Προσεκτικά και μεθοδικά επεξεργάζονται στην Αθήνα την επόμενη μέρα στη Δαμασκό, η οποία φαίνεται να κινείται στη σκιά της Άγκυρας. Η Ελλάδα επιθυμεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση και την ενδυνάμωση όποιου θεσμικού χαρακτήρα λάβει το συριακό κράτος τα επόμενα χρόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει τη δέσμευση της Δαμασκού στις υποχρεώσεις προς τη διεθνή κοινότητα και να μείνει εκτός παιχνιδιού η Τουρκία, η οποία ξεδιπλώνει απροκάλυπτα την επεκτατική ατζέντα της για την Ανατολική Μεσόγειο.
«Θα είμαστε εκεί για να συμπαρασταθούμε στον λαό της Συρίας στην τεράστια αυτή προσπάθεια ανάκαμψης. Mια σταθερή και ευημερούσα Συρία θα συμβάλει όχι μόνο στην περιφερειακή αλλά και στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε από το Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε παρέμβασή του στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Συρία. Η σταδιακή επιστροφή της Συρίας στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας αποτελεί για την Ελλάδα θετική προοπτική και προτεραιότητα, δίχως βέβαια να καλλιεργείται κάποια αφελής ψευδαίσθηση πως η Τουρκία έχει παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να αυξήσει το γεωπολιτικό αποτύπωμά της στην περιοχή. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς πως στη διαδικασία ανοικοδόμησης της Δαμασκού δεν μπορεί να υπάρξει τουρκικός δάκτυλος. «Η Ελλάδα», όπως είπε, «υποστηρίζει μία συριακής κυριότητας πολιτική μετάβαση προς μία δημοκρατική και νόμιμη κυβέρνηση, από την οποία δεν θα εξαιρεθεί καμία εθνική ή θρησκευτική κοινότητα και η οποία θα προετοιμάσει μία συνταγματική μεταρρύθμιση και θα οδηγήσει στη διεξαγωγή εκλογών χωρίς ξένες παρεμβάσεις».
Το νέο όραμα για τον λαό της Συρίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, πρέπει να περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες: τη σταδιακή άρση των κυρώσεων, την οικοδόμηση ανθεκτικών θεσμών, την ανοικοδόμηση της χώρας και την επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού. Ο κ. Γεραπετρίτης μιλώντας στη Διεθνή Διάσκεψη ξεκαθάρισε πως η Αθήνα επί της αρχής δεν είναι αντίθετη στην «επαναφορά» της Δαμασκού. «Πρέπει να διασφαλίσουμε πως αυτές οι κυρώσεις δεν θα στοχοποιούν τον λαό. Και υπό την προϋπόθεση πως οι υποσχέσεις που ακούσαμε σήμερα θα τηρούνται και θα υπόκεινται σε περιοδική επανεξέταση. Οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν σταδιακά», είπε. Παράλληλα όμως ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προχώρησε και σε μια σαφή υπόδειξη προς το νέο συριακό καθεστώς, να μην προχωρήσει σε… παζάρια με την Άγκυρα, τα οποία θα αμφισβητούσαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Αθήνας (και της Κύπρου). «Οι θεσμοί της Συρίας πρέπει να είναι ανθεκτικοί, να προωθούν σχέσεις καλής γειτονίας και να συμμορφώνονται πλήρως προς το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας» είπε ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος επί της ουσίας στα σενάρια που θέλουν τη Δαμασκό να προχωρά σε -παράνομη- συμφωνία με την Άγκυρα για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Εφημερίδα Απογευματινή