«Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται»

Μήνυμα υποστήριξης στο Ισραήλ από τον πρωθυπουργό και καμπανάκι για το Μεταναστευτικό
14:06 - 11 Οκτωβρίου 2023
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας Kaja Kallas στο Μέγαρο Μαξίμου, Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ηχηρό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες στη «γειτονιά» μας από τον πρωθυπουργό μετά τη χθεσινή συνάντησή του με την Εσθονή ομόλογό του, Kάγια Κάλας, στο γκρίζο φόντο της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ και της επικίνδυνης ανάφλεξης που βιώνει η Μέση Ανατολή.

«Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται και η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό. Ο 21ος αιώνας δεν χωρά άλλες εστίες βίας, ούτε προσχήματα για θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές και για τη στάση της Άγκυρας που επιχειρεί σε αυτή τη φάση να παίξει σε δύο γεωπολιτικά ταμπλό. Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί διακαώς τα τελευταία χρόνια να εμφανιστεί ως ηγέτης και προστάτης του μουσουλμανικού κόσμου, πρότεινε τη δημιουργία δύο κρατών με πρωτεύουσα της Παλαιστίνης την Ιερουσαλήμ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι συνολικά οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα στη Δύση καταδικάζουν με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ και μαζί τις φριχτές, όπως τις χαρακτήρισε, σκηνές των δολοφονιών και των απαγωγών άμαχων πολιτών – ανάμεσά τους γυναίκες και μικρά παιδιά. «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοπροστασίας στους αμυνόμενους, επιδιώκοντας ασφαλώς την αποκατάσταση της ειρήνης όσο το δυνατόν συντομότερα», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ.

Εκπτώσεις

Προειδοποίησε δε πως η αιφνίδια ένταση δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει ένα σπιράλ δυσμενών επιπτώσεων στις όμορες χώρες, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, από τη διασάλευση της οικονομικής δραστηριότητας έως και την αναζωπύρωση του Μεταναστευτικού. Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, αφού καταδίκασε και εκείνη την επίθεση κατά του Ισραήλ, είπε ότι οι δύο χώρες μπορεί να είναι πολύ μακριά μεταξύ τους γεωγραφικά, αλλά έχουν κοινό ευρωπαϊκό όραμα και κοινές αξίες. «Έχουμε πολλά κοινά ζητήματα», είπε και συμπλήρωσε ότι «δαπανούμε πολλά χρήματα για την άμυνά μας και έχουμε θαλάσσια σύνορα. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και συνεργαζόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τόνισε ότι η Ελλάδα και η Εσθονία μπορούν να εργαστούν στον τομέα ψηφιοποίησης του κράτους, ενώ στάθηκε και στην κλιματική αλλαγή, η οποία επηρέασε σημαντικά την Ελλάδα το 2023. «Η Ελλάδα και η Εσθονία είναι χώρες που είναι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης», είπε και σημείωσε τη συνεισφορά της χώρας της στη Frontex.

Και ενώ κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες στο τρίγωνο Ελλάδας – Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία, που κατ’ ουσίαν θα αναβιώνει την ευρωτουρκική κοινή δήλωση του 2016 με στόχο την αναχαίτιση των αυξημένων τις τελευταίες εβδομάδες μεταναστευτικών ροών, ο πρωθυπουργός επέλεξε να εκπέμψει εκ νέου μήνυμα επιφυλακής προς τις Βρυξέλλες.

«Το ευρωπαϊκό μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί αν δεν αντιμετωπίσουμε πρώτα και πάνω από όλα την εξωτερική του διάσταση, αν δεν φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στους διακινητές να καθορίζουν ποιοι μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να αποτελεί αρμοδιότητα της Ευρώπης και των κρατών-μελών. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ισορροπούμε μεταξύ μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής φύλαξης των συνόρων και της ανάγκης να δίνουμε νόμιμους διαύλους οργανωμένης μετανάστευσης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός φρόντισε να στείλει μηνύματα και στην αντίπερα ακτή του Αιγαίου. Γνωστοποίησε πως οι πρόσφατες εξελίξεις και ειδικότερα η διαδικασία επαναπροσέγγισης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και το Κυπριακό, απασχόλησαν τη συνάντησή του με την κυρία Kάλας. Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη στην Ένωση χώρα δεσμεύεται από τους κανόνες καλής γειτονίας και δεν παρέλειψε να τονίσει «την προσήλωση των δύο χωρών στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και στην απόρριψη κάθε μορφής αναθεωρητισμού».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται την Εσθονή ομόλογό του, Kάγια Κάλας, παρέα με το σκυλάκι του, «Πίνατ»

«Όχι» στην ορκωμοσία Μπελέρη

Το Πρωτοδικείο Δυρραχίου απέρριψε χθες το αίτημα του Φρέντη Μπελέρη για χορήγηση άδειας ορκωμοσίας του ως εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Ο εισαγγελέας θεώρησε το δικαστήριο αναρμόδιο να εκδικάσει την υπόθεση, εισήγηση που αποδέχθηκε ο δικαστής της έδρας και ως εκ τούτου η υπόθεση παραπέμφθηκε στο ανώτατο δικαστήριο. Κατόπιν τούτου ο Μπελέρης θα παραμείνει στις φυλακές, αναμένοντας τη δίκη του στο Ειδικό Δικαστήριο, που έχει οριστεί για αύριο, Πέμπτη.

«Απάνθρωπη η επίθεση της Χαμάς»

Την επίθεση της Χαμάς καταδίκασε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας παράλληλα για το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και δήλωσε συγκλονισμένη από τη βία κατά των αμάχων και από τις εν εξελίξει ομηρίες αθώων. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την επίθεση της Χαμάς ως βάρβαρη και απάνθρωπη και ευχήθηκε να επιστρέψει σύντομα η ειρήνη στην περιοχή, κατά τη συνάντηση που είχε με την Εσθονή πρωθυπουργό, Κάγια Κάλας. Ως προς τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, η κυρία Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί ενιαίο μέτωπο ενάντια στον αναθεωρητισμό και στην απειλή και χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις. Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Εσθονίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη στο Κίεβο, η οποία, όπως τόνισε, είναι σημαντική για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Κατά τη συνομιλία των δύο επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, καθώς, όπως τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου, και οι δύο χώρες ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τον ακρογωνιαίο λίθο των διμερών σχέσεων.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με την Εσθονή πρωθυπουργό, Κάγια Κάλας