Τη διαβεβαίωση πως το 2030 Ελλάδα θα έχει τις πιο προηγμένες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, υπενθυμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα από το τουρκικό casus belli. Ο κ. Δένδιας, σε ομιλία του σε εκδήλωση της ΝΔ στην Κατερίνη, ανέφερε πως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στην ιστορία των ελληνικών ΕΔ κινείται σε τρεις άξονες: την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τη Νέα Δομή Δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε και για την «Ασπίδα του Αχιλλέα», τον antidrone και αντιαεροπορικό θόλο αλλά και για τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ), 10 συν 10 ετών, που αναμένεται να παρουσιάσει στις 4 Μαρτίου.
Αναφερόμενος στην «Ασπίδα του Αχιλλέα», τον antidrone και αντιαεροπορικό θόλο της Ελλάδας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέλυσε ότι παραπέμπει στην ασπίδα του Αχιλλέα «που έφτιαξε ο Ήφαιστος με πέντε διαφορετικά επίπεδα». «Ο θόλος του Αχιλλέα που φτιάχνουμε εμείς τώρα για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας έχει επίσης πέντε επίπεδα: αντιπυραυλικό, antidrone, εναντίον αεροσκαφών, εναντίον πλοίων, εναντίον υποβρυχίων, πέντε. Για να θωρακίσουμε με κάθε τρόπο την πατρίδα μας», τόνισε.
Ο Νίκος Δένδιας μίλησε ακόμη για «τα φιλόδοξα προγράμματα για τα F-35, για τα drones, για τα καινούργια μας πλοία, για την καινούργια μας αντίληψη, που είναι πιο σημαντικό από όλα αυτά», ενώ επισήμανε: «Το 2030 η Ελλάδα θα έχει τις πιο προηγμένες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Δήλωσε δε πως το προσεχές διάστημα θα παρουσιάσει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό του Πενταγώνου για τα εξοπλιστικά. «Στις 4 Μαρτίου θα παρουσιάσω στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για πρώτη φορά επίσης στην ιστορία της πατρίδας μας, εξοπλιστικό πρόγραμμα 10 συν 10 ετών. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της επόμενης δεκαετίας και το εξοπλιστικό πρόγραμμα με τη θέληση του ελληνικού λαού της επόμενης 20ετίας», είπε, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί κάθε πολίτης να γνωρίζει πού πηγαίνει το υστέρημά του.
Ο ΥΠΕΘΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ελληνοτουρκικά. «Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Αντιμετωπίζει ισχύουσα διεκδίκηση και ισχύουσα απειλή κήρυξης πολέμου εναντίον της. Αυτό που λέμε casus belli», είπε και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα βεβαίως πιστεύει στην ανάγκη συνεννόησης με την Τουρκία. Αλλά, για να συνεννοηθούμε, χρειάζονται δυο, δεν φτάνει ο ένας. Και το ξέρουμε όλοι, η Ελλάδα δεν διεκδικεί το παραμικρό. Αλλά δεν πρόκειται και να εκχωρήσει το παραμικρό».
Στην ομιλία του, ο κ. Δένδιας ανέδειξε επίσης την ανάγκη της διατήρησης των εθνικών ταυτοτικών μας στοιχείων, κάνοντας εκτενείς αναφορές στη γλώσσα, τη θρησκεία και τις παραδόσεις μας. Μίλησε όμως και για την αμυντική διπλωματία, υπενθυμίζοντας τους λόγους που η χώρα μας συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» και δήλωσε πως χθες θα μετέβαινε στον Κόλπο του Άντεν για να ξαναδεί το πλήρωμα της φρεγάτας «Ύδρα», που βρίσκεται εκεί.
Εφημερίδα Απογευματινή