Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), Φρίντριχ Μερτς.Κυριάκος Μητσοτάκης και Φρίντριχ Μερτς είχαν συναντηθεί στις 17 Ιανουαρίου, στο περιθώριο της συνάντησης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι δύο άνδρες είχαν συζητήσει θέματα αμοιβαίου και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος με έμφαση στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.
Πριν λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Merz για την εκλογική του νίκη, η οποία, όπως τόνισε, είναι σημαντική για την πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τη Γερμανία, αλλά και για την Ευρώπη.
Πρόσκληση στον Νετανιάχου
Εντύπωση προκάλεσε η πρόσκληση του Μερτς που απηύθυνε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να επισκεφθεί τη Γερμανία, παρά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εναντίον του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ο Μερτς τον συνεχάρη για τη νίκη του CDU και εξέφρασε τη στήριξή του, χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη» την απόφαση του ΔΠΔ να τον θεωρήσει εγκληματία πολέμου. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του CDU επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της συζήτησης.
Η Γερμανία, ως υπογράφουσα χώρα του ΔΠΔ, έχει νομική υποχρέωση να εφαρμόζει τις αποφάσεις του δικαστηρίου, γεγονός που καθιστά την πρόσκληση του Μερτς στον Νετανιάχου μια ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πολιτική επιλογή. Ωστόσο, το Βερολίνο διατηρεί ιστορική ευθύνη απέναντι στο Ισραήλ λόγω του Ολοκαυτώματος, με τον Μερτς να υπογραμμίζει επανειλημμένα τη σταθερή υποστήριξή του προς το εβραϊκό κράτος.
Το ΔΠΔ έχει εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον Ισραηλινό πρώην υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, και τον ηγέτη της Χαμάς, Ιμπραχίμ Αλ-Μάσρι, κατηγορώντας τους για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της σύγκρουσης στη Γάζα. Το Ισραήλ απορρίπτει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ και απορρίπτει τις κατηγορίες.