Το μείζον για την Ελλάδα ζήτημα της πώλησης πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Meteor στην Τουρκία τέθηκε κεντρικά στο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, στο περιθώριο της Συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι.
Σε μια γεωπολιτική συγκυρία δε αρκετά δύσκολη για τη χώρα μας, καθώς η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία αλλά και η Μεγάλη Βρετανία μαζί με την Ισπανία συσφίγγουν τη στρατιωτική συνεργασία με την Άγκυρα, εμφανιζόμενες πρόθυμες να πουλήσουν εξελιγμένα οπλικά συστήματα. Παρότι στην κυβερνητική ενημέρωση που ακολούθησε τη διάρκειας μίας ώρας συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών δεν δόθηκαν αναλυτικές πληροφορίες για το περιεχόμενο της κουβέντας, το γεγονός ότι οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν πραγματοποίησαν μία συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων, κατά την οποία τέθηκαν όλα τα ζητήματα, φανερώνει εντέλει τις μεγάλες ανησυχίες αλλά και την ενόχληση της ελληνικής πλευράς.
Αυτή η δυσαρέσκεια εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό στον Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν είναι δεδομένη η συμφωνία της Γαλλίας για πώληση Meteor στην Τουρκία και «πέταξε το μπαλάκι» στο Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελεί εταίρο της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας MBDA, η οποία και κατασκευάζει τους Meteor.
Να σημειωθεί ότι η MBDA, ευρωπαϊκή πολυεθνική εταιρεία που εδρεύει στο Παρίσι, προήλθε από σύμπραξη γαλλικών, αγγλικών και ιταλικών εταιρειών, κατασκευάζει τους πυραύλους Meteor και φέρεται να έχει συμφωνήσει να τους πουλήσει στην Τουρκία, ώστε η τελευταία να τους αξιοποιήσει στα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter που επίσης είναι σε διαπραγματεύσεις να αγοράσει. Πρόκειται για μια κίνηση που υποβαθμίζει στην ουσία ένα στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στο Αιγαίο, καθώς τα Rafale που προμηθεύτηκε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι εξοπλισμένα με τους προηγμένους αυτούς πυραύλους.
Στο τετ α τετ Μητσοτάκη – Μακρόν συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη-μέλη της ΕΕ που θέλουν να επενδύσουν στην άμυνα και συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη, που αποτέλεσε και το βασικό αντικείμενο της πρωθυπουργικής επίσκεψης στο Παρίσι.
![](https://www.iapogevmatini.gr/wp-content/uploads/2025/02/φ1-32πλ.jpg)
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός διεμήνυσε πως η Ελλάδα είναι «από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει μία συνεκτική εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη. Είμαστε μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες απονεμήθηκε το “AI Factory”, μια σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μια χώρα η οποία έχει εξαιρετικά πλούσιο επιστημονικό ταλέντο που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε μια χώρα στην οποία πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει, δημιουργώντας μεγάλα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων, μεγάλα data centers».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για τη Δράση στον Τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Action Summit), με τον Ντέμη Χασάμπη, νομπελίστα, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google και υλοποιεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα προστατεύει τους χρήστες, αλλά δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Συζητήθηκαν ακόμα οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Deepmind και το οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο startups όσο και σε επίπεδο έρευνας και επιστήμης.
Εφημερίδα Απογευματινή