Τα πέντε ψέματα που ακούστηκαν γύρω από την εθνική τραγωδία των Τεμπών και τα οποία «επηρέασαν με έναν τοξικό τρόπο την κοινωνία» απαρίθμησε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιδίωξη κάποιων να αντικαταστήσουν τη Δικαιοσύνη με τα λαϊκά δικαστήρια.
«Αν πληγεί και καταλυθεί η Δικαιοσύνη, τότε πλέον η έννοια της δικαιοσύνης πάει στους δρόμους, στις πλατείες, στα λαϊκά δικαστήρια και σε έναν υφέρποντα εμφύλιο. Είναι επιδίωξη κάποιων πολιτικών να οδηγήσουν τα πράγματα στα λαϊκά δικαστήρια των πλατειών. Είναι κάποιοι που ό,τι δεν πέτυχαν το 2015 το επιχειρούν ξανά», επισήμανε ο υπουργός, μιλώντας στο Αction 24, ενώ αναφερόμενος στο σχόλιο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, περί έλλειψης εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη, επισήμανε ότι στην εθνική τραγωδία των Τεμπών «υπάρχει μετάθεση από την κατηγορία της συγκάλυψης στην κατηγορία της αμφισβήτησης της Δικαιοσύνης».
Πολιτική εκμετάλλευση
O υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι η κριτική του στρέφεται εναντίον της επιχειρούμενης πολιτικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας και όχι απέναντι στους συγγενείς, απαρίθμησε τα πέντε fake news που αναπαράχθηκαν το τελευταίο διάστημα:
1. «Το πρώτο μεγάλο ψέμα ήταν ότι υπήρχαν περίπου 53 άνθρωποι οι οποίοι, επειδή μπήκαν στο τρένο χωρίς εισιτήρια, ήταν “άφαντοι”. Άρα, δηλαδή, πέρα από τους νέους που ταυτοποιήθηκαν, υπήρχαν άλλοι 53».
2. «Το δεύτερο μεγάλο ψέμα ήταν ότι εξαφανίστηκαν τρία βαγόνια. Τρία ολόκληρα βαγόνια είχαν εξαφανιστεί, διότι ήταν ύποπτα. Αποδείχθηκε πολύ σύντομα ότι και αυτό ήταν ψέμα», τόνισε ο κ. Φλωρίδης.
3. Το τρίτο ψέμα αφορούσε το εξαφανισμένο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας που «μετέφερε το παράνομο και επικίνδυνο φορτίο και όταν τα πράγματα στριμώχτηκαν σε αυτούς που έλεγαν αυτό το ψέμα, τότε είπαν ότι “αυτό εξαερώθηκε”. Ήρθαν στη συνέχεια οι εμπειρογνώμονες από την πλευρά των συγγενών, πέντε νομίζω, και είπαν ότι τέτοιο βαγόνι δεν υπήρξε ποτέ».
4. Το τέταρτο ψέμα αφορούσε την κατάσχεση 25 τόνων ξυλολίου στον Προμαχώνα, που βγήκαν σε δημοπρασία και αγοράστηκαν από «μια άγνωστη, άφαντη εταιρεία», η οποία στην πραγματικότητα ήταν πολύ γνωστή στη Θεσσαλονίκη και διέθεσε το ξυλόλιο με νόμιμο τρόπο.
5. Το πέμπτο ψέμα ήταν για τις «πειραγμένες» συνομιλίες σταθμαρχών και μηχανοδηγών. «Είχαν αφαιρεθεί 11 λεπτά από τις συνομιλίες αυτές και υπήρχε η περίφημη “μονταζιέρα”, όπως ονομάστηκε. Αποδείχθηκε από την πραγματογνωμοσύνη που έκανε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ότι οι δίσκοι ήταν απείραχτοι, ότι δεν έλειπε ούτε ένα δευτερόλεπτο από τις συνομιλίες αυτές».
– Μιλώντας για τα τρία νέα βίντεο, ο κ. Φλωρίδης επικαλέστηκε το πόρισμα των δικαστικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι είπαν ότι όντως πρόκειται για την εμπορική αμαξοστοιχία και αναμένεται η έκθεση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για τη γνησιότητά τους.
Εφημερίδα Απογευματινή