Η απάντηση του Μαξίµου στα σχέδια «ανωµαλίας»

Το Μαξίμου φοβάται προβοκάτσια και κυβερνητικά στελέχη μιλούν για παράκεντρα. Σάλος με τους «αντάρτες» πραγματογνώμονες
08:50 - 22 Φεβρουαρίου 2025
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνηση συνεχίζει την παραγωγή έργου επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου στη σκιά της υπόθεσης των Τεμπών και με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται η εκτός όλων των ορίων σφοδρή αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών. Αυτό ήταν άλλωστε το νόημα των επισκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των αγροτών και ενώ η γεωπολιτική συγκυρία μπαίνει ισόποσα στην όλη προβληματική, καθώς η χώρα πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις στο προσεχές διάστημα.

Ταυτόχρονα στα επιτελικά γραφεία δεν αγνοούν διόλου πως το μέγα στοίχημα στη μετα-Τέμπη περίοδο, όταν δηλαδή θα έχει καταλαγιάσει η απολύτως δικαιολογημένη κοινωνική οργή για όσα συνέβησαν την 28η Φεβρουαρίου 2023, θα είναι η αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης με τα τμήματα εκείνα του εκλογικού σώματος που έδωσαν στη ΝΔ δύο φορές αυτοδυναμία σε ισάριθμες εκλογικές αναμετρήσεις. Κι αυτό καθώς, βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, άνω του 40% των Νεοδημοκρατών ψηφοφόρων πιστεύει ότι υπήρξε συγκάλυψη στη σιδηροδρομική τραγωδία. Ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, που έρχεται να τραυματίσει έτι την εικόνα της κυβέρνησης σε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη καμπή της κυβερνητικής πορείας.

Σε αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο και σύνθετο περιβάλλον, με μεγάλες κοινωνικές ομάδες να έχουν γυρίσει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, έρχονται να προστεθούν οι φόβοι οι οποίοι πλανώνται στα κυβερνητικά γραφεία για τυχόν προβοκάτσιες ενόψει των νέων συγκεντρώσεων για τα Τέμπη. Οι σχετικές ενδείξεις από τις υπηρεσίες ασφαλείας πληθαίνουν και ίσως έτσι εξηγείται το διαρκές πήγαινε έλα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Μέγαρο Μαξίμου. Το όλο κλίμα γίνεται ακόμη πιο βαρύ, καθώς πολλά στελέχη, κομματικά και κυβερνητικά, αφήνουν να εννοηθεί σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ότι οι πρωτοφανείς επιθέσεις και υπαινιγμοί κατά της κυβέρνησης, και προσωπικά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά και το τραγικό συμβάν του θανάτου του Βασίλη Καλογήρου, μπορεί να συνδέεται με προσπάθειες κέντρων και παράκεντρων που στοχεύουν στη διάβρωση και εντέλει στην πλήρη αποσταθεροποίηση της πολιτικής ζωής, με σκοπό την πτώση της κυβέρνησης και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Το είχε υπονοήσει προ ημερών ο Άδωνις Γεωργιάδης, το είπε ευθέως ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, κάνοντας λόγο μάλιστα για συγκεκριμένο «κέντρο εξουσίας», το οποίο δεν προσδιόρισε. «Είναι προφανές ότι υπάρχει ένα κέντρο εξουσίας το οποίο προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Υπάρχει ενορχήστρωση, μέθοδος, αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο κ. Κυρανάκης (Action24) και συμπλήρωσε: «Θα δούμε στην πορεία ποιος προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανήλθε κάνοντας αναφορά στις συνέπειες που θα είχε για τη χώρα η πτώση της κυβέρνησης. «Επειδή έχω ζήσει τις εκλογές του 2015, που ρίξανε τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, και μου έλεγαν πάλι “ό,τι βγάλει η κάλπη”, η κάλπη έβγαλε capital control, κλειστές τράπεζες. Άρα μη μου λέτε ότι τώρα δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αν πέσει ο Μητσοτάκης, χαμός θα γίνει. Δράμα θα πάνε όλα, δεν θα έχουμε σταθερότητα στην Ελλάδα, δεν το βλέπετε; Τα έλεγα και το 2015», σημείωσε ο υπουργός Υγείας (Σκάι).

Και ενώ η κυβέρνηση καλείται να κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα και να περάσει τις Συμπληγάδες με κατά το δυνατόν μικρότερες απώλειες, οι ραγδαίες αλλαγές στο γεωπολιτικό περιβάλλον και η αμερικανοευρωπαϊκή σύγκρουση έρχεται να πολλαπλασιάσει τις ανησυχίες στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ελληνική πλευρά αντιλαμβάνεται πως ο κόσμος αλλάζει, και μάλιστα βίαια, και θα χρειαστούν προσαρμογές, ακόμη και διορθωτικές κινήσεις στις διεθνείς σχέσεις και επαφές. Πολύ περισσότερο όταν οι ευρωπαϊκές πολιτικές ηγεσίες δεν συγκλίνουν καν στα στοιχειώδη που απαιτούν οι καιροί.

Απολύτως ενδεικτική ήταν αποστροφή του Μάκη Βορίδη, ο οποίος προχώρησε σε συγκρίσεις όσων συμβαίνουν εκτός των συνόρων με όσα απασχολούν την τρέχουσα εσωτερική επικαιρότητα, θέλοντας να υπερτονίσει τη βαρύνουσα σημασία των γεωπολιτικών εξελίξεων. «Ο κόσμος αλλάζει με συγκλονιστικό τρόπο. Έχουν ανοίξει τεράστια ζητήματα: ευρωπαϊκός στρατός, ευρωπαϊκή άμυνα, συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, αμυντικές δαπάνες, ενέργεια, η Ουκρανία, ζητήματα ανταγωνιστικότητας, οι δασμοί του Τραμπ. Στην Ελλάδα επί 20 ημέρες συζητάμε το δυστύχημα των Τεμπών», τόνισε ο κ. Βορίδης (Open) και, όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί μικρό ζήτημα τον θάνατο 57 ανθρώπων, απάντησε: «Ναι, είναι μικρό σε σχέση με αυτά που συζητάμε. Σε σχέση με την αλλαγή του πλανήτη».

Εφημερίδα Απογευματινή