Φωτιές έβαλε στον ΣΥΡΙΖΑ το χθεσινό τελεσίγραφο του Στέφανου Κασσελάκη ότι «όποιος υπονομεύσει την ενότητα της ΚΟ και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος». Η δήλωση αυτή του νέου προέδρου έγινε με αφορμή την άρνηση που εισέπραξε από στελέχη του κόμματός του να συμμετέχουν στη σκιώδη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ στην Κουμουνδούρου γίνεται «λευκή απεργία» από πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Σία Αναγνωστόπουλου, η Πέτη Πέρκα από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου δεν δέχθηκαν να ενταχθούν στο νέο σχήμα δηλώνοντας ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με τον Παύλο Πολάκη. Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη απαντούν ωστόσο ότι η πρόταση για τη συμμετοχή στην σκιώδη κυβέρνηση είχε γίνει πολύ νωρίτερα, πριν ανακοινωθεί ο ρόλος του βουλευτή Χανιών στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη δήλωσή του ανέφερε πάντως μεταξύ άλλων: «Έχω καταβάλει κάθε προσπάθεια η σύνθεση να είναι όσο το δυνατόν ενωτική και διευρυμένη. Με πυξίδα το μέλλον του προοδευτικού χώρου και της σύγχρονης Αριστεράς.
Όπως έχω ήδη ανακοινώσει, η κύρια παραγωγή πολιτικής θα μεταφερθεί στα τμήματα και στην κοινωνία, με τους τομεάρχες μας να συμμετέχουν ενεργά και στα δύο. Για να είμαι απολύτως ξεκάθαρος απέναντι στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύεται και με ενθαρρύνει κάθε μέρα. Όποιος υπονομεύσει την ενότητα της ΚΟ και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα έχει θέση σε μελλοντικά ψηφοδέλτια του κόμματος. Και όποια ή όποιος από εσάς ενδιαφέρεται να κατέβει ως υποψήφιος στις επικείμενες ευρωεκλογές, πρέπει να γραφτεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ στο www.isyriza.gr. Εκεί χτίζεται ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί γεννιούνται τα στελέχη της επόμενης γενιάς».
Η αναφορά αυτή, όπως ήταν φυσικό, έφερε κατ’ αρχάς την έντονη αντίδραση της Ομπρέλας η οποία έσπευσε να υπενθυμίσει στον Στέφανο Κασσελάκη ότι στο κόμμα υπάρχει καταστατικό και με βάση αυτό βγαίνουν οι υποψήφιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές. Η Αννέτα Καββαδία, στέλεχος της Ομπρέλας, σε ανάρτησή της έγραψε στο Facebook: «L’État, c’est moi (το κράτος είμαι εγώ); Το κόμμα, πάντως, έχει όργανα, θέσεις, καταστατικό. Καταργήθηκαν, μήπως, και δεν το ξέρουμε»;
Και αφού παραθέτει τι προβλέπει το άρθρο 39 τονίζει: «Και σε κάθε περίπτωση, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές, τέτοιου είδους δηλώσεις κάποιος κακεντρεχής θα τις χαρακτήριζε υπονομευτικές».
Το καταστατικό
Το Άρθρο 39 του Καταστατικού για την επιλογή υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών ορίζει ότι «η επιλογή των υποψήφιων γίνεται με απόφαση των Νομαρχιακών Επιτροπών έπειτα από διαβούλευση με τις ΟΜ και πως σε κάθε περίπτωση η τελική έγκριση των υποψήφιων βουλευτών ανήκει στην Κεντρική Επιτροπή».
Οι συνεργάτες του νέου προέδρου απαντούσαν ωστόσο ότι τα όσα λέγονται σχετικά με το καταστατικό του κόμματος δεν έχουν καμία σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στις πρόσφατες εκλογές. Θύμιζαν ότι υπήρχε τριμελής επιτροπή που έκανε την επιλογή των προσώπων και έκανε τον κατάλογο με όλες τις υποψηφιότητες.Αυτή η επιτροπή ήταν ο Μιχάλης Καλόγηρου, η Ράνια Σβίγγου και ο Γιώργος Βασιλειάδης.
Στη συνέχεια οι προτάσεις πήγαιναν στην Πολιτική Γραμματεία και ακολούθως στην ΚΕ. Πρόσθεταν ακόμη ότι όταν προέκυψε το θέμα του Γιώργου Κατρούγκαλου ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την τελική απόφαση και τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων, ενώ ακόμα και για τον Παύλο Πολάκη ο πρώην αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αποφασίσει να τον θέσει εκτός κόμματος, ασχέτως αν μετά άλλαξε γνώμη.
Σε ό,τι αφορά τη σύνθεση της σκιώδους κυβέρνησης έχει ενδιαφέρον ότι τελικά μέσα σε αυτή βρέθηκαν και στελέχη από την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου: Ο αν. τομεάρχης Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Όθων Ηλιόπουλος, όπως επίσης και ο Ανάπτυξης, Χρήστος Γιαννούλης, η τομεάρχης Πολιτισμού, Κυριακή Μάλαμα, και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Μπάρκας.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ώρες μετά την αρχική ανακοίνωση αν. τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου τοποθετήθηκε ο Γιώργος Ψυχογιός. Ο τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Καραμέρος, αρχικά ήταν με την Έφη Αχτσιόγλου και στη συνέχεια μεταπήδησε στο στρατόπεδο του νέου προέδρου. Ο τομεάρχης Yποδομών και Μεταφορών, Χάρης Μαμουλάκης, αρχικά είχε υποστηρίξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον δεύτερο γύρο συντάχθηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Η τομέαρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Συνοχής, Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ εμφανίζεται να έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή τον Στέφανο Κασσελάκη, ήταν ανάμεσα στους 16 βουλευτές που καταψήφισαν την πρότασή του για τα όργανα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αντιδρώντας στην τοποθέτηση Πολάκη.
Τους κουνάει μαντίλι ο Στέφανος
Σύγχυση επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη από το προσκήνιο, καθώς πληροφορίες λένε ότι την Κυριακή ταξιδεύει για τις ΗΠΑ, προκειμένου να τακτοποιήσει εκκρεμότητες εκεί και για να μεταφέρει τα πράγματά του στην Αθήνα. Κανείς, ωστόσο, δεν είναι σε θέση να πει πόσο χρονικό διάστημα θα λείψει ο νέος πρόεδρος, αφού λέγεται ότι μπορεί να λείψει από δύο εβδομάδες έως και έναν μήνα. Κι αν ισχύει ότι στις αρχές Νοεμβρίου θα καταταγεί στον Στρατό, τότε σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει ουσιαστικά ακέφαλος τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή λειτουργία του κόμματος, σε αυτή τη συγκυρία μάλιστα, κατά την οποία εσωκομματικά επικρατεί πραγματικό χάος.
Βούτσης: Να μη στρίψουμε δεξιά, να μη μεταλλαχτούμε
«Το δικό μου μέλημα είναι το κόμμα μας σταδιακά, γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα, να μη μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα του κέντρου της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας, όπως έγινε στην Ιταλία και εδώ και 30 χρόνια δεν υπάρχει Αριστερά», είπε (Action 24) ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε, εκφράζοντας σκεπτικισμό για την νέα ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ: «Ακούω διάφορες εκφράσεις, όπως μια νέα προοδευτική παράταξη, ένα νέο κόμμα, τα οποία όταν συγκληθούν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί η ευκαιρία με καλό πνεύμα να συζητηθούν.
Υπάρχουν ζητήματα που οδηγούν σε σκέψεις». Ο κ. Βούτσης, ως γνωστόν, συγκαταλέγεται στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμούν να προβληθεί πιο εμφατικά η αριστερή ταυτότητα του κόμματος, κάτι που εντέλει θα απασχολήσει και το συνέδριο όποτε αυτό γίνει, γιατί για την ώρα τουλάχιστον ουδείς γνωρίζει τον χρόνο διεξαγωγής του.
Πέτη Πέρκα: Ήρθε η Τζάκρη να μας διώξει από το κόμμα μας
Δεν έμειναν αναπάντητες οι προειδοποιητικές βολές Θεοδώρας Τζάκρη προς τους «ηττημένους» της Κουμουνδούρου, καθώς η Πέτη Πέρκα ανταπέδωσε και μάλιστα σε υψηλούς τόνους στη δήλωση της γραμματέως ΣΥΡΙΖΑ πως «στο συνέδριο η εσωκομματική αντιπολίτευση θα χάσει με 80%» με μια ατάκα που σε ελεύθερη απόδοση μπορεί να ερμηνευτεί ως «ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα».
Η κ. Πέρκα ζητήθηκε (OPEN) να σχολιάσει τα λεγόμενα της κ. Τζάκρη, με τη βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει: «Η κυρία Τζάκρη μάς είπε ότι θα μας πάρει τα κεφάλια.
Έχει έρθει στο κόμμα μας από ένα άλλο κόμμα. Την καλοδεχτήκαμε και πολύ καλά κάναμε. Ξέρετε, με τη διεύρυνση είναι όλα τα κόμματα, ποιο κόμμα δεν θέλει να αυξήσει τη δύναμή του; Αλλά υπάρχουν και αρχές».
Αναφορικά με όσα είπε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, στο ΣΕΒ για την Αριστερά και το κεφάλαιο, η κυρία Πέρκα ήταν εξίσου αιχμηρή. «Οι βασικές αρχές της Αριστεράς είναι η αναζήτηση κεφαλαίου εργασίας, περιμένουμε να ακούσουμε για συλλογικές συμβάσεις. Κριτική θα κάνω αρμοδίως.
Δεν κρύβω το εξής: Εγώ είμαι με τη γραμμή του κόμματος, την οποία έχουμε δουλέψει πολλά χρόνια. Οι δικές μας θέσεις είναι δουλεμένες από γενιές πριν στα βασικά αυτά θέματα, όπως λ.χ. το κεφάλαιο».
Ο Σκουρλέτης
Τον Χρήστο Σπίρτζη έδειξε ως υπεύθυνο ο Πάνος Σκουρλέτης για την αυτοδιοικητική ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, λέγοντας ότι «ήταν υπεύθυνος για να οργανώσει την αυτοδιοικητική δουλειά και παρέδωσε λευκή κόλλα». Χαρακτήρισε, επίσης, «ελεεινή προπαγάνδα» τις δηλώσεις στελεχών της νέας «προεδρικής φρουράς» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύτηκε εκ των έσω.
Συνεργάτης του Φίλη ζητά την καθαίρεση του προέδρου
Την ενεργοποίηση του άρθρου 20 παρ.4 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ για την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη από την Κεντρική Επιτροπή ζητά με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Τάκης Κατσαρός, στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη. Το ενδεχόμενο αυτό είχε αναδείξει η «Α» σε παλαιότερο ρεπορτάζ. Ο Τ. Κατσαρός σημειώνει ότι είναι «η μόνη διέξοδος» για να φύγει ο νέος πρόεδρος, τον οποίο χαρακτηρίζει «θλιβερή καρικατούρα» και καλεί τα μέλη της ΚΕ να αναλάβουν τη πρωτοβουλία έχοντας ιερή υποχρέωση έναντι της ιστορίας της Αριστεράς.
ΟΙ 28 ΝΕΟΙ ΤΟΜΕΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Τομεάρχης Εξωτερικών: Ρένα Δούρου
Αναπλ. τομεάρχης Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού: Όθων Ηλιόπουλος
Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας: Ευάγγελος Αποστολάκης
Τομεάρχης Εσωτερικών: Παναγιού Πούλου
Αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών, αρμόδιος για Μακεδονία και Θράκη: Πέτρος Παππάς
Αναπλ. τομεάρχης Εσωτερικών, αρμόδια για Διαφάνεια: Ραλλία Χρηστίδου
Τομεάρχης Οικονομικών: Νίκος Παππάς
Τομεάρχης Ανάπτυξης: Χρήστος Γιαννούλης
Τομεάρχης Υγείας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος
Τομεάρχης Παιδείας: Αθηνά Λινού
Αναπλ. τομεάρχης Παιδείας: Ράνια Θρασκιά
Αναπλ. τομεάρχης Παιδείας, αρμόδιος για Αθλητισμό: Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Τομεάρχης Πολιτισμού: Κυριακή Μάλαμα
Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη: Κώστας Μπάρκας
Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών: Χάρης Μαμουλάκης
Τομεάρχης Δικαιοσύνης: Γιάννης Σαρακιώτης
Αναπλ. Τομεάρχης Δικαιοσύνης, αρμόδια για τα Δικαιώματα και την Ισότητα: Έλενα Ακρίτα
Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Βασίλης Κόκκαλης
Αναπλ. τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κτηνοτροφία: Γιώργος Παπαηλιού
Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Γαβρήλος
Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής: Γιώργος Καραμέρος
Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Μίλτος Ζαμπάρας
Τομεάρχης Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Συμεών Κεδίκογλου
Τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής: Κατερίνα Νοτοπούλου
Τομεάρχης Τουρισμού: Καλλιόπη Βέττα
Τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου: Νίνα Κασιμάτη
Αναπληρωτής τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου: Γιώργος Ψυχογιός
Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Αλέκος Αυλωνίτης