Οι σύνθετες προκλήσεις, που θέτει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη και τον κόσμο η αιφνίδια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς επί ισραηλινού εδάφους και τα μεγάλης κλίμακας αντίποινα στα οποία προβαίνει ήδη το Τελ Αβίβ, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Είναι σαφές πως από την πρώτη στιγμή των αρχικών εχθροπραξιών οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς, όπως το έθετε τις προηγούμενες ώρες ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, «ουδείς έχει το δικαίωμα να εφησυχάζει όταν γίνεται πόλεμος στη γειτονιά σου», πολλώ δε μάλλον όταν είναι ακόμη ανοιχτή η πληγή στην Ανατολική Ευρώπη με τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Προσφυγικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές, ενώ άκουσε με προσοχή την αξιολόγηση κάθε υπουργείου ξεχωριστά και τις εκτιμήσεις των εμπλεκομένων για την κατάσταση επί του πεδίου, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», στην ελληνική κυβέρνηση σχηματίζεται η εντύπωση πως η κρίση θα διαρκέσει και δεν πρόκειται να εκτονωθεί τα αμέσως επόμενα 24ωρα, ως εκ τούτου η Αθήνα προχωρά σε έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η ανησυχία για τις πιθανές αντιδράσεις των Αράβων έναντι των ολοένα κλιμακούμενων ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως, μάλιστα, όταν τέτοιοι πληθυσμοί βρίσκονται διάσπαρτοι σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, μηδέ εξαιρουμένης της χώρας μας…
Ο μεγαλύτερος, πάντως, «πονοκέφαλος» της Αθήνας δεν είναι άλλος από το Μεταναστευτικό, ιδίως στο φόντο της πρόσφατης αύξησης των ροών από την Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες. Και μολονότι δεν καταγράφεται κάποια ανησυχητική αύξηση στις ροές από την Αίγυπτο -αυτός είναι ο πιθανότερος διάδρομος διαφυγής όλων όσοι διαβιούν στη Γάζα-, στην Αθήνα εκτιμούν ότι η παράταση των ισραηλινών επιχειρήσεων, βάσει του επικρατέστερου αυτή τη στιγμή σεναρίου, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μία μικρή ή μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, ήτοι στη μαζική φυγή του άμαχου πληθυσμού από τα θέατρα των επιχειρήσεων, με την Ελλάδα να αποτελεί τον πλησιέστερο ευρωπαϊκό προορισμό.
Όπως καθίσταται εύλογο, η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στην ακόμη αυστηρότερη επιτήρηση των συνόρων μας, ιδίως των θαλάσσιων, και ποντάρει στις καλές σχέσεις που διατηρεί με την Αίγυπτο προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά πιθανό νέο μεταναστευτικό κύμα.
Την ίδια ώρα, τόσο στα σύνορα όσο και εντός της ελληνικής επικράτειας οι διωκτικές Αρχές αναλαμβάνουν κρίσιμο ρόλο αυξάνοντας την επιφυλακή τους και επιχειρώντας να εξουδετερώσουν εν τη γενέσει τους τη δράση εξτρεμιστικών στοιχείων ή τρομοκρατών, που πιθανώς να βρίσκονται ή να προσπαθούν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος. Το ίδιο, εάν όχι μεγαλύτερο, επίπεδο συναγερμού έχει σημάνει και σε άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης, που φιλοξενούν μουσουλμανικούς πληθυσμούς, όπως είναι η Γαλλία.
Ο παράγων Τουρκία
Τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ απασχόλησε, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, και η στάση που τηρεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έναντι της νέας κρίσης στο Μεσανατολικό και ειδικότερα οι εμπρηστικές δηλώσεις του κατά συμμάχων μας, όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ. Όπως αποτυπώθηκε στη συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, η Τουρκία επιχειρεί εκ νέου να πατήσει σε δύο βάρκες – κατά άλλους να διαδραματίσει ρόλο επιτήδειου ουδέτερου, λαμβάνοντας υπόψη και τις αγαστές σχέσεις που έχει οικοδομήσει η τουρκική ηγεσία στο πρόσφατο παρελθόν με εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Χαμάς. Κατά τη συνεδρίαση διερευνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά πόσον η αντιδυτική στάση, που φαίνεται πως υιοθετεί η Άγκυρα, μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς το προσφάτως θετικό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – αυτό το οποίο τονίστηκε είναι πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή πλεύσης της Τουρκίας και ως εκ τούτου η Αθήνα θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την περαιτέρω εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.
Δήλωση συμπαράστασης από Δένδια στον Ισραηλινό πρέσβη
Με τον Ισραηλινό πρέσβη Νόαμ Κατζ συναντήθηκε ο Νίκος Δένδιας με αφορμή τα όσα συμβαίνουν μετά την πρωτοφανούς κλίμακας και εμβέλειας επίθεση ενόπλων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία ο υπουργός Άμυνας εξέφρασε στον Ισραηλινό πρέσβη την «αμέριστη συμπαράστασή της Ελλάδας προς το Ισραήλ και τον λαό του για τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς». Μάλιστα, έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στους αμάχους και τα παιδιά, που είναι τα αθώα θύματα της τρομοκρατικής αυτής επίθεσης.
Σε ανάρτησή του ο κ. Δένδιας ανέφερε: «Στη συνάντηση με τον πρέσβη του Ισραήλ Νόαμ Κατζ, εξέφρασα την αμέριστη συμπαράστασή μας προς το Ισραήλ και τον λαό του, για τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, ιδίως εναντίον αμάχων και παιδιών».
Η συνάντηση, όπως ήταν φυσικό, έγινε μέσα σε ένα συγκινησιακό κλίμα και ο Ισραηλινός πρέσβης ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό για τη συμπαράσταση του ελληνικού κράτους.