Η Microsoft ανέδειξε ως διεθνές case study το σύστημα ΑΙ του ελληνικού Κτηματολογίου

Μπαράζ επαφών του πρωθυπουργού με ιθύνοντες εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης στο Παρίσι
21:42 - 10 Φεβρουαρίου 2025
Η Microsoft ανέδειξε ως διεθνές case study το σύστημα ΑΙ του ελληνικού Κτηματολογίου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Action Summit), με τον Ντέμις Χάσαμπις, νομπελίστα, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google και υλοποιεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα προστατεύει τους χρήστες, αλλά δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον Κρις Λέχαν υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της OpenAI. Επί τάπητος βρέθηκε το θέμα της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμογών της σε υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στην Ευρώπη.

Αντηλλάγησαν ακόμα απόψεις για την εξέλιξη της τεχνολογίας των data centers, με έμφαση στις ενεργειακές τους ανάγκες.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, τέλος, με τον Μπόργκε Εκχολμ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ericsson. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος και η εξέλιξη των ψηφιακών εφαρμογών επικοινωνίας και τηλεπικοινωνιών και η όλο και αυξανόμενη σημασία της συνδεσιμότητας, καθώς όλο και περισσότερες συσκευές και εφαρμογές θα χρησιμοποιούν δίκτυα κινητών επικοινωνιών στο μέλλον.

Ορόσημα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους οι 3 εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Οι εφαρμογές AI, που ήδη έχει υλοποιήσει και εφαρμόζει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την αποτελεσματικότητα του κράτους και τη μείωση της γραφειοκρατίας, αποτέλεσαν ξεχωριστό σημείο αναφοράς.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε το γεγονός ότι το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναδείχθηκε από τη Microsoft ως διεθνές παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας, καθώς μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών AI πέτυχε:

  • Επιτάχυνση διαδικασιών: Η αξιολόγηση συμβολαίων ακινήτων μειώθηκε από τρεις ώρες σε λιγότερο από δέκα λεπτά.
  • Σημαντική εξοικονόμηση κόστους: Το κόστος αξιολόγησης κάθε συμβολαίου περιορίστηκε από 15 ευρώ σε μόλις 0,14 ευρώ, μειώνοντας κατά 99% τις δαπάνες για κάθε πράξη που επεξεργάζεται με AI.
  • Ψηφιοποίηση συναλλαγών: Το 90% των συναλλαγών πραγματοποιούνται πλέον ψηφιακά μέσω του ενιαίου, συνεχώς ενημερωμένου συστήματος του Ελληνικού Κτηματολογίου.
  • Βελτιωμένη διαφάνεια και παρακολούθηση: Η κεντρική εποπτεία των υποθέσεων επιτρέπει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διάθεση πόρων, ενώ παράλληλα παρέχει πολύτιμα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε άλλες δημόσιες αρχές για τον καλύτερο προγραμματισμό του εθνικού προϋπολογισμού.

Η ανάρτηση του πρωθυπουργού: