτικά αποφασίστηκε η παρέμβαση, η επέμβαση στον τόπο του δυστυχήματος, και κατά διαβολική σύμπτωση συμμετείχε ο κ. Τριαντόπουλος ο οποίος όφειλε να είναι θεματοφύλακας της νομιμότητας. Ο κ. Τριαντόπουλος άλλα έλεγε στην αρχή και άλλα μετά. Ένα χρόνο μετά διέψευσε τον εαυτό του και έλεγε στη Βουλή ότι δεν συμμετείχε σε κανένα συντονιστικό όργανο. Είναι προφανές ότι βρέθηκε εκεί για να εκτελέσει μία συγκεκριμένη αποστολή» επεσήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Το “μπάζωμα” είναι η αρχή της συγκάλυψης. Δύο χρόνια μολύνετε τον ελληνικό λαό με fake news. Προσπαθείτε να βάλετε τις οικογένειες των θυμάτων σε θέση απολογίας. Είμαστε δίπλα τους μαζί με όλον τον ελληνικό λαό. Ψάχνουμε ακόμα και σήμερα να βρούμε πιο είναι το άγνωστο καύσιμο που δημιούργησε την πυρόσφαιρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πυρόσφαιρα δεν δημιουργήθηκε από τα υλικά των τρένων. Η στάση μας είναι αξιακή και θεσμική και δυστυχώς δικαιώνεται από τις τραγικές εξελίξεις. Όλες οι πρωτοβουλίες ήταν στοιχειοθετημένες» σχολίασε ακόμη.
«Πρέπει να κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας. Σήμερα πρέπει να συσταθεί η προανακριτική. Είναι κοινωνική απαίτηση. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να πράξει για τον κ. Τριαντόπουλο, ότι έπραξε για τον κ. Καραμανλή. Σήμερα προανακριτική και αύριο δυσπιστία απέναντι σε μία αναξιόπιστη και αλαζονική κυβέρνηση» κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
ΝΔ: Ναι στην προανακριτική για να μην υπάρχει καμία σκιά
Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης για την συζήτηση της προανακριτικής επιτροπής απέρριψε το κατηγορητήριο που απευθύνει η αντιπολίτευση με την πρόταση προανακριτικής σημειώνοντας πως απο τα στοιχεία της δικογραφίας, των ερευνών και του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν προκύπτει παράβαση καθήκοντος από τον κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, πρόσθεσε ωστόσο πως η ΝΔ είναι υπέρ της διενέργειας προανακριτικής εξέτασης «για να μην υπάρχει καμία σκιά».
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας κατηγόρησε παράλληλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια εργαλειοποίησης της τραγωδίας των Τεμπών. «Επιδιώκει να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν τους δικούς τους» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «οφείλουμε όλοι μα μιλήσουμε όλοι με δεδομένα και αποδείξεις. Αυτό επιτάσσει η πολιτική σοβαρότητα και αυτό ζήτησε ο κόσμος την Παρασκευή. Η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα δώσει την δυνατότητα για θεσμική διερεύνηση για όσα έγιναν μετά το δυστύχημα για να διαπιστωθεί εάν υφίστανται – παρά τα έως τώρα δεδομένα – αξιόποινες πράξεις».
ΠΑΣΟΚ: Συστηματική απόπειρα συγκάλυψης
Η διαδικασία άνοιξε με την εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ που έχει και την πρωτοβουλία για την συγκρότηση της προανακριτικής. Η κυρία Μιλένα Αποστολάκη υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιδίδεται σε συστηματική απόπειρα συγκάλυψης της αλήθειας ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι τα συλλαλητήρια και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων «εξαναγκάζουν τον Πρωθυπουργό να ψηφίσει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής όταν ένα χρόνο πριν εμπόδισε ακόμη και την κλήτευση του Χρήστου Τριαντόπουλου ως μάρτυρα στην Εξεταστική».
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για διπλό έγκλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία, αναφερόμενη σε «πολλούς κρίκους μιας αλυσίδας ενεργειών» που συγκροτούν το δεύτερο έγκλημα της συγκάλυψης, αποδίδοντας ρόλο ενορχηστρωτή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος εμφανίζεται ως παραπλανημένος, προσπαθώντας να διαχύσει τις ευθύνες του. Στάθηκε επίσης τόσο στη διάταξη 69/24 της Εισαγγελέως Εφετών Αικ. Μάτση όσο και στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που αμφότερα υποδεικνύουν την παράνομη, άνευ τήρησης πρακτικών και έγκρισης από την δικαστική αρχή, απομάκρυνση από τον τόπο του δυστυχήματος σωρού αδρανών υλικών που αποτελούσαν τμήμα του αποδεικτικού υλικού.
Σημείωσε δε ότι, ενώ ο Χρήστος Τριαντόπουλος γνώριζε ότι η διαδικασία ήταν παράνομη, στις 6/3/23 έκανε δήλωση περί ολοκλήρωσης των έργων αποκατάστασης «με απόλυτο σεβασμό στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος»: «Αν ήταν το δικό του παιδί νεκρό και μήνες μετά βρισκόντουσαν τα σκουλαρίκια του και γενετικό του υλικό σε ένα χωράφι σκουπιδότοπο στο έλεος αρπακτικών, θα έλεγε ότι όλα έγιναν με σεβασμό στη μνήμη του;», ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Η Μιλένα Αποστολάκη τόνισε ότι τα συλλαλητήρια, το ποτάμι της οργής και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων εξαναγκάζουν τον Πρωθυπουργό να ψηφίσει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής όταν ένα χρόνο πριν εμπόδισε ακόμη και την κλήτευση του Χρήστου Τριαντόπουλου ως μάρτυρα στην Εξεταστική.
Χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό «πολιτικά και ηθικά απονομιμοποιημένο» που θα καταγραφεί στην ιστορία ως ο Πρωθυπουργός «εναντίον των αποφάσεων και μεθοδεύσεων του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι μαζικότερες διαδηλώσεις στην ιστορία του τόπου».
«Σήμερα, μαζί με την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δίνουμε μάχη για να νικηθεί το ανήθικο και εγκληματικά ανίκανο κράτος του παρόντος… Και αγωνιζόμαστε μαζί με τους ενεργούς και ακηδεμόνευτους πολίτες για το οξυγόνο της αλήθειας, από το οποίο ο Πρωθυπουργός συστηματικά εδώ και δυο χρόνια προσπαθεί να στερήσει όχι μόνο τους συγγενείς, αλλά και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.», υπογράμμισε η Μιλένα Αποστολάκη στο κλείσιμο της ομιλίας της.
ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βασίλης Κόκκαλης υποστήριξε πως η συζήτηση πρέπει να διεξαχθεί με νομικά επιχειρήματα και όχι συναισθηματισμούς ενώ για την ουσία της πρότασης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ σημείωσε “υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος που περιγράφεται στην πρόταση. Υπάρχουν όμως ενδείξεις και για τέλεση κακουργήματος για τις δαπάνες του μπαζώματος”.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος μίλησε για προμελετημένο έγκλημα στον βωμό του κέρδους του καπιταλισμού έενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις κακουργηματικού χαρακτήρα ποινικών ευθυνών στα Τέμπη. «Το πολύ πολύ να στείλετε 1-2 Υπουργούς στο εδώλιο , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταδικαστούν. Και το πολύ για πλημμέλημα. Εμείς δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη» είπε.
Από την Ελληνική Λύση ο κ. Στέλιος Φωτόπουλος είπε ότι το «μπάζωμα αποτελεί την καρδιά της συγκάλυψης. Δεν είναι όμως το μόνο κομμάτι του παζλ. Καταστράφηκαν τα στοιχεία για το τι προκάλεσε το τοξικό μανιτάρι».
Η διαδικασία
Η συζήτηση για την Προανακριτική ξεκίνησε στις 9.00 το πρωί και θα υπάρχουν δύο κύκλοι ομιλητών, ένας από τους εισηγητές των κομμάτων και ένας δεύτερος με βουλευτές. Πρόκειται για οργανωμένη συζήτηση, που θα κρατήσει ώρες, αλλά πιθανότατα θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, ο οποίος σε όλες τις προηγούμενες σχετικές συζητήσεις είχε αποφύγει να βρεθεί στη Βουλή, με το σκεπτικό πως σέβεται τη διάκριση των εξουσιών μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής λειτουργίας.
Οι υπόλοιποι αρχηγοί πάντως θα μιλήσουν και η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί κατά πάσα πιθανότατα από τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη. Η διαδικασία θα κορυφωθεί με τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας με κάλπη. Ο κάθε βουλευτής -με εξαίρεση τον κ. Τριαντόπουλο- θα ψηφίζει ξεχωριστά για το αδίκημα και το πρόσωπο για το οποίο θα ξεκινήσει η έρευνα. Η υπερψήφιση της πρότασης θεωρείται κάτι περισσότερο από δεδομένη και οι εργασίες της επιτροπής που θα συγκληθεί αναμένεται να εκκινήσουν από τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Δύο μήνες η διάρκεια της Επιτροπής
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνομιλία του µε κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι μετά την ψήφιση της Προανακριτικής θα της δώσει αρχικό χρόνο δύο μήνες και αν η επιτροπή ζητήσει παράταση εργασιών, προφανώς θα της δοθεί. Σύμφωνα µε τον ίδιο, τα µέλη θα είναι συνολικά 27, εκ των οποίων 14 από τη ΝΔ και 13 αναλογικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκ των οποίων ένας θα προέρχεται από τους ανεξάρτητους βουλευτές.
Οι εργασίες της Προανακριτικής θα είναι μυστικές, χωρίς τηλεοπτική κάλυψη. Από τη στιγμή κατά την οποία η επιτροπή ολοκληρώσει τις εργασίες της συστήνει πόρισμα, το οποίο επίσης ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής και στη συνέχεια συγκροτείται δικαστικό συμβούλιο και ειδικό δικαστήριο για τον περαιτέρω έλεγχο των κατηγοριών. Σημειώνεται ότι ακόμα και λίγες ώρες πριν ψηφιστεί η συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής υπάρχει απροθυμία σε πολλά «γαλάζια» στελέχη για να συμμετάσχουν σε αυτή. Πολλοί βουλευτές φοβούνται ότι θα βρεθούν στην ίδια θέση με τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, Δημήτρη Μαρκόπουλο. Παράλληλα εκφράζουν προβληματισμό, καθώς στην περίπτωση που λάβουν μέρος στην Προανακριτική τότε αυτομάτως τίθενται εκτός της λίστας προσώπων που θα μπορούσαν να μπουν στην κυβέρνηση στον επικείμενο ανασχηματισμό.
Προ ημερησίας για τα Τέμπη
Όσον αφορά τώρα την προ ημερησίας συζήτηση για τα Τέμπη, αυτή ορίστηκε να αρχίσει στις 10.00 το πρωί της Τετάρτης. Πρώτος τον λόγο θα λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ακολουθήσουν, σύμφωνα µε τον χρόνο κατά τον οποίο κατέθεσαν τα σχετικά αιτήματα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί. Όπως έχει προαναγγελθεί, ο κ. Ανδρουλάκης θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, η οποία αναμένεται να έχει συνυπογραφεί και να στηριχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι μπορεί να έχει προαναγγελθεί η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, αλλά δεν έχει διασαφηνιστεί ο χρόνος. Δηλαδή αν κατατεθεί στην πρωτολογία του κ. Ανδρουλάκη, οπότε δεν θα έχουν προλάβει να μιλήσουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ή αν κατατεθεί στον δεύτερο γύρο των ομιλιών. Με βάση το Σύνταγμα, από τη στιγμή που κατατίθεται η πρόταση δυσπιστίας, τότε η Βουλή σταματάει τις εργασίες της και ξεκινάει η σχετική τριήμερη συζήτηση, που θα ολοκληρωθεί µε την ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της τρίτης ημέρας.