Δύσκολη άσκηση ισορροπιών από την κυβέρνηση – Σε ρυθμούς «Τεμπών» και το υπουργικό

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την κατανόηση για τους συγγενείς, ζητώντας διαχωρισμό των ειρηνικών κινητοποιήσεων από την πολιτική εργαλειοποίηση
10:11 - 26 Φεβρουαρίου 2025

Eν μέσω ενός εξαιρετικά φορτισμένου πολιτικά και κοινωνικά κλίματος, συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δύο μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τις μεγάλες -όπως όλα προμηνύουν- νέες συγκεντρώσεις για τα Τέμπη. Σε αυτή την πολύ επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, με το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του να εισπράττει τη γενική καχυποψία έως καθολική αποδοκιμασία μεγάλων τμημάτων του εκλογικού σώματος, ο πρωθυπουργός, μιλώντας προς τους υπουργούς του, αναμένεται να κινηθεί σε δύο άξονες. Θα διαχωρίσει τις ειρηνικές και καθ’ όλα δικαιολογημένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του κόσμου από την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει τη συγκυρία χάριν κομματικών οφελών. Και παράλληλα θα επαναλάβει σε όλους τους τόνους ότι ουδέποτε επιχειρήθηκε συγκάλυψη των συνθηκών και των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος και πως η πρόθεση του ιδίου και της κυβέρνησης να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση παραμένει ενεργή και απαράλλαχτη.

Δύσκολη άσκηση ισορροπιών

Η κυβερνητική πλευρά ταυτόχρονα, σε μια ομολογουμένως δύσκολη άσκηση ισορροπιών, επιχειρεί να επανατοποθετηθεί και με κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει πως ουδέποτε πρόκειται να μπει σε αντιπαράθεση με τους συγγενείς των θυμάτων, κατανοώντας πως η αντιμετώπιση των γονέων και ειδικότερα της Μαρίας Καρυστιανού με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης και λάδι στη φωτιά ρίχνει και αντίθετα αποτελέσματα επιφέρει. Εκ των υστέρων βέβαια, διότι είχε προηγηθεί από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη μία διαφορετική προσέγγιση, καθώς η κυρία Καρυστιανού συχνά αντιμετωπίστηκε ως πολιτικό πρόσωπο και όχι ως η μητέρα της Μάρθης, της νεαρής που έχασε τη ζωή της πρόωρα στο τραγικό συμβάν. Αυτές οι παλινωδίες, οι οποίες εντέλει μαρτυρούν μάλλον σύγχυση ως προς τη διαχείριση της όλης κατάστασης, φαίνεται ότι στοιχίζουν στη «γαλάζια» παράταξη, εγκλωβίζοντάς τη σε ένα μη πολιτικό σπιράλ παραγωγής δυσμενών εντυπώσεων προς τα έξω. Κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις, όπου η ΝΔ εμφανίζεται να καταγράφει συνεχείς απώλειες. Και μπορεί βέβαια το ΠΑΣΟΚ να μην εισπράττει την κοινωνική κατακραυγή και να εμφανίζει πτώση των ποσοστών του, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, μην πείθοντας διόλου ότι διατηρούν γνωρίσματα κομμάτων εξουσίας. Για τη ΝΔ όμως, ως η παράταξη που άντεξε στα μνημόνια και τα μεταμνημονιακά χρόνια διατηρώντας συμπαγείς τις δυνάμεις της και, παρά την αμφισβήτηση που δέχεται, εμφανίζεται ως η μόνη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης, η όποια διατάραξη της σχέσης εμπιστοσύνης με μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες καθώς και με τμήματα με αμιγώς «γαλάζια» χαρακτηριστικά, συνιστά πρόβλημα και μάλιστα πολύ σοβαρό. Υπό αυτή την έννοια στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι θα απαιτηθούν μεγάλη προσπάθεια, αλλαγή ρητορικής και ειδικοί χειρισμοί εφεξής για να αποκατασταθεί εκ νέου η τραυματισμένη εικόνα της κυβέρνησης στα μάτια των πολλών και ειδικότερα των τμημάτων που της έδωσαν δύο φορές την αυτοδυναμία. Σε αντίθετη περίπτωση, ελλοχεύει σοβαρά ο κίνδυνος το κόμμα να διολισθήσει αισθητά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 25%, όπου σε γενικές γραμμές κινείται σε αυτή τη φάση, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για το πολιτικό πρεστίζ της ΝΔ αλλά και για τη συνέχεια, η οποία έτσι και αλλιώς δεν αναμένεται ανέφελη λόγω και των μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών και προκλήσεων της εποχής μας.

Οι συγκεντρώσεις της Παρασκευής

Όσον αφορά την προσέλευση του κόσμου στις συγκεντρώσεις της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου η γενική εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ εκείνη των εκδηλώσεων που προηγήθηκαν. Υπό αυτό το πρίσμα κυριαρχεί η διαπίστωση πως η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από τις μαζικές διαμαρτυρίες πολιτών, αντιθέτως η βασική μέριμνα του μηχανισμού θα πρέπει να είναι η διασφάλιση του ειρηνικού χαρακτήρα και η προστασία όσων βρεθούν στις πλατείες την Παρασκευή από τις αστυνομικές δυνάμεις. «Είναι αυτονόητο ότι από μια ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας δεν απειλείται η ομαλότητα», ξεκαθάρισε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, τονίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση δεν κινδυνολογεί, αλλά έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και ότι οι πολίτες που επιθυμούν να διαδηλώσουν θα προστατευτούν. «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε από ένα ειρηνικό συλλαλητήριο», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στον Σκάι, για να συμπληρώσει πως ανάμεσα στους διαδηλωτές θα βρίσκονται και ψηφοφόροι της ΝΔ: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οικογένειες, γνωστοί, άνθρωποι που ανήκουν στην παράταξή μας και αισθάνονται ότι πρέπει να σταθούν αλληλέγγυοι στις οικογένειες αυτές. Σεβασμός σε αυτό. Να βγουν να διαμαρτυρηθούν. Δεν θα συμφωνήσω με όσους πιστεύουν πως θα υπάρχει κάποιο θέμα για τη Νέα Δημοκρατία με τα συλλαλητήρια ή ως κόμμα φοβόμαστε τα συλλαλητήρια».