Το διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό αλλάζει άρδην. Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραµπ στον Λευκό Οίκο και οι γρήγορες κινήσεις του, µε κατεύθυνση τη λήξη του πολέµου στην Ουκρανία, προκάλεσαν αφ’ ενός την αδικαιολόγητη έκπληξη και ετεροχρονισµένη αφύπνιση της Ευρώπης και αφ’ ετέρου τη δυναµική επιστροφή της Ρωσίας στον παγκόσµιο χάρτη. Η πρόσφατη συνάντηση µεταξύ του Αµερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούµπιο και του Ρώσου οµολόγου του Σεργκέι Λαβρόφ, στη Σαουδική Αραβία, άνοιξε και επισήµως έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάµεσα στις δύο υπερδυνάµεις, ώστε να επιτευχθεί ειρήνη, αλλά και οικονοµικές συµφωνίες. Η «Κυριακάτικη Απογευµατινή» αποκαλύπτει πώς διαβάζει η Αθήνα το νέο δόγµα Τραµπ, πώς επιχειρεί να εναρµονιστεί µε τα νέα δεδοµένα και πού έγκειται η ανησυχία της.
Ο νόµος του ισχυρού
H ελληνική πλευρά ανησυχεί για το µήνυµα που στέλνει προς την αναθεωρητική Τουρκία η κίνηση του Ντ. Τραµπ να «επισφραγίσει» τη νίκη των Ρώσων έναντι των Ουκρανών. Πρακτικά εγκαινιάζει µια νέα εποχή, όπου το ∆ιεθνές ∆ίκαιο δεν αποτελεί πλέον σηµείο αναφοράς στις διεθνείς σχέσεις και συµµαχίες. Γεγονός το οποίο δεν συµφέρει την Ελλάδα και την Κύπρο, διότι το ∆ιεθνές ∆ίκαιο ήταν και είναι η βασική «ασπίδα» των χωρών µας έναντι των παράνοµων και επικίνδυνων τουρκικών αιτιάσεων. Ο Ντόναλντ Τραµπ και ο Βλαντίµιρ Πούτιν, όµως, περνούν δηµοσίως το µήνυµα ότι το ∆ιεθνές ∆ίκαιο «µας τελείωσε» και πως πλέον το παν είναι η «συναλλακτική» διπλωµατική πολιτική. Τι δίνεις – τι παίρνεις…
Στην παρούσα φάση, οι Αµερικανοί και οι Ρώσοι επιχειρούν να επιβάλουν αυτά που θέλουν (νόµος του ισχυρού), η Ουκρανία καλείται να αποδεχθεί την ήττατης και η Ευρώπη δεν έχει λόγο στις εξελίξεις, ωστόσο θα αναγκαστεί να «πληρώσει» τον λογαριασµό. ∆ιότι, για παράδειγµα, αφού οι Αµερικανοί δεν σκοπεύουν να στείλουν στρατεύµατα στην Ουκρανία για να εγγυηθούν την ασφάλειά της µεταπολεµικά, καλούνται (ορισµένες) ευρωπαϊκές χώρες να το κάνουν. Μέσα σ’ αυτό το κλίµα, ο Κ. Μητσοτάκης επεσήµανε εκ νέου την ανάγκη η Ευρώπη να ξυπνήσει από τον γεωπολιτικό και οικονοµικό λήθαργο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός συµµετείχε στο Thessaloniki Summit, λίγες ώρες αφότου ολοκληρώθηκε η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής που συγκάλεσε ο Εµανουέλ Μακρόν και η οποία πραγµατοποιήθηκε ύστερα από τις εύλογες αντιδράσεις περί «αποκλεισµού» αρκετών κρατώνµελών της Ε.Ε. από την πρώτη Σύνοδο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Αυτή η διαφορετική θεώρηση των πραγµάτων από τις ΗΠΑ µάς υποχρεώνει όχι µόνο να δούµε την αλήθεια κατάµατα, αλλά να κινηθούµε µε µια πολύ µεγάλη ταχύτητα και να υλοποιήσουµε αποφάσεις τις οποίες τις συζητούµε εδώ και πολύ καιρό. Είτε µιλάµε για τη συγκρότηση µιας αµυντικής πολιτικής, η οποία θα επιτρέψει στην Ευρώπη να προβάλει αποτρεπτική ισχύ η ίδια, χωρίς να είναι µονίµως απολύτως εξαρτηµένη από τις ΗΠΑ, ένα κρίσιµο ζήτηµα για την πατρίδα µας. Χαίροµαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε πια επίσηµα να δοθεί περισσότερη δηµοσιονοµική ευελιξία στα κράτη-µέλη, ώστε να µπορούν να δαπανούν περισσότερους πόρους για την άµυνα. Αποτελούσε ένα πάγιο αίτηµα της πατρίδας µας Εδώ και αρκετά χρόνια το θέτω. Φτάσαµε στο σηµείο η Ευρώπη επιτέλους να φαίνεται ότι θα κάνει κάτι».
Επαφές ΥΠ.ΕΞ. την Τετάρτη
Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Α», ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί µε τον Αµερικανό οµόλογό του, Μάρκο Ρούµπιο, την ερχόµενη εβδοµάδα στην Ουάσινγκτον. Η εφηµερίδα µας είχε αποκαλύψει πρώτη ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επεδίωκε ένα ραντεβού µε τον επικεφαλής του State Department -το πρόσωπο που όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών θέλουν να συναντήσουν αυτήν την περίοδο- στο πλαίσιο του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Σήµερα, ο κ. Γεραπετρίτης µεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, ώστε αύριο να συµµετάσχει στο Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -όπου η Ελλάδα για τα επόµενα δύο χρόνια θα είναι ένα από τα µη µόνιµα µέλη- µε θέµα τον πόλεµο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Συρία. Υστερα, θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον, όπου θα έχει επαφές µε την οµογένεια, µε στελέχη της νέας αµερικανικής διοίκησης, ενώ θα επισκεφθεί και πανεπιστηµιακά ιδρύµατα της αµερικανικής πρωτεύουσας.
Το τετ α τετ µε τον Μ. Ρούµπιο έχει «κλειδώσει» για την Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την είδηση στο Thessaloniki Summit 2025, δηλώνοντας σχετικά: «Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη εκπροσωπώντας τη χώρα µας στο Συµβούλιο Ασφαλείας και µετά θα είναι στην Ουάσινγκτον για να έχει συναντήσεις και µε τον Αµερικανό υπουργό Εξωτερικών και µε κορυφαίους διαµορφωτές της νέας αµερικανικής πολιτικής». Σκοπός είναι να καταφέρει η Ελλάδα να µπει στο «ραντάρ» της οµάδας του Ντόναλντ Τραµπ. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην «Κυριακάτικη Α» εµπειρότατες διπλωµατικές πηγές, η νέα αµερικανική ηγεσία αντιµετωπίζει την κάθε ευρωπαϊκή χώρα ξεχωριστά και της προσδίδει την «αξία» που απορρέει από τη γεωγραφική της θέση και από το αν η πολιτική της συµβαδίζει µε τα συµφέροντα των Ηνωµένων Πολιτειών. Εποµένως, η Ελλάδα πληροί τις προδιαγραφές που ατύπως θέτουν οι συνεργάτες του (επιχειρηµατία) Ντ. Τραµπ. Σηµειωτέον, ο Μ. Ρούµπιο συναντήθηκε µε τον Τούρκο οµόλογό του, Χακάν Φιντάν, την περασµένη εβδοµάδα, στο περιθώριο της επεισοδιακής ∆ιάσκεψης του Μονάχου.
Μελετά η νέα πρέσβειρα
Σύµφωνα µε πληροφορίες της εφηµερίδας µας, η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίµπερλι Γκίλφοϊλ, αναµένεται στη χώρα µας κατά τους πρώτους µήνες του καλοκαιριού. Το πιθανότερο είναι να αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο, µε την ίδια να δηλώνει σε Ελληνοαµερικανούς συνοµιλητές της «ενθουσιασµένη» που θα έρθει στην Αθήνα. Οι ίδιες πηγές λένε στην «Κυριακάτικη Α» ότι ήδη µελετά διαρκώς ελληνικές υποθέσεις και ενηµερώνεται για την εσωτερική επικαιρότητα.
Κυριακάτικη Απογευματινή