Ξεχωριστό ενδιαφέρον αποκτά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, τη Δευτέρα, με φόντο τα παζάρια των Τούρκων με τους Γάλλους για την πώληση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς Meteor. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη γαλλική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη διήμερη Διεθνή Διάσκεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπου συμπρόεδροι θα είναι ο Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Παρόντες θα είναι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι ντι Βανς, ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Ντινγκ Σουεσιάνγκ,, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και πλήθος αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο. Ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της διάσκεψης πιθανότατα θα έχει τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, στον οποίο θα εκφράσει τις έντονες ανησυχίες της χώρας μας για την πώληση αυτού του στρατηγικού πυραύλου στην Τουρκία, που πρακτικά θα σημαίνει την εξουδετέρωση των πλεονεκτημάτων που δίνουν τα Rafale.
Για την ώρα, οι Γάλλοι εμφανίζονται μέσω δικών τους διπλωματικών κύκλων καθησυχαστικοί, διαβεβαιώνοντας την ελληνική πλευρά πως δεν πρόκειται να δώσουν τους Meteor στους Τούρκους. Τα μηνύματα, όμως, που καταφθάνουν στην Αθήνα, κυρίως από μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, είναι εξόχως αρνητικά, καθώς παρουσιάζουν τη γαλλική πλευρά έτοιμη να παίξει… διπλό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας και να προχωρήσει τελικά σε πώληση του οπλικού συστήματος στην Άγκυρα. Στο πλαίσιο πάντα της αγοράς των 40 Eurofighter Typhoon από την Τουρκία, που επιδιώκει να αποκαταστήσει την ισορροπία πάνω από το Αιγαίο μετά την απόκτηση των Rafale από την Πολεμική Αεροπορία μας.
Τη θεωρούν δεδομένη
Η γαλλική εφημερίδα «Le Canard Enchaîné» σε άρθρο με τίτλο «Οι πύραυλοι Meteor τορπιλίζουν τη γαλλοελληνική συμμαχία» θεωρεί δεδομένη την απόφαση της Γαλλίας. Όπως αναφέρει, η Γαλλία δεν έχει άμεση σχέση με τα Eurofighter αλλά είναι μέρος της MBDA, μιας κοινοπραξίας έξι χωρών που κατασκευάζουν τους Meteor. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, η Γαλλία δεν είχε άλλη επιλογή, καθώς εντός της κοινοπραξίας MBDA ήταν η μόνη χώρα που αντετίθετο στην πώληση. Το ατόπημα που καταλογίζει η εφημερίδα στη γαλλική κυβέρνηση είναι ότι κανείς στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ή στο υπουργείο Άμυνας δεν μπήκε στον κόπο να προειδοποιήσει την Αθήνα. Η ισπανική εφημερίδα «La Razon» θεωρεί με τη σειρά της δεδομένη την έγκριση της Γαλλίας για την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία. Η ισπανική εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, στις αντιδράσεις που υπήρξαν από την Ελλάδα, οι οποίες τελικά δεν απέφεραν αποτέλεσμα. Σημειώνει δε πως η Βρετανία είχε αναλάβει ειδικό ρόλο στο να πειστεί το Παρίσι να αποδεσμεύσει τους Meteor, καθώς η ενσωμάτωση αυτών των προηγμένων πυραύλων θεωρείται σημαντική αναβάθμιση της τουρκικής αεροπορικής και αντιπυραυλικής ισχύος.
Εφημερίδα Απογευματινή