Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μόναχο για το Ουκρανικό

Η Ελλάδα θέλει τερματισμό του πολέμου αλλά με διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Κιέβου
08:45 - 13 Φεβρουαρίου 2025
Στο Κάιρο για την τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου ο πρωθυπουργός

Στο Μόναχο μεταβαίνει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στην εκεί Διάσκεψη για την Ασφάλεια που θα ολοκληρωθεί στις 16 Φεβρουαρίου. Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διεθνής σύναξη, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι η Ουκρανία, τα φώτα ωστόσο αναμένεται να πέσουν πάνω στον Τζέι Ντι Βανς. Και αυτό γιατί ο Αμερικανός αντιπρόεδρος θα διατυπώσει εν πολλοίς το πολυαναμενόμενο σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων.

Η Ελλάδα ως γνωστόν έχει ταχθεί υπέρ του τερματισμού του πολέμου, με την προϋπόθεση να υπάρξει διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Κιέβου και αυτή την πάγια θέση αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών και του Αμερικανού αντιπροέδρου. Για την ώρα πάντως, ουδείς γνωρίζει τι έχει στο μυαλό του ο Ντόναλντ Τραμπ, πέρα από το γεγονός ότι ο ίδιος θέλει να τερματίσει την αιματοχυσία, έναντι βέβαια κερδών για τις ΗΠΑ.

Με ποιον τρόπο όμως και κυρίως με τι όρους για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος θα δώσει το «παρών» στη Διάσκεψη, παραμένει ερώτημα. Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του Βανς στη βαυαρική πρωτεύουσα αναπόφευκτα έχει και άλλες διαστάσεις που αφορούν ευθέως τα ζητήματα της προβληματικής ευρωπαϊκής άμυνας.

Την ώρα που η νέα αμερικανική διοίκηση έχει προ πολλού διαμηνύσει στις Βρυξέλλες ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει να είναι ο «προστάτης» της Ευρώπης έναντι της ρωσικής απειλής. Αναπόφευκτα συνεπώς, οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να απαντήσουν στους Αμερικανούς για τη μη τήρηση των οικονομικών υποχρεώσεων έναντι του ΝΑΤΟ, με εξαίρεση φυσικά την Ελλάδα, η οποία παραμένει απόλυτα συνεπής.

Την παράμετρο αυτή αναμένεται να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σε σχέση με τους άλλους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ελληνική πλευρά όχι μόνον ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της έναντι της Ατλαντικής Συμμαχίας αλλά και δαπανά τεράστια ποσά για την αμυντική θωράκισή της.

Όσον αφορά το μέλλον της Ουκρανίας στην εποχή Τραμπ, στις βασικές πτυχές του αμερικανικού σχεδίου περιλαμβάνεται -σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg- το «πάγωμα» της σύγκρουσης και η παραμονή σε εκκρεμότητα του καθεστώτος των εδαφών που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ θα παρέχονται εγγυήσεις ασφαλείας.

Η ένταξη στο ΝΑΤΟ ως προοπτική πρέπει να θεωρείται απίθανη, όπως επίσης και η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται αποφασισμένος να αφήσει την επιτήρηση της οποιασδήποτε εκεχειρίας στην αποκλειστική ευθύνη των Ευρωπαίων. Να σημειωθεί ότι τερματισμός της σύγκρουσης σε αυτή τη φάση και στις υφιστάμενες γραμμές του μετώπου θα σήμαινε απώλεια 20% του ουκρανικού εδάφους, καθώς οι Ρώσοι έχουν διεισδύσει σε σημαντικό βάθος.

Εφημερίδα Απογευματινή